Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

14:05 11.12.2022

Украйна обстрелва окупирания Мелитопол

Руските държавни медии съобщиха за украински ракетни удари в окупирания югоизточен град Мелитопол в Запорожка област в събота вечерта. По-късно кметът на града Иван Фьодоров каза, цитиран от агенция УНИАН, че вследствие на атаката са загинали около 200 руски войници.

Според руските власти загиналите са двама, а 10 са били ранени. "Системите за противовъздушна отбрана унищожиха две ракети, а четири достигнаха целите си", написа в Телеграм Евгений Балицки, назначен от Москва губернатор на окупираната част от Запорожка област.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са съсредоточили настъплението си в Донбас и в посока на град Лиман в Донецка област, който се намира на 65 км северно от Бахмут, като каза, че са "успели да заемат по-изгодни позиции за по-нататъшно напредване".

По-рано същия ден въоръжените сили на Украйна съобщиха, че успешно са отблъснали атаки в Бахмут, както и в други градове в Донецка и Луганска област. Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение, че ситуацията "остава много трудна" в няколко фронтови града в Донбас. "Бахмут, Соледар, Марийка, Кременна: отдавна в тези райони не е останало място за живеене, което да не е пострадало от снаряди и огън", каза Зеленски. "Окупаторите всъщност разрушиха Бахмут, друг град в Донбас, който руската армия превърна в опожарени руини."

10:15 11.12.2022

Над 1 милион души в Одеска област нямат ток след руски удари с дронове

Руски удари с дронове по енергийната система в Одеска област са станали причина над 1,5 милиона души да останат без електричество. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеобръщение в събота.

"Днес цялата инфраструктура в южния украински град Одеса, която не е от ключово значение, беше без електрозахранване, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни обекти", съобщиха местните власти, като казаха, че голяма част от околните райони също са засегнати. "Заради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество", написа във Фейсбук кметът на града Генадий Труханов.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко съобщи, че Русия е използвала дронове "камикадзе", които се забиват в мишената, но два от тях са били свалени над Черно море.Съобщение, публикувано от градската администрация в "Телеграм", посочва, че ударите са били нанесени в ранните часове на деня и са поразени ключови далекопроводи и съоръжения.

Одеса е най-големият украински пристанищен град и преди началото на войната имаше население от над 1 милион души.

11:05 10.12.2022

Русия засили атаките си в Източна Украйна

Руските сили атакуваха цялата фронтова линия в източните области Донецк и Луганск. Затова съобщи Генералният щаб на украинската армия в петък.

Според съобщението украинските сили са отблъснали десетки руски атаки в района на Билохориевка в Луганск, както и на Клишчиевка и Маринка в Донецка област.

Най-ожесточените боеве продължават близо до градовете Бахмут и Авдиевка в Донецк, съобщи областният управител Павло Кириленко в телевизионно интервю.

„Цялата фронтова линия е под обстрел“, каза още той.

По думите му руснаците се опитват да напреднат близо до Лайман, който от миналия месец отново е под контрола на украинските сили.

Наскоро освободеният от руска окупация Херсон също претърпява нова вълна от руски бомбардировки през тази седмица. Според областния съвет те отново са насочени към енергийната и гражданската инфраструктура.

14:30 9.12.2022

68 пъти за денонощие. Русия пак обстрелва Херсонска област, има ранени

Руските сили отново са обстрелвали Херсонска област - няма загинали, но осем души са ранени, съобщи в канала си в Telegram заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко.

Според него за последното денонощие регионът е бил обстрелян 68 пъти - с минохвъргачки, танкове, артилерия и ракетни установки. Снарядите са попаднали в жилищни райони, частни и жилищни сгради.

Ръководителят на областната администрация на Херсон Ярослав Янушевич съобщи, че руската армия е атакувала дори медицинско заведение в града, от който неотдавна се оттегли, като снарядите са нанесли щети на детското отделение и моргата. Никой обаче не е пострадал.

Русия продължава да обстрелва и други украински градове. Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира британски анализатори, според които тя е използвала нови крилати ракети, произведени след налагането на западните санкции.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов обаче каза, че запасите от ракети на Русия са на изчерпване и че остават още няколко масирани удара. Според него Москва продължава да произвежда ракети, но броят им не е сравним със старите запаси, повечето от които вече е използвала.

От своя страна Иран планира да увеличи доставките на оръжие за Русия, съобщи ДПА, като се позовава на дипломати в ООН. Според тях Кремъл преговаря с Техеран да достави на руските въоръжени сили стотина дрона камикадзе и балистични ракети.

12:10 9.12.2022

"Минният терор" ще бъде сред обвиненията срещу Русия, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски вярва, че "минният терор" ще бъде едно от обвиненията срещу Русия, когато тя бъде подведена под отговорност за нахлуването си в Украйна. Това каза той във вечерното си видеообръщение в четвъртък.

През ноември украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че приблизително една трета от територията на Украйна остава потенциално опасна поради наличието на взривни обекти.

08:57 9.12.2022

"Вагнер" показва на вербувани затворници записи с убийства на дезертьори

На руски затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", се показват видеозаписи на екзекуции на дезертьори. Това съобщава руската служба на BBC, позовавайки се на източници в колониите.

Те разказват, че затворниците, които са се съгласили да се присъединят към армията на Евгений Пригожин, са били отвеждани в специална стая. Там на таблет са им показвани убийства на мъже, които са дезертирали от бойното поле.

„ Аз съм такъв и такъв, аз съм предател, оставих другарите си на фронта". И тогава го застрелват в тила", разказва източникът какво е видял.

Журналистите не са успели да намерят такова видео, но затворник от друга руска колония, непознат на първия източник, потвърждава, че му е бил показан и запис на екзекуцията. В този случай дезертьорът е бил обесен.

През септември основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин заради фирмата му за кетъринг, с която е обслужвал президента, беше заснет как лично вербува затворници.

10:39 8.12.2022

Зеленски съобщи за 10 загинали мирни граждани в град Курахово след руски обстрел

Броят на загиналите след руския удар по град Курахово (в западната част на Донецка област) нарасна до десет, каза в редовнто си вечерно обръщение в сряда украинският президент Володимир Зеленски.

"Днес руската армия нанесе много жесток и абсолютно пресметнат удар по Курахово. По цивилни, мирни хора. По пазар, бензиностанции, автогара, по жилищна сграда. Загинаха 10 души, ранените са много", каза той.

Началникът на кабинета на Зеленски Кирило Тимошенко каза, че руските войски са стреляли по Курахово с реактивни системи за залпов огън.

Курахово не за първи път е обект на обстрел от въоръжените сили на Руската федерация. Украинските сили водят боеве в източния район на Донецка област, докато на юг руските войски укрепват отбранителните си позиции и продължават да бомбардират регионалната столица Херсон.

17:17 7.12.2022

Регистрирани са 31 случая на заплахи срещу украински дипломати в 15 държави

Украински дипломати продължават да получават заплахи за живота си, като до момента са регистрирани 31 случая в 15 страни. Това съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Съмнителни пакети са получили в посолствата на Италия, Полша, Португалия, Румъния и Дания само през последните дни. Преди това пратки със заплахи пристигнаха и в Австрия, Ватикана, Испания, Казахстан, Холандия, САЩ, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия, съобщи Кулеба във Фейсбук.

Той допълни, че пратките обикновено се пращат от пощенски станции, които не са оборудвани със системи за видеонаблюдение.

„Извършителите са взели и мерки да не оставят следи от ДНК върху опаковките. Това в частност говори за професионалното ниво на изпълнение на това действие“, каза още външният министър.

10:18 7.12.2022

Блинкен каза, че САЩ нито помагат, нито насърчават Украйна да атакува на руска територия

САЩ нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците за нанасяне на удари на територията на Русия, каза държавният секретар Антъни Блинкен във вторник вечерта. По думите му няма и потвърждение, че Украйна е нанесла атаките с дрон на три военни руски летища. Киев не пое отговорност.

09:47 7.12.2022

Трето летище в Русия е атакувано с дрон

Трето руско летище беше опожарено след атака с военен дрон във вторник вечер. Тя идва само ден след като Русия съобщи, че две нейни въздушни бази са били ударени от дронове.

Държавният департамент на САЩ заяви, че няма потвърждение, че ударите са били извършени от Украйна. Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че Вашингтон „нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците да нанасят удари в Русия“.

Ударът дойде след два други в понеделник, които бяха насочени към руска военна въздушна база на около 600 километра източно от Украйна в района на Саратов и втори срещу летище извън Рязан, югоизточно от Москва.

19:13 6.12.2022

Посолствата на Украйна в Румъния и Дания са получили писма със заплахи

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба съобщи за два нови случая на заплахи срещу украински посолства - в Румъния и Дания.

"На всички онези, които продължават да изпращат тези колети, за да тероризират нашите посолства, [искам да кажа] - моля, спрете да си губите времето и парите за пощенски марки. С това нищо няма да постигнете“, каза Кулеба.

Той отбеляза, че "се провежда кампания на терор и сплашване" срещу украинските посолства.

Ден по-рано говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко съобщи за повече от 20 регистрирани случая на заплахи срещу украински представителства в 12 държави.

Първите съобщения за подозрителни пликове и заплахи към украинските посолства в чужбина се появиха в края на ноември. На 30 ноември избухна експлозия в посолството на Украйна в Мадрид. Тогава плик избухна в ръцете на коменданта на сградата, а мъжът беше хоспитализиран. По-късно беше съобщено и за получени кървави пакети "с животински очи".

16:00 6.12.2022

Част от ракетите, с които Русия атакува Украйна, са били произведени само месеци по-рано

Част от ракетите, изстреляни от Русия по украински цели в края на ноември, са били произведени само няколко месеца преди това. Това сочи анализ на оръжейни експерти от организацията Конфликт армамънт рисърч, публикуван в понеделник.

Експертите са анализирали отломки от ракети, поразили Киев на 23 ноември. Те са установили, че една от ракетите е била произведена през лятото, а друга - най-рано през октомври.

Според специалистите това означава, че въпреки западните санкции над Русия върху вноса на конкретни продукти, страната или все още намира начини да се снабдява с полупроводници и други необходими за направата на ракетите материали, или има значителни запаси отпреди началото на войната.

Освен това фактът, че Русия използва дадени оръжия само два месеца след като са били произведени, сочи, че тя вероятно изпитва липса на определени военни продукти като крилати ракети. Ръководителят на екипа от разследващи Деймиън Сплийтърс обаче посочи, че е трудно да се каже със сигурност дали Русия изпитва недостиг на въоръжение.

"Такива твърдения се чуват още от април. Посочваме единствено, че крилатите ракети са произведени наскоро, което може да е белег за това, но не и категорично доказателство", каза Сплийтърс, цитиран от Ню Йорк таймс.

На 23 ноември - деня на обстрела по Киев, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза пред журналисти, че производството на оръжие в Русия е било "значително ограничено" и на нея ще ѝ бъде трудно да го поднови в кратък срок, "заради търговските санкции, наложени върху микрочипове и други елементи".

12:46 6.12.2022

Пожар избухна в района на руско летище след нападение с дрон

След нападение с дрон в района на летището в руската Курска област е възникнал пожар, съобщи губернаторът на региона Роман Старовойт, цитиран от руската служба на Радио Свободна Европа.

Според съобщението се е запалил резервоар за съхранение на петрол. Новината идва ден след като Русия съобщи за експлозии на две военни летища на своя територия. Впоследствие Москва обвини Украйна за атаките.

10:39 6.12.2022

Тежки сражения в Източна Украйна. Няколко региона остават без ток

Украинските сили са отблъснали нови руски атаки в района на Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, а сраженията продължават. Това съобщи Генералният щаб на украинските въоръжение сили рано сутринта във вторник.

Оттам добавиха още, че руските танкови и артилерийски атаки са засегнали около 20 населени места, включително Соледар, Верхнокамянске, Андриевка и Яковливка.

10:37 6.12.2022

Путин иска "да постави украинския народ на колене", смята САЩ

С масираните си атаките в понеделник Русия цели да "постави украински народ на колене". Това каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, след като Москва нанесе серия от ракетни удари по цели на територията на Украйна и нанесе серизони щети по енергийната инфраструктура на страната.

"Тези атаки са още едно напомняне за това как Путин продължава да се опитва да постави украинския народ на колене, както и напомняне за абсолютната бруталност на ударите по очевидно цивилни цели. С единствената цел да причинят човешко страдание. Те определено не са насочени срещу военни цели", каза Кърби по време на разговор с журналисти в понеделник.

Кърби подчерта, че САЩ ще продължат да предоставят на Украйна всичко необходимо за отбраната ѝ.

В същото време Ройтерс съобщи, че администрацията на американския президент Джо Байдън ще свика виртуална среща на 8 декември с ръководители на петролни и газови компании, за да обсъдят как Вашингтон може да подкрепи украинската енергийна инфраструктура.

20:10 5.12.2022

Експлозии на военни летища в Русия

Русия съобщи за експлозии на две военни летища на своя територия, които се намират на стотици километри от фронта.

17:19 5.12.2022

Има загинали, няма ток и вода. Русия отново обстреля Украйна с ракети.

Русия отново обстреля Украйна с ракети. По предварителна информация има загинали и ранени. Руски ракети са поразили помпени странции и електрически подстанции, заради което няма ток и вода в някои градове.

Двама души са загинали и двама са ранени в Запорожка област в резултат на обстрела, съобщи заместник-ръководителят на президентската канцелария на Украйна Кирило Тимошенко

Част от Кривой Рог е без ток, котелните и помпените станции са спрени, съобщи ръководителят на военната администрация на града Олександър Вилкул

Аварийни прекъсвания на електрозахранването има в Сумска област.

В Одеса всички помпени станции и резервни линии са изключени от електрическата мрежа. В града няма водоснабдяване.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи, че руснаците са изстреляли ракети от района на Волгодонск, Каспийско море и Черно море. Въздушна тревога беше обявена на цялата територия на Украйна без Крим.

Една от ракетите е паднала овощна градина близо до град Бричани в Молдова. Той е намерен от граничната полиция.

По-рано днес Русия съобщи за експлозии на две военни летища на своя територия, които се намират на стотици километри от фронта и са база на стретегически бомбардировачи от които се изстрелват ракетите.

09:44 5.12.2022

Войната в едно далечно сибирско село

Животът в едно сибирско село в Далечния изток на Русия е бил достатъчно труден и преди войната в Украйна. Мобилизацията на войници обаче носи нови проблеми. Сега там няма кой да кара вода на местните, единствената пекарна е пред затваряне, а гробищата се разширяват все повече.

09:40 5.12.2022

Зеленски призова за издръжливост преди началото на зимата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова сънaродниците си към издръжливост и постоянство преди началото на зимата.

„Врагът се надява да използва зимата срещу нас: да направи студа и трудностите на зимата част от своя терор“, каза украинският президент и добави, че гражданите трябва да са „по-издръжливи и по-обединени от всякога“.

В края на лятото Русия започна интензивни удари срещу енергийната инфраструктура на страната, като унищожи множество електроцентрали и електропроводи. Под руски контрол остава и най-мощната атомна централа в страната АЕЦ „Запорожие“. В много населени места бяха ударени и водопреносните и топлофикационните мрежи.

Украйна поиска помощ от Запада под формата на доставка на генератори, както и помощ за възстановяването на цялата енергийна инфраструктура. Киев определи тактиката на Русия като „терористичен подход“, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Москва използва студеното време като „военно оръжие“.

18:27 4.12.2022

Русия е откраднала близо 6 млн. тона пшеница от окупирани територии в Украйна

Русия е взела близо 6 милиона тона пшеница от окупираните украински територии. Това съобщи американската космическа агенция НАСА, която поддържа програма за продоволствена сигурност. Откраднатото зърно е на стойност около 1 милиард долара.

НАСА се позова на сателитни снимки, които показват, че около 5,8 милиона тона пшеница са добити от украинските територии, окупирани от руската армия по време на окупацията. Снимките показват площта, която е ожъната, а специалистите от програмата изчисляват количеството зърно, което е добито.

Не е ясно какво се е случило със зърното, взето от руските власти. Руски кораби доставят зърно, което може да е било взето от украинската територия, в Либия, Иран и други държави в Азия и Африка.

Заредете още

XS
SM
MD
LG