Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България остава далече от Шенген, Русия губи печалбите от петрол


Ирански ученички късат портрети на основателя на ислямската република аятолах Хомейни, октомври 2022 г.
Ирански ученички късат портрети на основателя на ислямската република аятолах Хомейни, октомври 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Иран и моралната полиция
  • България и Шенген
  • Народният театър и размитият конфликт

Иран съобщи, че разпуска моралната полиция. Преди два месеца тази полиция арестува млада жена за неправилно носене на хиджаб и това доведе до смъртта й със следи от насилие по тялото и главата. Протестите в Иран продължават ежедневно в последните два месеца.

България. Ликвидация на машинното гласуване

Три партии окончателно премахнаха значението на машинното гласуване по време на избори – ГЕРБ, ДПС и БСП. Ще се гласува с хартиени бюлетини, а протоколите от машинния вот няма да важат. В близките две години няма да има избирателен район „Чужбина“. Този обрат трябва да е бил много важен за трите партии, след като те заседаваха общо 40 часа в рамките на две денонощия.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България. Далеч от Шенген

Нидерландия не е съгласна България да стане част от шенгенското пространство. Според Хага за това са готови само другите две държави, които се борят за членство – Румъния и Хърватия. Президентът Румен Радев определи това като цинизъм. Главният прокурор Иван Гешев поиска от властите в Нидерландия да представят доказателства за своето твърдение, че в момента границата между България и Турция може да се премине „с банкнота от 50 евро“.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

България и руският петрол

ЕС и Г-7 наложиха таван на цената, която може да се плаща за руски петрол – 60 долара за барел. САЩ смятат, че това ще попречи на Русия да финансира войната.

Правителството разреши на „Лукойл Нефтохим“ да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. След тази дата ще има изключения за определени нефтопродукти.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България и войната

Правителството е решило каква военна помощ да даде на Украйна, но списъкът е секретен. Според украинския посланик в България помощта е сериозна и включва артилерийски оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

Украински бежанци, настанени във фургони със студена вода в Елхово, напускат България и отиват в Румъния. Десислава Димитрова разказва за това.

Фронтът

Руската армия подлага на денонощен обстрел град Бахмут в източната Донецка област. Херсон остана без ток след нови руски удари. Русия е откраднала близо 6 млн. тона пшеница от Украйна, съобщи НАСА.

Киев се готви да ограничи дейността на религиозни организации, свързани с Москва, и поставя под въпрос статута на православната църква, подчинена на Московската патриаршия.

Украйна отново настоя САЩ да й предоставят системи Пейтриът.

Насилие над жени. Народният театър

Известна българска актриса разказа, че е била жертва на насилие преди пет години и съжалява, че не е говорила за това по-рано. Павела Костова разбра какво пречи на жените по света да разказват за насилието навреме.

Конфликтът в Народния театър беше между режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева – същата, която беше и пиарка на ДПС. Спорът започна като бунт на творци срещу политици, но в момента е загубил фокус, размил се е, пише Боян Тончев.

Световното по футбол: осминафиналите започват с рекорди

Действащият световен шампион Франция се класира за четвъртфиналите на Световното първенство, след като отстрани Полша с 3:1. Мачът беше белязан от два рекорда: френският нападател Оливие Жиру, който вкара първия гол в срещата, се превърна в най-резултатния нападател в историята на френския национален тим с 52 гола. Килиан Мбапе пък, който вкара останалите две попадения за Франция, стана футболистът с най-много голове на световни първенства (9) преди да е навършил 24 години, изпреварвайки Краля Пеле.

В следващата фаза Франция се изправя срещу Англия, която отстрани Сенегал с 3:0.

Ден по-рано Аржентина надделя над Австралия с 2:1 с гол на Лео Меси, който изигра своя рекорден мач № 1000 в кариерата си. На четвъртфинала Аржентина ще играе срещу отбора на Нидерландия, който в събота спечели с 3:1 срещу САЩ.

И две препоръки

Рута Сепетис, чиито романи оглавяват класациите на Ню Йорк таймс, ще се срещне и с българските си читатели. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Върбан Върбанов е на 80 години и е треньор по плуване. Иска да направи децата „красиви и умни“. Вижте видеото на Нели Делчева и Дамян Воденичаров.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG