Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Светът наопаки: Русия представлява мира, Гергов взима панаира, 483 гласували е равно на нула гласа


Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Георги Гергов и Пловдивският панаир
  • Посланик Митрофанова и България
  • Броенето на бюлетините и изборният резултат

Днес се очаква лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Двете коалиции ще търсят консенсус по основни теми в очакване на първия опит да се състави правителство. Президентът Радев даде знак, че няма да бърза с връчването на мандата, за да остави на парламента време за приемане на бюджета и най-важните закони.

Без референдум за президентска република

Няма да има референдум за президентска република. „Има такъв народ“ не успяха да съберат нужните подписи, за да го организират.

Прокуратурата внесе в парламента искане за отнемане на имунитета на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев. Твърди се, че преди почти година той е опитвал да принуди депутатка от „Има такъв народ“ да напусне парламентарната си група.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Пловдивският панаир

Бизнесменът Георги Гергов спечели едно от делата за Пловдивския панаир, след като община Пловдив не обжалва решение, практически „подаряващо“ панаира, пише Offnews. Припомняме ви това разследване на Генка Шикерова.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Елеонора Митрофанова

Външното министерство определи като неуместно изказване на руската посланичка. Тя беше казала, че ако може, би гласувала за лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. За МВнР това е опит за намеса във вътрешните работи на България.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украинското зърно

България временно спря вноса на украинско зърно – с аргумента, че така ще помогне на българските потребители и производители. Всъщност забраната да се внася евтино зърно ще постигне точно обратния ефект, казват двама икономисти пред Диляна Теохарова. Според тях цените на зърнените храни няма нищо общо с украинското зърно и производителите ще го разберат съвсем скоро.

Русия начело на ООН

Руският външен министър Сергей Лавров обвини „колективния Запад“ в това, че нарушава Устава на ООН. Той направи това направо от трибуната на организацията в Ню Йорк. В момента Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност, където има право на вето. Лавров не изрази съжаление за войната, започната от страната му срещу Украйна.

Военните разходи

Световните военни разходи са скочили с 3,7% за 2022 г. и в момента представляват рекордните 2,24 трилиона долара. Това е повече от разходите, правени по време на Студената война.

Войната няма да свърши с нечия победа. След края на войната ще дойдат дълги години на разминиране на стотици квадратни километри земя. Вижте във видеото как се прави това.

Китай. Турция

Китай се дистанцира от изказвания на своя посланик в Париж Лу Шае. Преди дни той беше направил две изказвания, предизвикали остра реакция – той каза, че не е еднозначно на кого е Крим, както и това, че постсъветските страни нямат валиден статут в международното право.

Останаха 20 дни до изборите в Турция, които се смятат за съдбоносни. Срещу президента Ердоган се изправя Кемал Кълъчдароглу, който може и да спечели. Ако това стане, отношенията на страната със САЩ, НАТО и ЕС ще се затоплят, а тези с Кремъл донякъде ще охладнеят. Но този завой би бил само частичен, предупреждава Димитър Бечев.

И две препоръки

Въпрос за един милион долара: как става така, че ако искаш „неутралитет“ за България, си с руското знаме в ръка? Вижте видеото от „Похода за мир и неутралитет“, който се проведе в неделя.

Ема Питър, единствената жена в топ десет на архитектурните фотографи, откри изложба в Канада. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Как изчезва гласуването на цяла секция? На изборите на 2 април в една столична секция са били подадени 483 гласа за различни партии. Всичките са били отчетени като нула гласа. Катерина Василева разказва тази история.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG