Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 10 ноември, 33 години по-късно: София помага на Киев и търси компромис за правителство


Семейството на Тодор Живков през 1966 г. От ляво надясно: дъщерята Людмила, Тодор Живков, съпругата Мара Малеева, синът Владимир. Режимът на Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., преди точно 33 години.
Семейството на Тодор Живков през 1966 г. От ляво надясно: дъщерята Людмила, Тодор Живков, съпругата Мара Малеева, синът Владимир. Режимът на Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., преди точно 33 години.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Херсон и Русия
  • САЩ и републиканците
  • Българо-турската граница

Руската армия се изтегля от Херсон – единственият голям град в Украйна, който Москва беше успяла да превземе, откакто нападна страната. Само седмици по-рано Русия казваше, че Херсон е „завинаги“ неин. Украйна е готова да разглежда изтеглянето като капан, каза говорителката на украинското южното командване Наталия Гуменюк. Тя твърди, че начинът, по който Русия рекламира собственото си отстъпление, е нелогичен и нетипичен.

България и войната

България се включва в мисия на ЕС за обучение на украински военни. Решението е на Министерския съвет. Военният министър се почувства длъжен да добави, че обучението няма да протича на територията на страната.

Парламентът възложи на правителството да осигури ядрено гориво, различно от руското. Решението беше внесено от ГЕРБ и подкрепено от ДПС, ДБ, ПП и „Български възход“.

Русия осъди решението на София да предостави военна помощ на Украйна. Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова това влошава и без това „плачевните отношения“ на Русия и България.

САЩ и „червената вълна“

Републиканците се придвижват към това да контролират долната камара на американския конгрес, но победата им не е онази „гигантска червена вълна“, която се очакваше, както каза президентът Байдън. Междинните избори, проведени във вторник, засега не са определили победителя в горната камара – Сената.

Загубата на Конгреса би означавала, че Байдън не може да прокарва законодателство. Но ако демократите запазят контрола си над Сената, това би дало възможност на президента да продължи с назначенията в изпълнителната власт и във Върховния съд, пише Димитър Бечев.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България. Убийството на границата

МВР работи по „три-четири“ версии за убийството на полицай на българо-турската граница, казва главният секретар на институцията. Сержант Петър Бъчваров беше убит в понеделник от изстрел, дошъл от турската страна, твърди София. Турция задържа двама души. В сряда стана ясно, че те са братя. Оръжието, с което са стреляли, е ловна пушка.

Според вътрешния министър двамата заподозрени са свързани с престъпност, но тя не е свързана с трафик на хора, нито на наркотици. По-рано се твърдеше, че извършителите са били каналджии или мигранти.

Интересува ли ви тази истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Ще има ли правителство

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че има „готов кабинет“ и поиска президентът да му връчи третия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ допуска, че съставянето на редовно правителство е възможно, но то би било по-скоро „политически стерилно, без участието на ярки политически фигури“. Мнението е на Томислав Дончев.

ПП и БСП ще поискат от служебния кабинет да внесе проект за нов бюджет. ГЕРБ и правителството смятат, че не е нужен нов бюджет, а само удължаване на сегашния.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Молдова. Русия

Проруските настроения в Молдова доведоха до поредица протести срещу проевропейското правителство и президентката на страната Мая Санду. Въпросът е дали тези събития могат да прераснат в преврат, пише Десислава Димитрова и предлага различни хипотези.

Американската баскетболистка Бритни Грайнър, която беше задържана и осъдена в Русия за внасяне на канабис, беше преместена в наказателна колония.

И няколко препоръки

Честит рожден ден на режисьора Александър Морфов, който оценява хората и поставя спектакли с една и съща мисъл: „Аз съм свободен, защото не завися от никого“.

Ако сте в София, ето две места: В кино „Одеон“ ще бъде представена книгата „(Не)възможната свобода“ на Деян Статулов за цензурата в българското кино. След това ще бъде излъчен филмът на Любомир Шарланджиев „Прокурорът“ (1968). От 18 ч. В Народната библиотека ще бъде представена новата книга на Владимир Левчев „Смъртта и Бог“. От 18 ч.

Ако сте в Перник, там ще свирят Б.Т.Р и оркестърът на музикалния театър от Велико Търново. От 20 ч.

… плюс моят личен фаворит

От падането на Берлинската стена минаха точно 33 години. Хората нападнаха тази разделителна линия между Изтока и Запада с чукове, длета и голи ръце. Тези снимки възстановяват историята.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG