Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България ще бърза към еврозоната и е "готова" за Шенген. Три истории за смелите жени в Иран


Протестираща жена в Иран
Протестираща жена в Иран

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • България бърза към еврозоната
  • Киев може да остане без ток
  • Историите на ирански жени

Депутатите избраха председатели на почти всички парламентарни комисии. Делян Добрев от ГЕРБ оглави енергийната комисия, Костадин Костадинов от “Възраждане” - тази за българите в чужбина, а Хамид Хамид от ДПС - тази по вътрешна сигурност.

Спортната и земеделската комисии остават без председатели засега. Те трябваше да имат такива от “Продължаваме промяната”, но ГЕРБ и ДПС гласуваха против избора им.

ГЕРБ ще получи първия мандат за правителство. Партията допуска възможността да излъчи правителство на малцинството. Досега не са обсъждани конкретни имена на министри, каза депутатката Деница Сачева. Според Делян Добрев обаче не се задава правителство с мандата на ГЕРБ, защото другите партии “се държат като зли духове”.

Недялко Недялков от ПИК, Петьо Блъсков от “Труд” и бившият ММА боец Станислав Недков-Стъки бяха в парламента в четвъртък, а председателят му Вежди Рашидов лично ги посрещна. Повод е тяхната инициатива за връщане на хартиената бюлетина.

Мястото на България в ЕС и НАТО

Депутатите решиха в да възложат на правителството да ускори преговорите за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. Против бяха само депутатите от “Възраждане”, а БСП и “Български възход” се въздържаха.

България и Румъния са “повече от готови” да се присъединят към Шенгенското пространство. Това показва оценка, изготвена от Европейската комисия, каза неин говорител.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отхвърли обвиненията към България, че позицията ѝ да не предоставя военна помощ на Украйна е “близка до предателство”. Такова мнение изрази министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс.

България и Молдова сключиха споразумение за доставки на газ. То предвижда Кишинев да получава природен газ през интерконектора с Гърция и българската газопреносна мрежа.

Войната в Украйна

Руските сили нанесоха нови ракетни удари по Киев и Запорожие, съобщи Украйна. Боевете на източния фронт продължават - украинските сили отблъскват атаки близо до градовете Авдиевка и Бахмут в Донбас.

Тази карта показва кой кои територии контролира към 27 октомври.

В Киевска област няма капацитет за производство на достатъчно електроенергия за задоволяване на нуждите. Това е резултат от руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Властите предупредиха хората да очакват спирания на тока.

Първо бяха турските “Байрактар”, които Украйна ползва, а сега иранските “Шахед”, с които Русия напада. Тази инфографика показва какви дронове се използват във войната.

Русия обвини Украйна, че планира нападение с “мръсна бомба” - конвенционално взривно устройство, което съдържа ядрен материал. Киев отрече и обвини Москва, че подготвя атака. Какво представлява това оръжие и колко е опасно? Отговорът е тук.

Три истории на жени в Иран

Иранската полиция се опита да потуши поредния протест с изстрели и сълзотворен газ, което доведе до нови жертви. Събитията съвпадат с навършването на 40 дни от смъртта на Махса Амини, която загина след арест заради неправилно сложен хиджаб.

Не пропускайте историята на състезателката по катерене от Иран Елназ Рекаби, която в разгара на протестите излезе състезание без забрадка, въпреки че страната ѝ забранява това. След това тя се извини, но мнозина смятат, че е била подложена на натиск.

Тя е преподавателка по физика от Иран и подаде оставка, за да изрази несъгласието си с режима и подкрепата си за протестите. “Просто няма да мълча. Свърши. Стига”, казва тя. Енсие Ефрани е човек на деня на Свободна Европа.

Иранските служби за сигурност са отвлекли тялото на журналист от иранската служба на Радио Свободна Европа. Става дума за Реза Хагигатнеджад, който почина от рак в берлинска болница, но трябваше да бъде погребан в Иран.

Замърсяването в Гълъбово

ТЕЦ “Брикел” е спряла да работи. Това се е случило в деня, в който властите са започнали проверка свързваната с Христо Ковачки централа. Сега от нея не излиза черният пушек, който обикновено замърсява Гълъбово, и инспекторите няма да го видят.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Протестите в Унгария

“Бих искал да бъда учител, но се страхувам, че ще умра от глад”. Това пише на един от плакатите, които учители, ученици и родители издигнаха на един от най-масовите протести в Унгария за последните 12 години. Не пропускайте този текст на Павела Костова.

И две препоръки

Езикът на новините може да ни откаже от самите новини. Особено ако си служи с готови формули от пресцентровете. Така журналистиката абдикира от основната си мисия – да информира, пише Светла Енчева.

Нови ограничения, арести, хомофобски послания. Това са част от действията на властта в Русия срещу ЛГБТ общността. Не пропускайте историята на двамата руснаци Женя и Слава, които управляващите превърнаха във “врагове на родината” само защото са гей.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG