Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Навални" спечели "Оскар". Протестите в Грузия успяха. Колко ще струва липсващият асфалт


Екипът на филма "Навални" получава наградата "Оскар" за най-добра документална продукция
Екипът на филма "Навални" получава наградата "Оскар" за най-добра документална продукция

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Оскарите
  • Магистралите
  • Гари Линекер

Филмът “Всичко навсякъде наведнъж” триумфира на наградите “Оскар”. Мишел Йео стана първата азиатска актриса с отличието за водеща женска роля. Филмът “Навални” с участието на Христо Грозев беше отличен за най-добър документален филм.

Магистралите

Половин милиард лева от парите на данъкоплатците ще отидат за ремонти на ремонтите. Става дума за 100 км некачествена настилка на магистрали - включително тези отсечки, от които липсва една трета от асфалта.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров очаква да бъдат повдигнати нови обвинения за пране на пари покрай строежа на магистрала “Хемус”. Той отказа да даде подробности, защото “натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече”.

Един строителен бизнесмен вече беше обвинен, но не заради бизнеса си, а за изнудване. Сега собственикът на “Хидрострой” Велико Желев каза, че планира да премести дейността си извън България и обвини политици в намеса в бизнеса. Припомнете си кой е той и как фирмата му е печелила досега. Един жокер - парите идват от държавата.

Кампанията

“Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ имат сходна подкрепа, показва проучване. Според агенция “Галъп интернешънъл” пет партии минават бариерата от 4% за влизане в парламента.

Целта на коалицията ПП-ДБ е да състави собствено правителство, каза Лена Бориславова от ПП пред бТВ. “Сега дори социолозите не могат да измерят силата ни”, каза тя.

ПП-ДБ и ГЕРБ казват, че не биха влезли в коалиция. Росен Желязков от ГЕРБ обаче каза, че партията му може да подкрепи кабинет с мандат на ПП-ДБ, без да влиза в коалиция.

Следете най-важните новини от предизборната кампания в блога ни.

Съветът на Европа критикува идеята шефът на следствието да може да разследва главния прокурор, защото това не може да осигури независимо разследване. Предложението дойде от “Възраждане” и беше подкрепено на първо четене от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Холокостът

България отбеляза 80 години от спасяването на евреите с две шествия в София в петък. Близо 50 хиляди български евреи са спасени от депортиране, но 11 хиляди други са изпратени в концентрационни лагери, припомня историкът Стефан Дечев.

Северна Македония поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи. Искането се съдържа в реч на президента Стево Пендаровски, произнесена пред паметника на загиналите 7144 македонски евреи.

Фалитът на банка

Специализираната във финансиране на стартъпи и технологични компании Silicon Valley Bank изпадна в несъстоятелност. Тя е 16-тата по големина банка в САЩ, а фалитът ѝ е първият на голяма банка след финансовата криза от 2008 г.

Технологични компании, които имат сметки в банката, не знаят ще могат ли да платят на служителите си. Основатели на стартъпи предупредиха, че целият сектор може да се върне 20 години назад. Страховете от домино ефект се разпространяват, пише “Капитал”.

Протестите в Грузия

Парламентът на Грузия отхвърли на второ четене законопроекта за “чуждестранните агенти”. Това се случи след масови протести, последвали приемането му на първо четене.

Протестиращите го наричат “руския закон”, защото копира репресивното законодателство на Путин. Управляващите в Грузия използваха аргументите на Москва, за да го предложат.

Русия обяви за “чуждестранен агент” по собствения си закон Световния фонд за дивата природа (WWF). Москва твърди, че “под прикритието на защита на природата” организацията се опитва да влияе на решенията на властите.

Руски съд осъди на принудително психиатрично лечение 16-годишен ученик от Волгоград, признат за виновен в опит за терористичен акт. Той и семейството му избягаха от Русия.

В България Столичният общински съвет гласува Паметникът на Съветската армия да бъде махнат от центъра на София. Това обаче не значи, че той ще бъде преместен веднага. Защо? Отговорът е тук.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Войната

Украинската армия в Бахмут се опитва да печели време за пролетната офанзива, “която е точно зад ъгъла”, каза генерал от сухопътните сили на Киев.

Недостигът на боеприпаси е “проблем номер едно” в опитите на Украйна да отблъсне инвазията на Русия, каза външният министър Дмитро Кулеба в интервю.

Полша и Словакия са готови да изпратят своите изтребители МиГ-29 на Украйна и призоваха съюзниците си да направят същото. Засега няма други страни, които са готови на това.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън се обявиха за санкции срещу трети страни, които подкрепят руската агресия.

Гари Линекер

Би Би Си свали от ефир футболната легенда и популярен спортен водещ Гари Линекер. Повод беше негов коментар в Туитър срещу миграционната политика на правителството.

В знак на солидарност колегите на Линекер отказаха да участват в предаването “Мач на деня”, ако той не води. Някои футболисти отказаха да дават интервюта на медията.

Три препоръки

От повече от 30 години я преследва етикета “секс символ”. Тя обаче никога не се е възприемала като такава. Шарън Стоун използва популярността си, за да привлича внимание към проблемите на жените. Тя е човек на деня.

Ресторантът на Самира Мохамади в Кабул се управлява от жени и в него ходят само жени. Мястото предлага убежище за тези, чиито свободи талибаните в Афганистан ограничават най-много. Не пропускайте това видео.

Вася е куче и служи в армията на Украйна. Попада в капан близо до фронта. Измъква се сам и се връща при своите хора, но с цената на лапата си. Не пропускайте историята му.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG