Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев забранява изпращането на оръжие за Украйна. Прикриват ли властите руски саботажи в България


Румен Радев каза, че България няма да изпрати изтребители, танкове и ракетни комплекси на Украйна докато на власт е неговото служебно правителство. Снимката е от Международен икономически форум от 2019 г. в Санкт Петербург
Румен Радев каза, че България няма да изпрати изтребители, танкове и ракетни комплекси на Украйна докато на власт е неговото служебно правителство. Снимката е от Международен икономически форум от 2019 г. в Санкт Петербург

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • България се отказва от стотици милиони за въглищните райони
  • Между 1000 и 2000 секции остават без видеонаблюдение в реално време
  • Боряна Ангелова и Симеон Павлов

Няколко взрива във военни складове в България са разследвани без резултат от прокуратурата и властите в страната. Инцидентите се случват между 2011 и 2022 г., а в част от тях има руска намеса.

Това става ясно от документален филм на Свободна Европа, който беше излъчен на пет езика във вторник. Пред Дамяна Велева двама от авторите разказаха повече детайли около работата си по филма. Отделете поне няколко минути на тази история.

Радев забранява изпращането на оръжия за Украйна

България няма да изпраща изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна докато на власт в страната е служебното правителство, каза президентът Румен Радев. Държавният глава се противопоставя и на решението на 18 държави от ЕС, сред които не е България, съвместно да закупят боеприпаси за Киев и да попълнят националните си запаси.

ПП-ДБ критикуваха президента за позициите му, защото според тях това е опит за неглижиране на решенията на Народното събрание.

На 15 декември ще бъде получен първият от общо шест медицински хеликоптера, които ще служат за въздушно спасяване, каза здравният министър Асен Меджидиев. Новината идва след забавяне в обществената поръчка и след като от няколко години България единствена в ЕС остана без подобна услуга.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

София се отказва от парите за зелен преход от Брюксел

Служебното правителство няма да изпрати на Европейската комисия планове за справедлив преход до края на годината. Това значи, че европейските средства в размер на 1,2 млрд. евро, предвидени за най-зависимите от въглищната енергетика области Стара Загора, Кюстендил и Перник, остават блокирани.

Видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините от изборите на 2 април няма да има в между 1000 и 2000 секции в страната, съобщи държавната фирма „Информационно обслужване“. Това представлява между 9 и 17% от броя на секциите в България на последните парламентарни избори през октомври 2022 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната. Причината е съмнение за организиран картел, съобщи Булевард България.

САЩ виждат проблеми с корупцията и съдебната система в България

България е със „значителни проблеми“ с независимостта на съдебната система, корупцията и дискриминацията към хора с различна полова идентичност, както и към ромската общност. Това са част от заключенията в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права, който се отнася за 2022 г.

Американският президент Джо Байдън подписа закон за разсекретяването на информацията за произхода на коронавируса, който предизвика пандемията от COVID-19. Това е последната стъпка, която е необходима, за да може националното разузнаване на страната да направи данните публични.

Вашингтон призова китайския президент Си Дзинпин да поиска от руския държавен глава Владимир Путин да изтегли армията си от Украйна. Двамата лидери провеждат кръгове от срещи по време на посещението на Си в Москва.

От срещата им във вторник стана ясно, че Русия гледа на китайския план за примирие в Украйна като възможна основа за край на войната. Китайският план в 12 точки призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Трибунал заради войната на Русия в Украйна

Все повече страни искат създаването на специален трибунал, подкрепян от ООН, който да потърси отговорност от Русия за агресията ѝ срещу Украйна, каза Володимир Зеленски. Той е говорил по темата с лидерите на Ирландия и Австрия.

Япония е „непоклатима“ в подкрепата си за Украйна. Това каза премиерът на страната Фумио Кишида, който посети Киев за пръв път след началото на войната.

Няколко препоръки

Тя е човекът, когото Международният наказателен съд иска да арестува заедно с Владимир Путин. Мария Лвова-Белова стои зад организираните усилия за отвеждане на украински деца в Русия. Елица Симеонова разказва за това коя е жената, обвинена в извършване на военно престъпление.

Руски блогър историк влезе като доброволец в така наречената Донецка народна република (ДНР) в Украйна и успя да заснеме документален филм. Сега получава смъртни заплахи, защото разказва как живеят „освободените“ от Русия местни хора. Не пропускайте историята на Александър Штефанов.

На българския газов пазар се случват странни неща. Вместо да плащат по-малко, както обещаваше служебният кабинет Радев, вече трети месец потребителите получават значително по-високи цени спрямо европейските борси, разказват от Капитал.

Човек на деня

Те са брат и сестра и откакто се помнят, обичат да карат ски. Миналия уикенд Боряна Ангелова и Симеон Павлов спечелиха първите места в ските на Световните квалификации по фрийрайд в Банско. Те са Човеците на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG