Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Левски" печели купата, газът пътува за България, Русия губи сила на фронта


Футболисти и фенове на "Левски" хвърлят във въздуха треньора си Станимир Стоилов-Мъри на фона на препълнения сектор "Б".
Футболисти и фенове на "Левски" хвърлят във въздуха треньора си Станимир Стоилов-Мъри на фона на препълнения сектор "Б".

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Газът ще идва от Азербайджан и САЩ
  • Русия губи сила на фронта
  • Какво е "невъзвращенец"?

„Левски“ спечели Купата на България след 15-годишно прекъсване. В неделя отборът победи ЦСКА с 1:0.

Газът

Цената на газа в България скочи с 14%, считано от 1 май. Основна причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“.

От 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан, каза премиерът Кирил Петков. Този газ трябваше да пристига през връзката с Гърция, чието строителство беше забавено с десетилетието от управлението на ГЕРБ. Сега е договорено той да достига до България още преди тази връзка да бъде завършена.

Другото място, откъдето страната ще получава газ, е САЩ. Първите два кораба вече пътуват за България, каза премиерът Петков.

Фронтът

Два основни факта от фронта за изтеклия уикенд: руската армия се изтегля от района на Харков, а натискът й в района на Донбас остава силен, без да има напредък. Новината за Харков е ключова, защото руската армия искаше да го превземе още в първия ден на войната, но за 80 дни така и не успя. Лондон твърди, че Русия е изгубила една трета от сухопътните сили, които е изпратила в Украйна.

В Киев започна първото дело срещу руски войник, обвинен за убийството на цивилен в района на град Суми.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Бежанците в България

В понеделник би трябвало да е готово дигиталното приложение, в което украинските бежанци в България да могат да посочат нуждите си за настаняване. Никой няма да остане улицата, твърди Държавната агенция за бежанците. На 31 май приключва програмата за настаняване на украинците в хотели и те ще бъдат преместени в държавни и общински бази. Само че броят на бежанците в хотели е 63 000 души, а на местата в „новите“ бази – около 33 000.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

„Депутинизация“

„Демократична България“ (ДБ) поиска „мерки за депутинизация на България“. Те включват проверка за лоялност в спецслужбите, ускорено придобиване на ново въоръжение и контрол над „Лукойл“-Нефтохим.

Прокуратурата „остро осъди“ лидера на „Възраждане“ за това, че е използвал език на омразата от парламентарната трибуна. По-рано Костадинов беше нарекъл вицепрезидентката на САЩ Камала Харис Камила и каза, че „бърка животинските имена“. Прокурорите са длъжни да разследват наличието на език на омразата, но досега тяхната реакция на думите на Костадинов е само тази декларация.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Финландия, Швеция, НАТО

Вече е официално – Финландия, която десетилетия наред беше неутрална страна, ще кандидатства за членство в НАТО, обявиха президентът и премиерът на страната в неделя. В близките дни се очаква такова официално съобщение и от Швеция.

В събота президентът на Русия Владимир Путин определи решението на Финландия като грешка. Така го определи и турският президент Ердоган. Турция е член на НАТО, а приемането на нови членове в Алианса изисква единодушие.

И три препоръки

Станислав Асеев е част от украинските журналисти, които получиха наградата „Пулицър“. Той прекара близо 1000 дни в плен на сепаратистите от Донбас. Станислав Асеев е Човек на деня на Свободна Европа.

„Викът на украинската майка“ е скулптура на Неделчо Костадинов, която за кратко беше поставена срещу паметника на Съветската армия в София, за да му противостои. Тя предизвика полярни реакции.

Украйна спечели Евровизия. Президентът Зеленски поиска догодина финалът да е в „свободен Мариупол“.

… плюс моят личен фаворит

Живели ли сте в епохата на тези думи: „донос“, „емигрирам“, „дезертьор“, „невъзвращенец“? Това са думи от СССР, които съществуваха до 1989 г. В днешна Русия те се върнаха на дневен ред, пише Робърт Коалсън.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG