Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

11:49 7.11.2022

ПП ще преговаря с ГЕРБ само за политики, а не за правителство

Предстоящата среща между „Продължаваме промяната“ (ПП) и ГЕРБ ще бъде за разговори за политиките, които парламентът трябва да поддържа, а не за преговори за правителствена коалиция. Това каза депутатът от партията Даниел Лорер пред бТВ.

„Не мисля, че коалиция с ГЕРБ ще се дискутира. Ще се обсъждат политики. Дали ГЕРБ ще състави правителство без нас, или ние без ГЕРБ – предстои да видим“, каза още Лорер. Той не отрече, че в партията му е дискутирана възможна коалиция с ГЕРБ, но добави, че подобно решение не е вземано, както и че повечето членове на ПП са против.

„Това означава управление на малцинството под една или друга форма в този парламент“, добави Лорер.

Той обясни липсата на пълна подкрепа от ПП за закупуване на допълнителни 8 изтребителя F-16 от САЩ с неяснотите около процедурата по закупуването на първите 8 самолета през 2019 г.

08:45 7.11.2022

"Да бъдем реалисти". Вигенин не вярва, че Украйна ще победи Русия

„Нали не вярвате, че тази война може да има военно решение, както си го представят част от западните лидери – Украйна ще победи Русия, ще я изтласка от всички украински територии, ще си вземе Крим и тогава, поставена на колене, Русия ще преговаря за мир. Да бъдем реалисти, не вярвам“. Това каза зам.-председателят на парламента и зам.-председател на Националния съвет на БСП Кристиян Вигенин пред бтв.

Коментарът му беше по повод позицията на социалистите срещу гласуваното от парламента изпращане на оръжие в Украйна. Тогава депутатите от партията издигнаха листове хартия, на които пишеше „Не на оръжията. МИР“.

По думите му отказът да се предоставя оръжие не означава, че България се разграничава от НАТО и ЕС.

Той оправда и позицията на партията си за връщането на хартиените бюлетини за гласуване. По думите му партията е решела това, защото много избиратели „се притесняват от машините“. Според Вигенин „не е толкова сложно“ да се гарантира сигурността на вота, дори когато избирателите могат да гласуват с хартия.

13:31 6.11.2022

"Коалиция на реванша или коалиция на компромиса". Двете алтернативи на изборите според Христо Иванов

Няма добри варианти - има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори. Това каза пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод възможността за съставяне на редовен кабинет.

Според него е рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория.

"Има два концептуални модела. Единият е коалиция на реванша - демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на НС. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ", добави Иванов.

По думите му въпросът дали това е възможно и доколко би било резултатно, е много тежък, а той няма окончателен отговор. По повод предстоящата среща между ГЕРБ и ПП Иванов каза, че е позитивно да има разговор между политическите сили.

"Започва обаче да ме притеснява, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП), а имаме много малко време. За нас първият(на ГЕРБ-СДС) не е опция. Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра, оздравяване на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията", уточни десният лидер.

10:36 6.11.2022

"Никой да не се заблуждава". Кирил Петков отрече разговорът с ГЕРБ да е за коалиции

В коалиция с ГЕРБ няма да ни видите в нито един мандат, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков по повод предстоящата среща с ГЕРБ във вторник, 8 ноември.

"Никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции и подкрепи на мандати", добави той в неделя пред bTV, след като в събота формацията му прие поканата за първи разговор с ГЕРБ след изборите, докато текат консултациите при президента за съставяне на редовно правителство.

"Това, което ще се случи във вторник, е това, което обявихме преди месец - че ще бъдем конструктивна опозиция. Имаме 16 политики, които са важни за българския народ – от пенсии до минимална работна заплати, и сме готови да говорим с всяка партия за тях. Но трябва да е в НС, пред камери. Миналото на старите договорки в тъмни стаички не работи с нас", каза още Петков.

Той потвърди, че ПП няма да подкрепи първия мандат, който държавният глава ще даде на ГЕРБ. А по повод думите на лидера на партията Бойко Борисов, че кабинет може да има чак с третия мандат, Петков коментира: "Много бърза Борисов. Да не бяга от отговорност, да си свърши работата първо". По думите му ГЕРБ трябва да видят дали могат да съберат мнозинство от 121 депутати.

"Ако ли не, кажете на българския народ: „Не се справихме, не можахме“. След това мандатът ще дойде при нас. Ние ще направим точно това. Ще поканим всички партии за да видим коя партия какви политики вижда, че трябва да се случат. Не за коалиции“, допълни бившият премиер.

14:01 5.11.2022

"Нито те ще се пречупят, нито ние". Борисов вижда шанс за кабинет с третия мандат

По-вероятно е правителство с трети мандат и президентът трябва да се ангажира и президентът. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа.

"Рисковано с първия мандат, ГЕРБ ще предложи правителство, но няма шанс да се управлява с "Продължаваме промяната", нито ние го искаме, нито те. Нито те ще се пречупят, нито ние. Единственият вариант е в третия мандат, да правим мнозинства по ключови теми. Той трябва да отиде там, където ще има правителство, и това трябва да се изговори при президента от лидерите на партиите кое поемат като ангажимент", добави той.

"Не съм говорил с него, нямаме връзка и комуникация, но негова е ролята", каза още Борисов за Румен Радев, на когото не "може да каже коя партия е подходяща" за третия мандат. По думите му затова има създаден орган - Консултативният съвет при президента.

"Там именно лидерите трябва да кажат кой как вижда и с кой мандат неговите избиратели биха подкрепили, и по какъв начин, правителство, за да можем да сме ангажирани", добави бившият премиер.

Той оцени на 100% шанса да има кабинет в рамките на този парламента.

"Ако не се справим, отиваме на режим и знаем, който ще управлява тогава", каза Борисов.

12:01 5.11.2022

"Започват да си говорят". Плевнелиев анонсира среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

Следващата седмица ще има "разговори пред камерите" между ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” (ПП), съобщи президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който заедно със Соломон Паси води контактната група за съставяне на редовен кабинет.

"Бойко Борисов няма да присъства, още е рано за лидерска среща. Но от страна на ГЕРБ ще участва Томислав Дончев, а от страна на ПП - Асен Василев и Кирил Петков, плюс екипи на двете партии", каза Плевнелиев.

10:35 5.11.2022

Борисов да върне първия мандат и да подкрепи втория, предлага ДБ

Решението е Бойко Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи кабинет с втория мандат на реформаторските сили, каза съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов пред БНТ.

"Много е важно какво ще се случи с първия мандат, Борисов е в несгодна ситуация, той много иска да се направи мнозинство и правителство с "Продължаваме Промяната" (ПП) и ДБ, но няма да му се отвори парашутът. Победителят на изборите е в изолация", добави лидерът на ДСБ и зам.-председател на Народното събрание.

Според него българите очакват да се формира правителство, но това не означава правителство на всяка цена. Той допусна, че според конфигурацията може да има кабинет без участието на БСП, в каквото бяха заедно с ПП и ИТН.

"Другият ход на Борисов е да предложи правителство на малцинството и то може да бъде избрано. С гласовете на ДПС - досегашният му скрит съюзник, може би от БСП, "Възраждане", каза още Атанасов.

Той уточни, че ако президентът Румен Радев спазва традицията, трябва да даде третия мандат на третата политическа сила - ДПС. Досега това беше БСП.

"Не изключвам да се бави топката с мандатите умишлено, за да може по-дълго да се задържи изпълнителната власт и още едно служебно правителство да бъде излъчено, което е контрапродуктивно", каза още депутатът.

12:26 4.11.2022

ГЕРБ са готови да подкрепят предложенията на ДБ за по-голяма сигурност на софтуера на машините

ГЕРБ са готови да подкрепят мерките, които "Демократична България" (ДБ) предлага за по-голяма сигурност на софтуера на машините, и дори да предложат и свои. Това каза депутатът от партията Тома Биков пред Нова телевизия.

Дневният ред на парламента в петък включва първо гласуване на три проекта за промени в Изборния кодекс, един от които засяга именно софтуера на машините и е внесен от ДБ. Идеята на ДБ е Централната избирателна комисия да предоставя достъп до изходния код и документацията на системата за машинното гласуване.

"Добре е, че "Демократична България" са предложили мерки, които да гарантират сигурността на изборния процес. Ние сме готови и на този разговор", каза Биков.

Въпреки това той каза, че според ГЕРБ изборната администрация не е готова за изцяло машинно гласуване и затова от партията искат смесена система с машини и хартиени бюлетини.

12:01 4.11.2022

ГЕРБ и ДПС настояват за хартиените бюлетини, защото не искат честни избори, смята Кирил Петков

При честни избори ГЕРБ и ДПС не постигат резултат, който да ги задоволява, и това е причината да искат връщане на хартиените бюлетини. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред Нова телевизия в петък. Освен ГЕРБ и ДПС, БСП също подкрепя идеята за връщането на хартиените бюлетини.

По думите на Петков смесената система за гласуване както с хартия, така и с машина, предоставя на партиите още един начин да контролират купения вот.

"Истината е, че и ГЕРБ, и ДПС осъзнаха, че при честни избори нямат този мащаб да си правят каквото си искат. Затова решиха, че честни избори вече не им трябват", каза Петков.

Той определи искането за връщане на хартиените бюлетини като "безочие", а самите бюлетини като част от "инструмента на задкулисието". По думите му един от начините за подмяна на вота се случва чрез невалидните бюлетини. Такива има само при гласуването с хартия, но не и при машините.

На изборите през 2015 г. имаше над 460 хил. невалидни бюлетини, посочи Петков.

11:43 4.11.2022

ДПС е "за" машините за гласуване, но е против тези, използвани досега

ДПС са поддръжници на машините за гласуване, но не на тези, които България използва в момента. Така депутатът от партията Йордан Цонев коментира искането на ДПС за връщане на хартиените бюлетини пред Нова телевизия.

"Ние настоявахме за машини за гласуване и продължаваме да сме поддръжници на машините, но не на тези. Никога не сме искали тези машини. С тези машини гласуват само за Мадуро във Венецуела", каза Цонев в петък.

По думите му "специалисти софтуеристи" са показали на представителите на Движението, че софтуерът на тези конкретни машини "лесно се манипулира". Проблемът според него е в сорс кода, който не е бил направен публичен.

Твърдението на Цонев идва два дни след като парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на първо четене предложението на "Демократична България" Централната избирателна комисия да предоставя достъп до изходния код за машинното гласуване. Предстои то да бъде обсъдено в пленарна зала в петък.

16:59 3.11.2022

Предложението на правителството за оръжие за Украйна ще бъде "крайно консервативно", каза военният министър

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че Министерството на отбраната "ще подготви своето домашно" след гласуването на парламента България да изпрати военна помощ за Украйна и че предложението на правителството ще бъде "крайно консервативно".

Той се позова на член 9 на Конституцията, където "ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета", както и от член 3 на Вашингтонския договор, според който "всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал". На въпрос какво въоръжение може България да предостави на Украйна министърът отговори, че в конкретика може да се влезе след като бъде направен анализ.

„Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент“, добави той. "Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО", каза още Стоянов.

13:27 3.11.2022

Янев промени позицията си и подкрепи изпращане на оръжие за Украйна

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев зае неочаквана позиция по време на парламентарното аседание в четвъртък, като каза, че партията подкрепя проекта за изпращане на оръжие на Украйна и укрепване на отбранителните сили на България.

Той също така поиска в него да се запише, че се дава мандат на кабинета да преговаря за това българската армия да си възстанови с по-ново въоръжението, което ще бъде изпратено. Бившият служебен министър неколкократно е изразявал позицията, че с изпращането на оръжие България би се въвлякла във войната.

12:45 3.11.2022

Народните представители избраха председателите на три постоянни парламентарни комисии. До тези решения се стигна трудно след две проверки на кворума, няколко прегласувания и спорове между депутатите, които продължиха над един час.

Росен Костурков от „Продължаваме Промяната“ (ПП) оглавява Комисията по земеделието, храните и горите. Васил Стефанов също от ПП ще е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Халил Летифов от ДПС ще ръководи Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

09:47 3.11.2022

Парламентът решава дали да прати военна помощ на Украйна, докато „Възраждане“ протестира отпред

В четвъртък депутатите гласуват дали България да предостави военна и техническа помощ на Украйна. От сутринта народни представители на „Възраждане“ и поддръжници на проруската партия се събраха на протест против това пред Народното събрание.

Първа точка на пленарното заседание са два проекта на решение, които включват предоставянето на военна помощ на Украйна. Единият е внесен от парламентарната група на ГЕРБ, а другият от групата на „Демократична България“ (ДБ). Проектът на ДБ предвижда още и изготвянето на програма за превъоръжаване на Българската армия.

В сряд парламентарните комисии по отбрана и външна политика одобриха България да предоставя на Украйна военна и военно-техническа помощ.

15:13 2.11.2022

ДПС ще разговаря с всички за съставяне на правителство

ДПС очаква да чуе политики и е отворена за диалог с всички. Това стана ясно ит изказване на лидера на партията Мустафа Карадайъ в президентството в сряда по време на консултации на партията с президента Румен Радев.

09:18 2.11.2022

"Демократична България" е готова да свика протести срещу връщането на хартиените бюлетини

"Демократична България" е готова да свика протести при евентуално връщане на хартиените бюлетини. Това стана ясно от изказване на депутата от партията Йордан Иванов пред БНТ.

"Демократична България" категорично ще се противопостави на връщането на хартиената бюлетина и е готова да свиква граждански протести като крайна мярка", каза той.

Той подчерта приоритетите на партията в преговорите за правителството, сред които са да се спре "взривяването на бюджета" чрез излишни разходи, съдебната реформа и ограничаването на властта на главния прокурор, както и изпращането на военна помощ за Украйна, "за се солидаризираме със свободните държави и да превъоръжим българската армия, като се освободим от старото съветско оръжие". Иванов определи позицията на президента по този въпрос като "позорна".

20:10 1.11.2022

Борисов поиска депутатите от ГЕРБ да подкрепят приоритетите на "Продължаваме промяната"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от депутатите си да подкрепят приоритете на “Продължаваме промяната”, включително и предложението за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Той направи това в изявление пред членове на партията си във вторник.

“Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор – подкрепете техния закон ви моля”, каза Борисов, след като прочете приоритетите на “Продължаваме промяната”.

“Ние нямаме от какво да се притесняваме. Подкрепяме тази точка задължително, за да не могат да говорят, че ние едва ли не ние не искаме да се разследва – главният прокурор е човек като всеки един, той не е Господ. Ако сгреши, разбира се, че трябва да има кой да го разследва, каза още лидерът на ГЕРБ.”

По повод призива на “Продължаваме промяната” ГЕРБ да прекъснат “пъпната връв” с главния прокурор Иван Гешев, Борисов каза:

“Сутринта чух ГЕРБ да се откажели от пъпната връв с Гешев. Що за глупост? Пъпната връв на ГЕРБ е с Европа и с Америка, с ЕНП, с ХСС, с ХДС, с най-големите партии в Европа”, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов защити идеята си за преговори за правителство чрез контактни групи.

“Аз предлагам предварително първо експертите да подготвят разговор, в който аз, те и който иска ще седнем да утвърдим това, което се говори”, добави Борисов.

15:58 1.11.2022

Радев покани ДПС на консултации в сряда

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с ДПС в сряда, 2 ноември, съобщи пресцентърът на държавния глава. Той се среща с всички политически партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът вече се срещна с представители на двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ и "Продължаваме промяната". ДПС е трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание.

Партията на Мустафа Карадайъ вече каза, че е готова да обсъжда "евроатлантическо мнозинство". ГЕРБ също използва тази формулировка за възможно бъдещо правителство със своя мандат.

Засега обаче според заявките на партиите не се очертава мнозинство.

09:22 1.11.2022

"Продължаваме промяната" е готова да води разговори с всички партии за правителство с втория мандат

“Продължаваме промяната” е готова да води разговори с всички партии за правителство с втория мандат. Това каза председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров пред Нова телевизия. По думите му разговорите трябва да са прозрачни, да се проведат в Народното събрание и да са за конкретни политики.

“Ако става въпрос за ГЕРБ, ние искаме да знаем готови ли са да скъсат пъпната връв с главния прокурор Иван Гешев и най-накрая да успеят да го споменат в едно изречение със съдебна реформа. Ще признаят ли, че политиката, която водеха, и моделът на управление не е бил в интерес на българските граждани, а в интерес на определени фирми, черни каси, кюлчета и прочие”, каза Гюров.

Той потвърди досегашната позиция на “Продължаваме промяната”, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС.

“На този етап за нас не е вариант сътрудничество с ГЕРБ, защото имаме всички тези висящи въпроси и липса на доверие в техните ангажименти”, каза Гюров. “Това може да се случи само след като те докажат, че са готови да се променят като партия и като начин на управление, а това не може да стане от днес за утре.”

11:23 31.10.2022

"Демократична България" има все по-големи различия с БСП, каза Ивайло Мирчев

"Демократична България" и БСП имат все по-големи различия, въпреки че бяха коалиционни партньори в кабинета на Кирил Петков заедно с "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Това каза депутатът от обединението Ивайло Мирчев пред Нова телевизия в понеделник.

По думите му, освен темите за връщането на хартиените бюлетини и за непредоставянето на военна помощ на Украйна, двете партии вече се разминават и по въпроса за приемане на еврото от началото на 2024 г. Депутатите от БСП се въздържаха при гласуването на решението на парламента за ускоряване на преговорите по темата миналата седмица.

Мирчев изрази надежда, че "Продължаваме промяната" ще подходи разумно, ако се стигне до това президентът да ѝ връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Ако към нас има покана, ние ще се срещнем с "Продължаваме промяната" и ще разговаряме. Ние ще действаме разумно, от ДБ не сме някакви камикадзета, които искаме да скачаме от избори на избори. Но не искаме да нарушаваме обещанията към хората и принципите си", каза още депутатът.

Заредете още

XS
SM
MD
LG