Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

11:09 2.12.2022

Радев ще връчи първия мандат за кабинет на ГЕРБ в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на ГЕРБ в понеделник, заяви държавният глава в петък. Предсрочните избори се проведоха на 2 октомври. Окончателните резултати наредиха ГЕРБ на първо, а "Продължаваме промяната" – на второ място.

Впоследствие Радев даде да се разбере, че ще забави процедурата по връчване на мандати, за да имат възможност парламентарните партии да се разберат за евентуално мнозинство.

От ГЕРБ неколкократно призоваха за подкрепа на техния мандат от "Демократична България" и "Продължаваме промяната", определяйки ги като партньори по евроатлантическа линия.

Двете партии обаче декларираха, че няма да гласуват за кабинет с първия мандат и на свой ред предложиха да бъде подкрепено правителство на малцинството с втория мандат, който Радев трябва да връчи на ПП, ако ГЕРБ не успее да излъчи правителство. След гласуваните от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс обаче, не е ясно дали ще има такъв опит.

20:42 1.12.2022

ГЕРБ потвърди, че ще предложи кабинет и отново декларира, че има "сходство" с ДБ

ГЕРБ ще предложи състав на редовен кабинет, когато получи първия проучвателен мандат, защото това е ангажимент на партията. Това нейният зам.-председател Томислав Дончев на брифинг в кулоарите на парламента в четвъртък вечерта.

За пореден път той посочи, че ГЕРБ има “сходство” с “Демократична България”, макар че от обединението неколкократно декларираха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. По думите на Дончев, когато формация базира цялото си присъствие в политиката на противопоставянето на другия, в един момент се стига до ситуация, че “имаме сходство с този, ама не можем да работим с него, защото сме се плюли две години назад”.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пък коментира, че “Продължаваме промяната” вече е в предизборен режим. Тя обвини партията в “лъжи и спекулации”, свързани с промените в Изборния кодекс, чрез които с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше върнато гласуването с хартиени бюлетини във всички секции.

12:01 1.12.2022

ПП няма да предложи кабинет, ако парламентът гласува за хартиената бюлетина

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков каза, че партията му няма да предлага правителство с втория мандат, ако ГЕРБ не успее да го направи с първия.

Преди седмица ПП и ДБ направиха общо изявление, в което казаха, че са готови да съставят правителство на малцинството с втория мандат. Президентът Румен Радев приключи серията от консултации с парламентарно представените партии. Предстои да обяви кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

"Ако хартиената бюлетина мине, означава, че парламентът слага тясно партийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат вота на гражданите", каза Петков пред журналисти в парламента.

Той припомни, че ПП и ДБ са поставили девет условия, при спазването на които ще поемат отговорността за правителство. Едно от тях е хартиената бюлетина, каза Петков. При гласуването на промените в Изборния кодекс преди две седмици Петков каза, че ако БСП отново ги подкрепи, партията няма да води разговори за правителство с втория мандат.

Малко по-късно пред журналисти в парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че е "по-мъдро да се оценят всички аспекти на възможността да се реализира втори мандат". Той добави, че е по-мъдро "да не се затваря прозорецът" заради евентуалното връщане на хартиената бюлетина.

09:23 1.12.2022

ПП и ДБ предлагат президентът да не назначава шефовете на службите

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) внесоха законодателни промени по теми за сигурността на гражданите и държавата, съобщиха те. "Промените са част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат", се казва в съобщението.

Преди седмица ПП и ДБ направиха общо изявление, в което казаха, че са готови да съставят правителство на малцинството с втория мандат. Президентът Румен Радев приключи серията от консултации с парламентарно представените партии. Предстои да обяви кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Двете формации предлагат да отпадне ролята на прокурора като посредник между съда и полицията. Предложенията за промяна в Наказателно-процесуален кодекс целят по-бърз и ефективен наказателен процес по разкриване на престъпления и търсене на отговорнност от нарушителите, се казва в съобщението.

Друга промяна засяга Закона за държавна агенция „Национална сигурност“. ДБ и ПП предлагат председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по указ на президента.

"ПП и ДБ настояват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме пълната политическа отговорност по време на кризи, които застрашават националната сигурност на страната", пишат двете формации.

Третото им предложение предвижда главният секретар на МВР да се назначава от Министерския съвет по предложение на премиера, вместо по указ на президента. ПП и ДБ предлагат още Националната служба за охрана да премине към министъра на отбраната, а задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до 1 година след освобождаване на поста.

14:33 30.11.2022

Парламентът отхвърли предложението на ПП за нов бюджет за 2023 г.

Парламентът отхвърли предложената от "Продължаваме Промяната" (ПП) декларация, в която се настоява служебният кабинет да внесе нов проект за бюджет за 2023 г. Дебатите продължиха почти през целия пленарен ден в сряда, след като във вторник депутатите решиха да удължат действието на Закона за бюджета за тази година.

С 86 гласа "за", 127 "против" и един "въздържал се" Народното събрание отхвърли документа. Той беше подкрепен само от “Демократична България” и БСП. В него ПП иска “служебното правителство да изпълни задълженията си, произтичащи от Кодекса за социалното осигуряване и от Закона за здравното осигуряване”, и да внесе законопроекти за бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че е “безотговорно” държавата да бъде оставена без бюджет.

“Бизнесът няма как да планира, няма макрорамка на държавните разходи”, каза той.

Според ДПС обаче искането за нов бюджет е мотивирано с “възможността да се взимат нови дългове, които да се използват за социални плащания, вместо за инвестиция”.

Дебатите прераснаха във взаимни нападки между партиите. Стигна се до заявката на Асен Василев, че ще съди Делян Добрев от ГЕРБ заради изказване за управлението на кабинета “Петков”, че неговите "посредници са слагали върху цената на "Газпром" едни 30%, които да се разпределят по офшорките”. От ГЕРБ нееднократно са казвали това.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че отказът от внасяне на нов бюджет е "заложен капан от президента" и че “служебният кабинет е превзел държавата”.

09:24 30.11.2022

"Пазят се по-добре от държавния резерв". ПП отрича обвиненията на БСП за кодовете на машините

Кодът за машините беше достъпен за абсолютно всички партии, няма как да има манипулации, казаха от "Продължаваме промяната" след обвиненията на БСП, че са им предложили да оттеглят законопроекта за връщане на хартиената бюлетина в замяна на кодовете. Съпредседателят на ПП Кирил Петков вече каза, че това е лъжа и че ще съди Георги Свиленски, който направи това твърдение.

"Няма как да вземеш кода и да го манипулираш, това са хиляди страници писан код, и след което ръчно да минеш всяка една машина да подмениш кода. Те не са свързани с интернет. Пазят се по-добре от държавния резерв", коментира в сряда сутринта пред БНТ депутатът от ПП Венко Сабрутев.

Според него твърденията за флашки и манипулиране на машини имат за цел да отклонят реалния дебат - защо се връща хартията - "за да може хартиената мафия да си върне статуквото и да се върне още по-силна в парламента".

"Абсолютно невъзможно е да се манипулира гласуването с машини. Всеки софтуер се състои от кодове, даже ПИН-а е код, с който може да се влезе", коментира и проф. Иван Тодоров - акционер и член на Съвета на директорите в "Сиела Норма", която обслужва машините. Той уточни, че ЦИК има всички софтуерни кодове и съответно всички членове имат достъп до тези кодове. Всички партии, представени в ЦИК, също имат достъп до въпросните кодове, до пълния софтуерен код без никакво изключение.

10:47 29.11.2022

Даниел Митов посъветва "Демократична България" да се разграничи от ПП 

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов посъветва “Демократична България” (ДБ) да се разграничи от “Продължаваме промяната” (ПП). Той коментира темата във вторник пред бТВ по повод преговорите за съставяне на редовен кабинет.

“Демократична България” се държат като присъдружна организация на "Продължаваме промяната". Трябва да разберат, че “Продължаваме промяната” им носи само негативи”, заяви Митов.

Преди ден колегата му Тома Биков коментира, че ГЕРБ не може да предложи решение на политическата криза в страната без подкрепата на ДБ.

Партията на Бойко Борисов постоянно лансира тезата, че трябва да сформира правителство заедно с “Демократична България”, но позицията на обединението е, че няма да подкрепи състав на кабинет с мандата на ГЕРБ.

09:04 29.11.2022

Без "Демократична България" не може да има правителство, смята Христо Иванов

Очевидно е, че без “Демократична България” (ДБ) не може да се състави правителство, което да придвижи страната напред. Това каза съпредседателят на обединението Христо Иванов пред Нова телевизия във вторник. По думите му кабинет без ДБ аритметично е възможен, “но политически - не”.

Иванов потвърди позицията на формацията, че не би участвала в управление, съставено с първия мандат на ГЕРБ, но отбеляза, че с втория, който ще получи “Продължаваме промяната” (ПП), “трябва да се опита”.

“Радвам се, че и колегите от ПП заявиха, че трябва да се работи за реализация на втория мандат. Нима нови избори са по-добър вариант“, попита съпредседателят на “Демократична България”.

Той определи моментната политическа ситуация като много лоша и добави, че няма добри опации за управляващо мнозинство, са “само лоши и по-лоши”. В тази връзка той каза, че евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС не е добре да се случва.

09:13 28.11.2022

Политическата криза не би се решила без ДБ в управлението, каза Тома Биков от ГЕРБ

Формации, които са били в "тежък конфликт", трябва да управляват заедно. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на Нова телевизия в понеделник. "Нашата най-голяма задача в момента е да дадем някакво решение на политическата криза. Това не би могло да стане без участието на "Демократична България", каза още той, след като беше попитан за евентуална коалиция с БСП и ДПС с мандат на "Български възход".

Биков добави още, че създаването на правителство не е гаранция за решаване на политическата криза, а понякога възможност за задълбочаването ѝ, както би се получило, ако управляват с БСП. "Решение, без участие на „Демократично България” във формулата, не би могло да се намери”, добави той.

„Мисля, че една конструкция, която оставя ДБ извън управлението на страната, ще бъде нестабилна. Разбира се ние ще понесем единствени негатива. Ние нямаме проблем с това. Но проблемът е, че няма да има смисъл от поемането от този негатив”, каза Биков.

17:14 27.11.2022

Стефан Янев би подкрепил всеки кабинет, съставен при ясни правила и приоритети

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев е оптимист за съставянето на кабинет, а ръководената от него политическа сила би подкрепила кабинет както на ГЕРБ, така и на "Продължаваме промяната", тъй като целта ѝ е да работи в интерес на българските граждани. Това каза той в неделя в ефира на БНР.

Янев призова останалите партии да престанат да комуникират чрез медиите и да дадат конкретни предложения.

"В момента на масата няма сложено нищо конкретно. В медиите се подхвърлят идеи. Трябва да ги видим систематизирани на едно място. Когато такова потенциално коалиционно споразумение е добило плътност и конкретност, тогава можем да кажем дали го подкрепяме. Говорене през медиите дава вид, че не е сериозно всичко това", каза Янев.

Според Янев промените в Изборния кодекс, с които се предвижда връщането на хартиената бюлетина, не са толкова ключов въпрос, по който партията му може да постави червена линия пред някоя друга политическа сила. Той каза, че партията е за изцяло машинно гласуване, но няма да види нищо драматично, ако това не се запази.

В понеделник Румен Радев се среща със Стефан Янев за последната си консултация с парламентарно представените партии. „Български възход“ е най-малобройната партия в Народното събрание, затова срещата на държавния глава с нея е седма подред. След това президентът трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ.

13:11 27.11.2022

Машинното гласуване без хартиени бюлетини нарушава Конституцията, каза Карадайъ

Машинното гласуване без хартиени бюлетини е нарушаване на Конституцията и тази технология ограничава гласоподавателите, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю в неделя по бТВ.

„Гласуването е задължително. Технологията, с която ограничават българския гражданин, който иска да гласуват да не може да гласува, за тях е морал. Трябва да се ръководим от интересите на народа, а не да ограничаваме народа“, каза Мустафа Карадайъ пред bTV.

В петък депутатите в Народното събрание обсъждаха предложенията за промени в Изборния кодекс над 11 часа, но гласуването им остана за следващата седмица. ГЕРБ, ДПС и БСП искат връщането на хартиената бюлетина и това тя да замести частично или изцяло машинното гласуване. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са против, защото смятат, че хартиените бюлетини дават възможности на тези три партии да манипулират изборния вот.

Лидерът на ДПС в неделя отрече подобни обвинения и каза, че не вижда нищо смущаващо там, където се гласува за ДПС, а там, където това не се случва. Той беше попитан защо на последните два вота, когато се гласуваше с машини в почти всички секции, се наблюдаваше увеличение на подвижните урни, в които се гласуваше с хартиени бюлетини, основно в районите, които традиционно гласуват за ДПС. По думи на Карадайъ това означава, че партийните структури са си свършили добре работата и са обяснили на гласоподавателите, които не могат да стигнат до избирателните секции, какво са правата им и как да се възползват от мобилните секции.

10:05 27.11.2022

Петков отказа предложението на Борисов за кабинет за шест месеца с общи политики

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за сформиране на съвместен кабинет само за 6 месеца, за който да се подпише документ за работа по конкретни политики.

Борисов направи това предложение в събота в Стара Загора. В неделя сутринта в ефира на бТВ Петков отново каза, че партията му няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

„За втория мандат сме дали заявка за правителство на малцинството с „Демократична България“, каза още Петков.

Според Борисов подобно намерение за кабинет само с 72 депутати е „несериозно“.

Петков коментира и обвинението, отправено от Георги Свиленски от БСП, че ПП е предложила на БСП да оттегли законопроекта за връщане на хартиените бюлетини, в замяна на което да им даде кодовете за машините.

"Моите думи към Георги Свиленски бяха, че сме готови да подкрепим всякакъв одит и външна проверка на кодовете, за да получат БСП пълната сигурност и да не подкрепят хартиената бюлетина. След това той направи лъжа, преправяйки това, което казах. Затова сега ще го съдя", каза Петков.

За да са уверени социалистите в сигурността на работата на машините за гласува, той предложи на БСП да се обърнат към специалисти, които да извършат одит на кодовете.

18:29 26.11.2022

Борисов предложи кабинет за "едни шест месеца" с общи приоритетни политики

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи подписване на документ с приоритетни политики и сформиране на правителство за половин година или до местните избори. Това стана на конференция в събота в рамките есенната регионална академия на Жени-ГЕРБ, която се провежда в Стара Загора.

Според Борисов това е начинът партиите "да не се оцапат с коалиции, които не искат". "Да положим усилия, да подпишем документ за едни шест месеца, ако не искаме подобни правителства", каза той по отношение на кабинета на Кирил Петков, чието управление атакува неколкократно. "Ако не искаме да го направим, да кажем на Радев, че отиваме на избори. Не е сериозно намерението на ПП със 72-ма депутати да правят правителство. Ако са решили да правят кабинет на малцинството, тогава са се разбрали или с ГЕРБ, или с "Възраждане", но със сигурност не с ГЕРБ и БСП, защото ние показваме техните недъзи", добави Борисов.

Той няколко пъти се позова на вчерашното изказване на депутата от БСП Георги Свиленски, който обвини "Продължаваме промяната", че е предложила кодовете на машините за гласуване на левицата, ако тя оттегли подкрепата си за връщането на хартиената бюлетина. Лидерът на партията Кирил Петков каза, че ще съди Свиленски за това изказване.

18:14 26.11.2022

Петков заплаши Свиленски от БСП с дело за клевета

Георги Свиленски от БСП обвини "Продължаваме Промяната"(ПП), че са им предложили да оттеглят законопроекта за връщане на хартиените бюлетини, в замяна на което да им дадат кодовете за машините. Това стана по време на над 11-часовите разговори за промените в Изборния кодекс в парламента вечерта в петък. Лидерът на ПП Кирил Петков отговори, че това е лъжа и ще заведе дело за твърдението срещу Свиленски.

"Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите. Затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер дойде и каза "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете на машините? Това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим", каза Свиленски.

"Моля да се поправите и да оттеглите вашите твърдения. Единственото, което ви казах е, че ние сме готови и пак го заявявам, да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините", каза Петков. "Следващата седмица ще подам дело, иск срещу вас, както подадох и за г-н Борисов", добави той.

10:46 26.11.2022

Парламентът обсъжда над 11 часа промените в Изборния кодекс

Депутатите в Народното събрание обсъждаха предложенията за промени в Изборния кодекс над 11 часа. Заседанието продължи след полунощ, като гласуването беше оставено за следващата седмица.

Те приеха изменения в първия параграф на Кодекса, които засягат въвеждане на преброителни центрове за хартиените бюлетини, видеонаблюдение на процеса на броене на бюлетините след края на изборния ден, премахване на тъмните стаички и поставяне на паравани на тяхно място, функцията на обществения съвет към ЦИК, район "Чужбина", както и дали да остане електронният протокол от машината.

ГЕРБ потвърди, че ще се оттегли от предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, премахване на район "Чужбина" и увеличаване на прага за подаване на заявления за разкриване на секция. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" отново обвиниха ГЕРБ, ДПС и БСП, че с връщането на хартиените бюлетини се обезсмислят машините.

14:59 25.11.2022

Радев ще проведе консултации с "Български възход" в понеделник

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с „Български възход“ в понеделник 28 ноември от 14 ч. Това е последната среща, която държавният глава трябва да проведе с партиите в парламента, след което трябва да връчи първия мандат на победителите от изборите ГЕРБ-СДС.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев беше част от администрацията на президента и служебен премиер в два от служебните кабинети, назначени от Радев.

В случай че от ГЕРБ не успеят да изпълнят първия мандат, вторият мандат трябва да отиде при „Продължаваме промяната“, а третият мандат може да бъде връчен от президента на партия по негов избор.

13:58 25.11.2022

ПП да не се отказва от втория мандат, поиска Христо Иванов

Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов отправи призив към „Продължаваме промяната“ (ПП) да не се отказват от опит за съставяне на кабинет с втория мандат. Думите му дойдоха по повод изказванията на хора от партията на Асен Василев и Кирил Петков, че ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, те ще върнат неизпълнен втория мандат, ако такъв им бъде връчен.

„Алтернативите са толкова лоши, че не бива прибързано да затваряме този прозорец. И нашият призив към колегите от „Продължаваме промяната“ ще бъде да продължим да разсъждаваме върху тази тема“, каза Иванов.

По думите му не всички мостове към БСП са били изгорени и че е възможно със социалистите да се разговоря по теми като съдебната реформа. Иванов каза още, че разговорите за явяване с общи кандидатури с ПП на местните избори през 2023 г. са само на начален етап.

11:49 25.11.2022

ГЕРБ вкара Изборния кодекс в петъчната програма на парламента

По искане на ГЕРБ-СДС беше променена петъчната програма на Народното събрание. С гласовете на депутатите от партията, както и с подкрепа от ДПС и БСП като втора точка от програмата на парламента беше прието да продължат дебатите и гласуванията на промените в Изборния кодекс.

В същото време гласуванията за бюджета и парламентарният контрол бяха отложени за следващата седмица.

Промените в Изборния кодекс като връщането на хартиената бюлетина, закриване на район „чужбина“, премахване на поетапното въвеждане на дистанционно електронно гласуване и др. бяха приети в среднощно заседание от мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в правна комисия на 17 ноември.

Последваха протести срещу готвените промени, след които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията ще се откажат от голяма част от промените и няма да ги правят в спешен порядък. Въпреки това депутатите на ГЕРБ-СДС, с помощта на тези от БСП и ДПС, започнаха гласуванията в пленарна зала.

10:56 25.11.2022

Младежкото обединение на БСП в София прие декларация срещу хартиените бюлетини

Младежкото обединение на БСП София не подкрепя хартиеното гласуване. Това заявиха членовете му с декларация, публикувана във Фейсбук.

„Без решение на нито един от колективните органи на партията, както и в разрез с досегашната си линия на поведение по темата, ПГ на “БСП за България” внесе в Народното събрание искане за спорни промени в Изборния кодекс по отношение на метода на гласуване, както и предложи за председател на 48-ото Народно събрание личност от партията- олицетворение на модела на задкулисие и корупция“, пишат от младежкото БСП.

От там добавят, че машинното гласуване „ограничи порочната практика за обявяване на голям брой от гласовете на българските граждани за недействителни, успя да възпрепятства до голяма степен купения и контролирания вот“ и припомнят, че това е била тезата на социалистите преди две години.

Промените в Изборния кодекс, свързани с връщането на гласуване с хартиена бюлетина, бяха предложени от БСП. По-късно мнозинството в парламентарната правна комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП прие и други промени в Изборния кодекс на второ четене.

„Парламентарната група на „БСП за България“ доброволно се отказа от спечелената от нашата партия битка, с което даде възможност на политическите ни опоненти да ни атакуват като част от така нареченото „статукво“, казват още от младежката БСП в София.

16:04 24.11.2022

"Безплодни процедури". ПП забави приемането на промените в Изборния кодекс

След близо 3 часа спорове, процедурни хватки и взаимни обвинения депутатите успяха да гласуват само заглавието на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ИК), връщащ хартиените бюлетини. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, които имат мнозинство. Те инициираха и спешното разглеждане на промените в ИК от Народното събрание (НС) в четвъртък. Измененията бяха прокарани на второ четене от правната комисия миналата седмица на продължило около 18 часа заседание, отново с подкрепата на тези три партии.

Разглеждането беше затруднено от "Продължаваме промяната" (ПП), която първоначално поиска да бъде променен дневният ред на заседанието в четвъртък. Стигна се до напрежение и струпване на депутати пред трибуната на председателстващия Йордан Цонев (ДПС). Той отстрани Настимир Ананиев от ПП за едно заседание заради нарушаване на реда в залата.

Депутати от партията му блокираха трибуната, докато председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) се опитваше да чете доклада за второто четене на промените в ИК. По-късно, след призиви от депутати от ПП, Цонев отмени наказанието на Ананиев.

Кирил Петков обсъжда с депутати от ДБ заседанието в четвъртък.
Кирил Петков обсъжда с депутати от ДБ заседанието в четвъртък.

В хода на дебатите ПП няколко пъти направи предложение за отлагане на разглеждането на законопроекта, но то не беше прието. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова повтори, че партията ще оттегли някои от предложенията си, направени между първо и второ четене.

В крайна сметка споровете се завъртяха около заглавието на промените в изборния закон. Николай Денков от ПП предложи то да бъде “Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи”. Надежда Йорданова от “Демократична България” (ДБ) предложи заглавие “Закон за нарушаване на доверието в изборния процес”. Тя определи измененията като “взрив на доверието” на избирателите и “ограничаване на правата” им.

Предложенията им обаче така и не бяха подложени на гласуване. “Целият ден посветихме на тези безплодни процедури - Народното събрание да не може да приеме единственото безспорно нещо - наименованието на законопроекта”, каза председателстващият заседанието в края на деня Росен Желязков. След като заглавието все пак беше прието, той разпусна депутатите.

Заредете още

XS
SM
MD
LG