Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

11:44 15.12.2022

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Коледната ваканция на депутатите ще бъде съкратена и ще продължи 10 дни - от 24 декември до 2 януари включително. Това реши парламентът в четвъртък по предложение на групата на ГЕРБ-СДС.

Според правилника на Народното събрание всяка година депутатите са във ваканция от 22 декември до 10 януари.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която внесе предложението, го обоснова с неяснотите около продължителността на живота на 48-ото Народно събрание.

"Надявам се, че през това време ще осмислим кое е важно за страната ни и кое не", каза Атанасова.

Решението бе подкрепено от 153 депутати, като против гласуваха 38 души - четирима от "Продължаваме промяната", двама от ДПС и цялата група на "Възраждане". Въздържаха се осем народни представители от "Продължаваме промяната", един от ДПС, двама от "Демократична България" и независимият депутат Явор Божанков.

09:38 15.12.2022

Всички варианти за кандидат-премиер са възможни, каза Андрей Гюров

На този етап всички варианти за номинацията на министър-председател с втория мандат са възможни. По този начин Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" отговори на въпроса дали някой от лидерите на формацията - Асен Василев и Кирил Петков, може да бъде кандидатът за премиер с втория мандат.

След като в сряда парламентът отхвърли проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, предстои президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост партия - ПП.

"Много е важно първо да седнем на масата, да видим дали има политическа воля да се излъчи правителство в това Народно събрание, ако няма такава, няма смисъл да говорим за имена", каза Гюров в интервю за Нова телевизия.

"Ние не тръгваме от имената, тръгваме от задачите и целите, които си поставяме за управлението, а въпросът за конкретните министри е второстепенен", добави още той.

Гюров посочи още, че в евентуалния проект на правителство на ПП ще влязат хора, които са експерти, но носят и политическа отговорност. По думите му желанието на неговата формация е да се излъчи редовно правителство, "независимо с какъв хоризонт".

09:34 15.12.2022

Кандидатът за премиер трябва да бъде излъчен от ПП, каза Христо Иванов

Кандидатът за премиер с втория мандат трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната" (ПП), смята съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Така той отговори на въпрос дали представителката на ДБ Надежда Йорданова е възможна номинация за поста.

По-рано в сряда ПП изрази готовност да състави правителство заедно с ДБ с втория мандат, при условие че бъдат изпълнени определени "ясни приоритети и гаранции".

На този етап не обсъждаме варианти, в които министър-председателят да не е излъчен от ПП, каза Христо Иванов в интервю за Би Ти Ви в четвъртък. На въпрос дали той самият ще бъде номиниран за министър в евентуалния проект за правителство, Иванов посочи, че според него партийните лидери трябва да останат в парламента.

"За да можем да търсим подкрепа за един кабинет, трябва да се постараем да сглобим един отбор, който да бъде отвъд най-острите конфронтации и разделителни линии", добави Иванов.

"Трябва да се разговаря с всички системни отговорни политически сили, които не поставят под съмнение евроатлантическата ориентация на страната. Но в какъв формат да се разговаря, как да се подходи по този въпрос е нещо, което ПП трябва да определи", каза още той.

19:45 14.12.2022

ПП са готови за кабинет на малцинството с ДБ, канят другите партии на разговори

"Продължаваме Промяната" (ПП) изпрати писмо да всички парламентарно представени партии, с което изразява готовност заедно с "Демократична България" (ДБ) да състави правителство с втория мандат "с ясни приоритети и гаранции".

Това съобщиха от пресцентъра на формацията на Кирил Петков и Асен Василев, след като по-рано в сряда проф. Николай Габровски не получи достатъчно подкрепа да състави кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. За него като премиер гласуваха само от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" и така съставът на проектоправителството изобщо не беше гласуван.

Така първият мандат трябва да бъде върнат неизпълнен на президента, който да връчи втория на втората по численост партия - ПП.

От формацията канят парламентарно представените сили в четвъртък на председателски съвет, за да обсъдят графика за приоритетно разглеждане на законопроекти. Те са свързани с намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията, правовия ред и изборния процес, Шенген и еврозоната. ПП очакват и подкрепа за призива към Румен Радев да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат.

По-рано Асен Василев каза пред журналисти, че продължават разговорите с ДБ.

Президентът отказа да каже кога ще връчи втория мандат. Той обаче наложи вето върху Изборния кодекс, с който беше върната хартиената бюлетина и беше обезсмислен машинният вот. Това беше фактор, който по-рано от ПП посочиха като условие да предложат кабинет. Ветото обаче може да бъде отхвърлено с мнозинството на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, които прокараха поправките.

16:54 14.12.2022

"ГЕРБ заложиха повече на амнезията" с проектокабинета "Габровски", каза Радев

Президентът Румен Радев коментира, че проектокабинетът на проф. Николай Габровски не получи подкрепа в парламента, защото ГЕРБ са "заложили повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход".

Преди срещата ЕС-АСЕАН в Брюксел държавният глава говори пред медии, след като по-рано само депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" гласуваха "за" Габровски за премиер. След като техните 113 гласа не стигнаха, изобщо не се стигна до гласуване на състава на кабинета.

Радев каза, че правителството на Габровски има "много добър състав като експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия и политическата отговорност".

"Защото на практика се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани. Аз мисля, че не е сега моментът да гледаме посредници, хората искат да видят ясна политическа отговорност", добави държавният глава.

Според него "претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея".

В отговор на въпрос как ще коментира обвиненията на "Продължаваме промяната" (ПП), че стои заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски зад проектокабинета, той каза, че не се меси в състава на чужди правителства, нито дължи обяснения по тях.

"Ако това е логиката, от редовното правителство на г-н Петков има министър, който е министър в правителството на Габровски (Драгомир Заков - б.р.). Това означава ли, че това е правителство Борисов-Петков-Пеевски?", попита на свой ред Радев.

По думите му няма еднолична президентска власт, а политическа неспособност да се състави правителство. Той не пожела да каже кога ще връчи втория мандат, който трябва да отиде при ПП. От партията казаха, че може би ще предложат кабинет, особено след като държавният глава наложи вето на Изборния кодекс. Предстои обаче гласуване в парламента, при което мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП, прокарало връщането на хартиената бюлетина, да го отхвърли.

14:04 14.12.2022

Парламентът не избра проф. Габровски за премиер. Подкрепиха го само ГЕРБ, ДПС и "Български възход"

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габрловски за министър-председател с мандата на ГЕРБ-СДС. Така редовно правителство с първи мандат няма да има. 125 народни представители гласуваха "против" номинацията за премиер, а "за" бяха 113 народни представители.

Проф. Габровски получи подкрепа от издигналата го партия - ГЕРБ, от ДПС и от "Български възход". Отрицателен вот дадоха "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП, "Демократична България" и изгоненият от Корнелия Нинова депутат Явор Божанков.

12:56 14.12.2022

"Продължаваме промяната" може да предложи кабинет с втория мандат

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза пред bTV, че партията вероятно ще предложи свой кабинет с втория мандат, ако правителството на проф. Николай Габровски не получи подкрепа. По-късно това се случи, след като само ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" подкрепиха Габровски за премиер. След като техните 113 гласа не стигнаха за мнозинство, съставът на кабинета изобщо не беше гласуван.

Изказването на Гюров дойде, след като партията по-рано направи заявка, че няма да прави опит да състави правителство, ако промените в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина, бъдат окончателно приети и обнародвани в Държавен вестник. Очакваше се решението на президента дали ще наложи вето и в сряда, веднага след като кабинетът не беше одобрен, беше съобщено, че той е направил това.

"Предложеното от ГЕРБ правителство не може да бъде решение за политическата криза, защото зад него стои задкулисието. Ако не бъде избрано това правителство, ще изпратим писма до всички групи за политиките, по които можем да работим", каза още Гюров.

Все още има възможност "Продължаваме промяната" да предложи кабинет на малцинството, коментира и Росен Костурков от партията пред БНТ.

"Има достатъчно време, за да се отстрани пречката с ИК и да се подкрепят четирите пакета, които предложихме като закони - социалният пакет, пакетът за бизнеса, за ПВУ и за влизане в Шенген. Ако в залата има достатъчно мнозинство, което би искало да подкрепи едно наше правителство, бихме се справили с тази задача", каза той.

09:14 14.12.2022

"Компромис в името на хората". Парламентът гласува проектокабинета "Габровски"

Депутатите се събраха на извънредно заседание, на което се очаква да бъде гласуван проектокабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС начело с проф. Николай Габровски. Самият той и предложените от него министри дойдоха в Народното събрание и присъстват на дебатите преди гласуването.

За правителството се очаква да гласуват ГЕРБ, ДПС, които казаха, че "най-вероятно" ще го подкрепят, и „Български възход“. Те имат общо 115 гласа, които не им стигат за мнозинство от 121 гласа. Възможно е обаче чрез игра с кворума - ако някои от народните представители не влязат в зала, кабинетът да мине. Заседанието започна при 228 регистрирани депутати от общо 240.

Категорично против кабинета ще гласуват „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Демократична България” и „Възраждане“. Явор Божанков, който беше изключен от ПГ на БСП заради подкрепата си за военна помощ за Украйна, също ще гласува против.

"Оставам оптимист, дано разумът надделее. Надявам се подкрепата да ми стигне, защото това е в интерес на всеки гласоподавател, независимо от коя политическа сила е", каза проф. Габровски на влизане.

"България има нужда от правителство. Ние и да подкрепим, смятаме, че е компромис, какъв точно - ще чуете в залата. Но ако представят програма, която е в посоката, в която ние работим, ще подкрепим", коментира Йордан Цонев от ДПС.

В парламента дойде и неговият колега Делян Пеевски, който каза, че "ще гласува с решението на парламентарната група".

"Компромис е, че подкрепяме този кабинет. Този компромис се прави в името на хората. Нека да видим какво ще свършат, не можем да кажем от сега. Но всичко, което е за хората, е достатъчно", добави той.

"Този кабинет няма да мине", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му предложеното правителство не може да прикрие невъзможността ГЕРБ да излезе от изолация.

По-рано председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров коментира пред bTV, че партията ще предложи свой кабинет с втория мандат, ако правителството на Николай Габровски не получи подкрепа.

18:29 13.12.2022

ДПС "по-скоро ще подкрепи" проектокабинета на Габровски, каза Карадайъ

ДПС „по-скоро ще подкрепи“ проектокабинетa на Николай Габровски, който ще бъде гласуван в сряда в парламента. Това каза председателят на движението Мустафа Карадайъ след заседание на ръководството.

„Имайки предвид всичко онова, което се случва на политическия терен и онова, което стои пред държавата, ние по-скоро ще подкрепим кабинета „Габровски“, каза Карадайъ. По думите му решението на ДПС представлява компромис, но така и не уточни с какво или с кого е направен той.

Карадайъ добави, че крайното решение ще зависи от това каква ще е програмата и какви ще са приоритети на правителството, съставено с мандата на ГЕРБ.

„Няма нищо на всяка цена“, каза още той.

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Възраждане“ вече казаха, че няма да подкрепят кабинет, съставен с мандат на ГЕРБ. Освен ДПС и ГЕРБ се очаква и „Български възход“ също да подкрепи кабинета, но гласовете на трите парламентарни групи няма да стигнат за неговото избиране.

16:52 13.12.2022

Донев се надява проектокабинетът на Габровски да поеме властта

„От повече от два месеца изразявам искреното си желание да има редовно избрано правителство. Надявам се проектокабинетът на проф. Габровски да бъде подкрепен“. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев във вторник.

По думите му предложените от Николай Габровски министри са „подбрани професионалисти в своите сфери“, а само редовен кабинет може да преведе „България през кризите“.

Той каза още, че благодарение на работата на служебното правителство са били осигурени достатъчни количества газ за домакинствата и бизнеса на достъпни цени.

11:16 13.12.2022

Парламентът отложи гледането на бюджета до гласуването на кабинета на Габровски

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отложи гласуването на проектозакона за удължаване на действието на бюджета за 2022 г. Решението дойде след предложение на ГЕРБ, а мотивът беше да се изчака гласуването на проекта за кабинет на Николай Габровски.

„Нищо не ни пречи, ако не бъде избрано правителство, половин час след това, да се съберем и да приемем на второ гласуване проектозакона“, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Темата със Закона за бюджета беше определена като ключова от всички политически партии, а Румен Радев дори я посочи като една от причините да забави провеждането на консултации с партиите и да връчи мандата. Част от партиите в парламента настояват за гласуването на нов Закон за бюджета за 2023 г., но в крайна сметка удължаването на бюджета за 2022 г. беше прието на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

09:01 13.12.2022

Габровски трябва да бъде подкрепен и аплодиран, според Десислава Атанасова

„Проф. Габровски иска да увлече в едно всеобщо и много трудно дело доказани професионалисти. Това трябва да бъде не само подкрепено, но и аплодирано. Кандидатите за министри са с професионален опит, но са еднакво отдалечени от всички политически партии“. Това каза лидерката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по повод проектокабинета с мандат на партията интервю за бТВ.

По думите ѝ в предложения проектокабинет с мандат на ГЕРБ не трябва да се търси „задкулисие или подобни уговорки“. Тя каза още, че българската политическа класа се проваля „заради инатлък“, докато по света политиците търсят компромиси.

По-голямата част от партиите в парламента вече обявиха, че няма да подкрепят предложения от Николай Габровски кабинет. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков нарече предложението "кабинет Борисов-Радев-Пеевски".

17:42 12.12.2022

"Бързо преодоляване на разделението". Габровски обяви основните си приоритети 

Номинираният от ГЕРБ за премиер Николай Габровски обяви в понеделник основните приоритети на проектокабинета си. Той представи състава му пред президент Румен Радев, на когото върна изпълнения първи проучвателен мандат.

Като основна цел Габровски посочи “съставяне на редовно правителство с цел бързо преодоляване на разделението в обществото, възстановяване на диалога между партиите и институциите, прекратяване на политическата криза”.

Като приоритети на проектокабинета пресцентърът на ГЕРБ посочи провеждане на правосъдна реформа и борба с корупцията, преодоляване на икономическата криза и инфлацията, външна политика с евроатлантическа насоченост, провеждане на реформи, приемане на България в Шенген, влизане в еврозоната през 2024 г., енергийна независимост и инвестиции в образованието, здравеопазването и социалните услуги.

14:42 12.12.2022

ПП: Имената в кабинета "Габровски" са от банките на модела, който ние дойдохме да разградим

Имената в кабинета "Габровски" са от банките за кадри на модела, който ние като партия дойдохме да разградим. За България има едно по-добро бъдеще и за да можем да го постигнем, трябва да променим този модел.

Това каза пред БНР председателят на групата на "Продължаваме промяната" в парлаамента Андрей Гюров. Позицията на ПП остава непроменена и партията няма да подкрепи кабинет, създаден с мандата на ГЕРБ-СДС.

Гюров каза, че предложението за експертност в правителството е само един смокинов лист на вече договорени скрити коалиции.

"Както се вижда от голяма част от имената на експертите, те не са независими, а са от банките за кадри на Тройната коалиция, на ГЕРБ, на ДПС и на президента Радев. ... Вече много ясно виждаме, че има един много ясен, построен мост, между Банкя и президентството. И той вече не е само построен, а и добре скрепен", каза още Гюров.

16:40 11.12.2022

ГЕРБ каза, че има подкрепа от ДПС. Карадайъ отрече

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков каза сутринта в неделя пред БНТ, че кабинетът "Габровски", който ще бъде предложен с мандата на ГЕРБ, може да разчита на подкрепата на ДПС. Чолаков не даде повече информация за това как е получил потвърждението.

По-късно през деня лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ написа във Фейсбук "на всички онези, които си позволяват да говорят от името" на движението, че решението за евентуална подкрепа за ГЕРБ ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро (ЦОБ), във вторник.

"Още на срещата с проф. Габровски ясно и категорично заявихме: подкрепата на ДПС зависи от приоритетите на проектокабинета, от програмата, която той ще предложи и от персоналния състав", пише Карадайъ. "Всякакви мнения на партии и партийци до решението на ЦОБ на ДПС са откровени лъжи и манипулации с оглед собственото им оцеляване".

Николай Габровски, който беше излъчен от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер, се срещна с ДПС в петък, за да обсъдят приоритетни политики и възможности за излъчване на редовен кабинет. В понеделник президентът Румен Радев ще приеме Габровски на "Дондуков" 2.

10:40 11.12.2022

"Децата ми да знаят как съм гласувал". Божанков остава независим депутат

Явор Божанков остава независим народен представител в 48-ото Народно събрание, след като в петък беше изключен от парламентарната група (ПГ) на БСП за това, че гласува "за" изпращане на оръжие за Украйна. Това каза той в ефира на бТВ в неделя.

Божанков уточни, че от ПГ на левицата са му предложили да не участва в гласуването. "Групата ми каза, че твърде много, и то ключови въпроси, стратегически, стават, по които аз гласувам по различен начин. Така, че аз влязох в зала с ясно съзнание, че ако гласувам и направя съответното изказване, може да платя и съответната цена".

"Считам, че това е исторически момент за България и държа един ден децата ми да знаят как съм гласувал и каква е била моята позиция и спрямо хартиените бюлетини и спрямо конфликта в Украйна", добави той. "Има моменти, в които партийната дисциплина и интересите на партията не са над интересите на държавата".

Божанков каза още, че не е имал стратегия да се премести в друга парламентарна група, както и че не приема призива да напусне НС, защото не е бил "коректен" към избирателите си. По отношение на въпроса дали на следващи избори ще се яви в листите на "Демократична България" или "Продължаваме Промяната", депутатът каза, че такъв разговор нито е бил търсен, нито е бил воден.

17:30 10.12.2022

ГЕРБ ще настоява да се гласува кабинета, предложен от Габровски, дори и с третия мандат

Ако не бъде съставено правителство с първите два мандата, то при третия ГЕРБ ще настоява да се гласува съставът на кабинет, предложен от техния кандидат за премиер проф. Николай Габровски. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов в събота по време на посещение в Силистра.

"Няма да влизаме в никакви съглашателства, за да угаждаме. Направихме три крачки назад, за да се стабилизира държавата. Ще настояваме на това правителство", каза още Борисов.

Той добави, че няма как да стане Кирил Петков или Асен Василев да е премиер, нито пък някой от "малка формация със 7-8%", предаде Дневник.

В понеделник проф. Габровски ще се срещне с президента Румен Радев. Той трябва или да предложи състав на правителство или да върне първия мандат от името на ГЕРБ – най-многобройната партия в парламента.

Ако той върне мандата, Радев трябва да го връчи на следващата по брой депутати партия – „Продължаваме промяната“. Ако и те не сформират кабинет, президентът избира на коя партия да връчи последния мандат.

09:33 10.12.2022

Габровски каза, че той сам избира министрите, а не Борисов

Проф. Николай Габровски каза, че той сам избира кои хора да предложи за министри в своя кабинет, а не лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Всички министри са избрани лично от мен, не са консултирани с Борисов“, каза Габровски в петък вечер по БНТ.

Неврохирургът беше номиниран за премиер от партия ГЕРБ и получи първия мандат да се опита да сформира правителство в понеделник. По думите му той e извънпартиен играч и е направил „една чисто гражданска инициатива“, с която да помогне за решаването на проблемите в България.

Габровски трябва в понеделник или да върне мандата на Румен Радев неизпълнен или да предложи състав на кабинет. След това той трябва да бъде подкрепен от най-малко 121 депутата в Народното събрание. В момента готовност да подкрепят правителство с премиер проф. Габровски изразиха само партиите „Български възход“ и ДПС. Те, заедно с ГЕРБ, имат общо 115 депутати.

„Със сигурност ще бъде вкаран кабинет за гласуване в народното събрание, надявам се, когато се видят лицата в този кабинет, той да бъде избран“, каза още проф. Габровски.

14:41 9.12.2022

55% от българите предпочитат машинния вот, показва изследване на "Галъп"

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване. На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета - 37%, подкрепят смесен вариант – да има възможност за вот и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Това показват данните от независимо изследване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември. То излиза дни, след като мнозинството на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС върна хартиената бюлетина и оряза машинния вот.

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот, отбелязват социолозите.

Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

12:25 9.12.2022

"Мислим в една посока". ДПС се срещна с Габровски и не отхвърли подкрепа за кабинет на ГЕРБ

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се срещна с ДПС като последен разговор с партиите за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. От ДПС приветстваха усилията му, одобриха приоритетите му и казаха, че са готови за нови разговори. Те не заявиха категорична подкрепа за правителство, но и не я отхвърлиха.

Досега Габровски проведе разговори с БСП и "Демократична България" (ДБ), които отказаха да подкрепят правителство на ГЕРБ, както и с "Български възход", които единствени до този момент заявиха готовност за подкрепа. Габровски трябваше да се срещне и с "Продължаваме промяната" и с "Възраждане" по-късно в петък, но те официално отказаха.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG