Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България няма да купува боеприпаси за Украйна заедно с ЕС. Как изчезва асфалт за 1 милиард


Матрьошки с изображенията на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин. Китайският лидер е на тридневно посещение в Москва. Снимката е направена на 20 март 2023 г. в московски централен магазин.
Матрьошки с изображенията на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин. Китайският лидер е на тридневно посещение в Москва. Снимката е направена на 20 март 2023 г. в московски централен магазин.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Експлозии в Крим
  • Си Дзинпин в Москва
  • Кой управлява със слухове

Осемнадесет държави от ЕС подписаха проект за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна и за попълване на националните запаси на държавите членки. Проектът е за 2 млрд. евро, но България не е част от него. Изненадани ли сте?

Великобритания е готова да подпомогне Полша с попълването на празнините във военновъздушната отбрана след решението на Варшава да предостави част от изтребителите си МиГ-29 на Украйна.

А служебното правителство твърди, че възможностите за помощ и замяна на съветски оръжия със западни вече не съществува.

Опасните пътища в България

Опасни, по-тънки от нормата пътища. Изчезнал асфалт за милиарди и пасивна прокуратура. Видка Атанасова събра на едно място всичко, което е известно за проверката на правителството във връзка с проблемите на пътното строителство в България.

Един загина, а няколко души пострадаха, след като автомобил с мигранти се преобърна край софийското село Алдомировци. Преди това полицията е преследвала колата, която не е спряла за проверка.

Може ли държавен орган, заставен от съда, да крие проверката на имущество на политически лидер? Отговорът е „да“, защото Антикорупционната комисия отказа да публикува резултата от проверката на имуществото на Слави Трифонов.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Си Дзинпин в Москва

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на първо посещение в Русия в последните четири години. Събитието идва дни, след като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Владимир Путин.

Заповедта за арестa ще има „чудовищни последици“ за международното право, заплаши Дмитрий Медведев.

Малко по-късно Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от МНС, които издадоха заповедта.

Политическите борби в Източна Европа

Дългогодишният лидер на Черна гора Мило Джуканович ще се изправи на балотаж срещу бившия икономически министър на страната Яков Милотич. Втория тур на изборите е след месец.

Беларуският журналист на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) Ихар Лосик е бил открит с „порезни рани по ръцете и врата“ в затвора. През декември 2021 г. Лосик беше осъден на 15 години затвор по няколко обвинения. Той твърди, че е невинен и че е една от многобройните жертви на репресиите на Александър Лукашенко.

Една жена, която развява европейското знаме дори пред водното оръдие. Тя се превърна в символ на протестите срещу закона за чуждестранните агенти в Грузия. Нана Малашхия разказва за себе си в това видео.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Изчезналите деца от Украйна

Новината за издадената заповед за ареста на Путин е окончателният знак за неговата изолация. Нравите в Кремъл пък са причина експерти да виждат и риск за живота на президента на Русия. Татяна Ваксберг разказва.

Експлозии разтърсиха северната част на полуостров Крим. Киев съобщи, че е извършена атака с дрон, при която са унищожени руски ракети. Руското управление на полуострова отрече новината и твърди, че целта на атаката е била цивилно население.

Украинските сили са отблъснали нови руски атаки срещу Бахмут през последните 24 часa, съобщи Киев. Руската армия е извършила общо 69 нападения срещу града и други населени места в района.

Няколко препоръки

Посланията на Министерството на финансите са смесица от обещания за продължаващо увеличение на плащанията и в същото време ограничаване на разходите. Проблемът е, че няма как да стане, пише Красен Станчев, който нарича действията на правителството „управление на слуховете“.

Швейцарският банков гигант Ю Би Ес сключва сделка за конкурентната Креди Суис на стойност 3,25 млрд. евро. Креди Суис е банката, която беше глобена заради нарушения във връзка с пране на пари от наркотрафик, свързан с Евелин Банев – Брендо.

На 24 март в 20 ч. бТВ ще излъчи документалния филм „Навални“, който спечели „Оскар“. В него основна роля има и българинът Христо Грозев. Ако не сте гледали филма, не го пропускайте в петък.

Във вторник в каналите на Свободна Европа очаквайте документалния филм „Неразкритите взривове“. В него можете да видите какво е общото между експлозии във военни складове в България и Чехия, руски тайни агенти и отравяния с Новичок, както и връзката на всичко това с войната в Украйна.

Човек на деня

Макар че доскоро беше в гимназията, името му все по-често се споменава в световния кайт сърф. През миналата година той регистрира две четвърти места в състезания при мъжете, а преди дни зае и второ място в Кабарете, Доминиканската република. Кристиян Манев е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG