Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ предлага премиер и ще преговаря за министри. Кой какво отпразнува на 9 май


Две събития се проведоха пред Паметника на съветската армия на 9 май - проруското шествие на "Безсмъртния полк" и протест под надслов "Искаме български паметник". Разделяше ги кордон от полицаи
Две събития се проведоха пред Паметника на съветската армия на 9 май - проруското шествие на "Безсмъртния полк" и протест под надслов "Искаме български паметник". Разделяше ги кордон от полицаи

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Офертата на ГЕРБ за управление
  • Двете версии за 9 май
  • Журналистите на фронта в Украйна

ГЕРБ обявява в сряда в парламента предложението си за премиер, а за имена на министри ще преговаря с партиите, които решат да я подкрепят. Бойко Борисов каза, че е решен да състави правителство “на всяка цена”.

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ на 15 май, понеделник - месец и половина след предсрочните избори, които партията спечели.

Русия празнува Ден на победата, а Украйна - Ден на Европа

Военен парад под ръководството на руския президент Владимир Путин се проведе в Москва по повод 9 май - деня, в който Русия отбелязва победата над нацистка Германия. Гости от чужбина бяха само лидери на бивши съветски републики.

На 9 май председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев. Тя приветства решението на президента на страната Володимир Зеленски Украйна да чества Деня на Европа, вместо Деня на победата, както прави Русия.

Зеленски сравни съпротивата срещу руската инвазия с борбата срещу нацистка Германия. “Още не знаем датата на нашата победа, но знаем, че това ще бъде празник”, каза той.

Европарламентът подкрепи на 9 май изпращането на боеприпаси от ЕС за Украйна. От България четирима евродепутати от БСП не подкрепиха решението. Двама не участваха в гласуването, а 12 бяха “за”.

На 9 май едни празнуват край на война, а други празнуват начало на мир. Това каза пред Свободна Европа историкът проф. Веселин Методиев пред Свободна Европа. Нападението на Русия над Украйна поставя въпроса кой кой е, добави той.

В София имаше и шествие, и протест

В София имаше шествие на т.нар. “Безсмъртен полк”, организирано от проруски политици и активисти, а гост беше руската посланичка. То се състоя, въпреки че кметицата Йорданка Фандъкова разпореди да бъде прекратено.

Шествието стигна до Паметника на съветската армия, където имаше протест срещу него. Полицейски кордон не допусна демонстрациите да се срещнат. Дамяна Велева говори с хора от двете страни.

Участници в шествието на “Безсмъртния полк” носеха руски знамена и говореха в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Това е “разпространяване на кремълска пропаганда”, каза участник в протеста срещу шествието. Не пропускайте това видео.

Противоречията около взрива

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обмисля да предложи на Висшия съдебен съвет да освободи неговия заместник Ясен Тодоров. Повод са негови несъгласувани медийни изяви след взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев.

Президентът Румен Радев смята, че липсата на движение по сигналите за злоупотреби на служебните правителства е по-тревожна от взрива до колата на Гешев. Той призова бързо да се разкрият извършителите на “това посегателство”.

Разследване се води, но прокуратурата разпространи неверни данни за него. Шефът на следствието, който е и заместник на Гешев, го обвини в намеса. На мястото се появи чужденец, който няма право да е там. Всичко за противоречията е подредено тук.

Сигналът за фалшифициран вот

Прокуратурата започна проверка за евентуална фалшификация на резултатите от местните избори в Пловдив през 2015 г. Повод са думи на бивша ръководителка на Общинската избирателна комисия, че е била принудена “да фалшифицира изборите в полза на Иван Тотев”. Тогава кандидатът на ГЕРБ спечели с преднина от точно 1416 гласа.

Стотици се събраха на нов протест в памет на загиналите в катастрофа на столичния бул. “Сливница” Явор и Ани. Прокуратурата обвини 18-годишен мъж в убийство по непредпазливост.

Северна Македония не е допуснала евродепутата Андрей Ковачев, защото с него е имало други хора, които са смятани за риск за обществената сигурност. Това се казва в изявление на македонското външно министерство.

Министерството на външните работи в София извика на разговор посланичката на Скопие заради случая.

Журналистите на фронта в Украйна

Журналисти от Асошиейтед прес и Ню Йорк таймс спечелиха награди “Пулицър” за отразяването на войната в Украйна. Пълният списък с победителите е тук.

В същия ден журналистът от Франс прес Арман Солден загина при ракетен обстрел в Източна Украйна. 32-годишният репортер отразява войната от първите дни.

Украинската противовъздушна отбрана се задейства, за да отблъсне руска атака срещу Киев през нощта срещу вторник. Съобщава се за експлозии, но не и за пострадали хора.

Руските сили не са превзели Бахмут, за който от месеци се водят ожесточени сражения. “Няма съществени промени в позициите”, каза говорител на украинските въоръжени сили.

И две препоръки

Преди години тя обещаваше безплатна бира и вечен живот, а сега е най-разпознаваемата опозиционна политическа сила сред по-младите в Унгария. Не пропускайте историята за възхода на Партията на кучето с две опашки.

Две 19-годишни момчета от малкия град Съединение край Пловдив рискуваха живота си, за да спасят мъж по време на пожар. Димитър Калеев и Михаил Семерджиев са герои в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG