Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов изпуска Пловдив. Някой лъже хората за референдумите. Светът помага на Турция


Стотици спасители от цял свят са в района на земетресението.
Стотици спасители от цял свят са в района на земетресението.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Земетресението
  • Референдумите
  • Себастиан Алер

Светът помага на Турция и Сирия след земетресението от 7,8 по Рихтер. Двата труса отнеха живота на повече от 4 хиляди души, повечето от които от турска страна. Този брой обаче непрекъснато нараства.

В България прокуратурата прекрати делото срещу президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, защото няма престъпление. Делото беше за търговия с влияние. Помните, че по този повод прокурори влязоха в президентството, след което започнаха протестите за оставките на Борисов и Гешев.

“Капитал” съобщава за ареста на бившия член на ВСС Иван Димов, който е бил задържан в България по искане на Австрия по обвинение за пране на пари. Чуждото правосъдие застигна "преторианеца" на ДПС в съдебната система, пишат колегите.

Бойко Борисов не получи поисканата оставка от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Вместо това Димитров каза, че напуска ГЕРБ и обвини предшественика си Иван Тотев за проблемите в града.

В това време представители на “Възраждане” и “Има такъв народ” събират подписи за свикване на референдуми. Ако ви интересува точно за какво става дума, този текст е за вас - истината е, че тези референдуми нито ще донесат президентска република, нито ще изгонят еврото.

Очакваме и вашето мнение - на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна очаква Русия да атакува

Над 60 американски бойни машини “Брадли” бяха натоварени от Чарлстън и вече пътуват към Украйна.

През февруари Русия планира да направи нещо "символично" по повод годишнината от началото на инвазията си в Украйна, каза президентът Володимир Зеленски.

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре предложи страната му да предостави помощ на Украйна в размер на общо около 7,3 милиарда долара за период от пет години.

Манол Пейков и Чило Попов са двама приятели, които събраха над 1 милион лева за помощ на Украйна. С тях те купуват и изпращат генератори на места, където заради руската инвазия често спира токът. Намерете още 5 минути днес, за да гледате тяхната видео история.

Руският православен патриарх Кирил е работил за съветското разузнаване, докато е живял в Швейцария през 70-те години на миналия век, съобщиха швейцарски медии.

Евгений Пригожин беше събрал армия от затворници, които прати на фронта. Беше им обещал помилване, ако оцелеят. Един от тях сега е свободен. Ами ако си е платил, за да не воюва истински?

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

В какво се обвиняват София и Скопие

Отмина годишнината от рождението на Гоце Делчев, която направи видимо напрежението между България и Северна Македония. Сега и двете страни се обвиняват взаимно в “реч на омразата”. Тук може да се ориентирате - какви са обвиненията на София и какви са на Скопие.

Има голяма вероятност България да спре сама да охранява въздушното си пространство, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Причината е, че страната не може повече да поддържа съветските си изтребители, а купените американски все още не са пристигнали.

Китай предупреди САЩ да не ескалират случая със сваления над американски води китайски балон. Вашингтон съобщи, че балонът е свален с ракета по подозрения в шпионаж.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Преди половин година той беше диагностициран с рак на тестисите. След четири курса химиотерапия и две операции се завърна към футбола. При втората си поява на терена след болестта отбеляза символен гол - точно на Световния ден за борба с рака. Себастиан Алер е Човек на деня на Свободна Европа.

Поп звездата Бионсе подобри рекорда за най-много получени награди "Грами". Певицата отново загуби в престижната категория за албум на годината, която тази година получи британецът Хари Стайлс.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

П.П. Вижте и новия ни седмичен бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG