Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Евро, ама друг път. Корупция, ама тя си е от турското робство. Мир, ама Русский мир


По време на Мюнхенската конференция по сигурността лидери, сред които тези на ЕК, Франция и Германия призоваха за още военна помощ за Украйна и счетоха за невъзможни преговори сега. Румен Радев поиска решаване на войната „основно чрез дипломатически средства“. Снимката е архивна.
По време на Мюнхенската конференция по сигурността лидери, сред които тези на ЕК, Франция и Германия призоваха за още военна помощ за Украйна и счетоха за невъзможни преговори сега. Румен Радев поиска решаване на войната „основно чрез дипломатически средства“. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важните новини са тук:

  • 18 мигранти умряха от задушаване в камион в България
  • Радев ще подкрепя Украйна с „дипломатически средства“
  • Лесли Патерсън

Влизането на България в еврозоната за пореден път се отлага, а причините са две – неспазен критерий за размера на инфлацията и неприети от парламента необходими закони.

По думи на служебната министърка на финансите Росица Велкова отлагането може да бъде само с шест месеца – до юли 2024 г.

Всъщност приемането на еврото се точи повече от десетилетие, така че какво са още шест месеца, а и да не би някой да се опитва с референдум и лъжливи аргументи да отлага дори допълнително?

Според служебния вицепремиер Атанас Пеканов отлагането обаче носи големи щети за България.

Мигранти умират в България, но властите работят

Телата на 18 мигранти бяха намерени в камион край село Локорско близо до София. Те са се задушили, докато са били превозвани от организирана престъпна група, която многократно е извършвала трафик на мигранти в България, твърдят от прокуратурата. До момента има седем задържани.

Новината идва няколко месеца, след като Австрия и Нидерландия наложиха вето върху приемането на България в Шенгенското пространство, а сред причините бяха граничната охрана и работата на прокуратурата.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че е „поставил задача“ да се проверят хора, които могат да бъдат санкционирани по закона „Магнитски“. По думите му целта е София да е подготвена в случай, че Вашингтон добави още хора в списъка.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на „Лукойл-България“ в размер от над 67 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса. Това не е първото нарушение, свързано с ценовата политика на руската „Лукойл“, която за повече от десетилетие рядко отчиташе работа на печалба и лишаваше хазната от стотици милиони.

За Борисов корупцията е от турското робство, а новата коалиция се кара

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане като депутат в следващия парламент. В интервю за бТВ той каза още, че България има проблем с коруцпията от времето на турското робство, но от думите му стана ясно, че всичко в страната всъщност се е влошило в последните две години, откакто той не управлява.

Ако изборите бяха сега, ГЕРБ щеше да заеме второ място само с един процент изоставане от коалицията между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), гласи проучване.

Още преди началото на кампанията в новата коалиция прехвърчат искри. Бившият депутат от ПП Александър Дунчев каза, че в партията му има хора, които се опитват да прилагат модела на ГЕРБ за задкулисно управление. Причината е, че водач на листата в София-област ще е представител на ДБ, а не той или негов съпартиец.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък смята, че коалицията ще спечели 130 мандата на изборите през април.

Европа настоява за оръжие за Украйна, а Радев за „дипломатически средства“

Общият интерес на ЕС е Украйна да получи повече боеприпаси, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Мюнхенската конференция по сигурността. По време на конференцията германският канцлер Олаф Шолц поиска още танкове от Запада за Киев, а френският президент Еманюел Макрон каза, че сега не е времето за преговори с Владимир Путин.

„Украйна трябва да победи, за да може в Русия да започне демократична промяна“, каза по време на конференцията Гари Каспаров. На нея Русия беше представена от още трима души без формална власт, които живеят в изгнание – Михаил Ходорковски, Жана Немцова и Ирина Шчербакова.

На същия форум друг европейски лидер призова войната да бъде решена „основно чрез дипломатически средства“. Сигурно не е трудно да се сетите, че това са думи на българския президент Румен Радев, който е против изпращането на допълнителна военна помощ за Украйна.

Русия е извършила престъпления срещу човечеството по време на почти едногодишната си инвазия в Украйна. Това каза по време на конференцията вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

Русия не спира да напада Украйна, а Беларус също се готви за война


Над 30 000 наемници, които са били част от руската частна армия „Вагнер“, са били убити или ранени от началото на войната в Украйна, твърдят от Белия дом. Затворници, които са се били част от „Вагнер“ в Украйна, са били помилвани от президента Владимир Путин с непубликувани укази.

Русия изстреля ракети от Черно море срещу град Хмелницки в Западна Украйна.

Беларус ще се присъедини към Русия във войната ѝ срещу Украйна, ако бъде атакувана, каза Александър Лукашенко.

Все още няма яснота защо Русия нападна Украйна. Това каза историкът от Харвард Марк Крамер в интервю за Свободна Европа. Според него това е „класическа имперска доминация“, а мястото на Путин в историята ще е като на един от най-кървавите и жестоки владетели.

А вие какво мислите? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Една голяма картина, но и няколко по-малки

Ехото от „Магнитски“, лъжливите твърдения на прокуратурата за собствената ѝ работа, Морфов и борбата му с партии и чиновници. Това са част от историите от миналата седмица, които Нели Делчева събра в новия брой на седмичния ни нюзлетър Голямата картина. По-добре направо да се абонирате за него, за да не изпуснете нещо интересно.

Освен сблъсъци, в Народния театър се изигра и спектакълът „В самотата на памуковите полета“ с актьорите Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Асен Терзиев от Капитал разказва за събитието и изненадите за българската публика.

Един френски журналист описва най-ярките епизоди в историята на съветските тайни служби. Всеки от тях звучи като шпионски роман. Диляна Теохарова разказва за книгата на журналиста Бернар Льоконг „КГБ- Истинската история на съветските тайни служби“.

Няколко препоръки

Дейвид Гилмор, Роджър Уотърс, Ричард Райт и Ник Мейсън или просто Pink Floyd. Техният албум The Dark Side of the Moon е считан за нещо много повече от музикално произведение. Той излиза преди 50 годни, а тук можете да разберете още за историята, значението и отношението към него.

Война, трансграничен плен, бягство и добри хора. Така звучат вече много от историята около войната. Този пък обаче става въпрос за котарака Макс, който оцелява след руската окупация.

Една инициатива, родена преди 25 години, постепенно се превърна в културна институция в Германия - със свой музей, експозиции и конференции. Диана Иванова разказва за Германския архив на дневниците в Емендинген.

През 2023 г. се навършват 150 години от обесването на Васил Левски. Той е идеолог и организатор на българската национална революция. Събитието беше отбелязано в множество градове в България и по света, а ние събрахме няколко снимки.

Човек на деня

Тя е професионална триатлонистка и многократна световна шампионка. Дълги години влага всичко спечелено от спортните състезания във филма, който мечтае да направи. Днес филмът на Лесли Патерсън „На Западния фронт нищо ново“ вече има девет номинации за Оскар. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG