Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ВСС отстрани Гешев. Той видя зад това Пеевски и Борисов. Наистина ли българи в Украйна искат автономия?


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Висшият съдебен съвет отстрани Гешев
  • Украйна отбеляза успехи на фронта
  • Фейт Кипйегон, която чупи рекорди

Висшият съдебен съвет гласува за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Това беше третият опит за освобождаване на Гешев. За разлика от предишните, той беше успешен, след като срещу него гласуваха членове на ВСС, които преди го подкрепяха.

Гешев видя зад отстраняването си “графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов”.

Сега президентът Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаването на Гешев, но няма срок за това. Докато това се случи, Гешев ще продължи да бъде главен прокурор. Във вторник той ще говори пред евродепутати за напредъка по знакови дела в България.

Прокуратурата се сеща за стари разследвания

Преди гласуването Гешев внесе в парламента искане за сваляне на депутатския имунитет на бившия премиер Кирил Петков. Той е проверяван заради декларацията, в която твърди, че няма двойно гражданство - случай, който прокуратурата по-рано отказа да разследва.

Софийската апелативна прокуратура отмени отказа за разследване на престъпления на длъжностни лица при строителството на газопровода “Турски поток”. Сигналът беше внесен от кабинета “Петков” и е за нарушения при правителството на Бойко Борисов.

Това не са първите възобновени стари разследвания. Припомнете си този текст, който разказва как прокуратурата се намесва в политиката като държи дела “на трупчета”.

Върховният касационен съд потвърди присъдата срещу Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Той е осъден на 6 години и 6 месеца затвор и трябва да плати 200 000 лева на близките на жертвата.

Всички областни управители, назначени от служебния кабинет, подадоха оставки. Новото правителство каза, че “акцията е безпрецедентна” и затруднява изпълнението на задълженията на изпълнителната власт.

Войната в Украйна пряко засяга България

Замърсяването вследствие на пробиването на язовир “Нова Каховка” е достигнало Черно море. Засега то се разпространява близо до украинския бряг. Има ли риск за бреговете на България? Генка Шикерова събра фактите.

Разполагането руски ядрен арсенал в Беларус и разрушаването на язовир в Украйна изправят света пред нови рискове, а отговорът ще бъде засилване на подкрепата за Киев. Ако България остане безучастна, това ще увеличи рисковете за нея, пише Красен Станчев.

Костадин Костадинов от “Възраждане” отдавна говори за автономия на българите в Южна Бесарабия в Украйна. Те самите обаче не я искат и определят призивите му като “абсолютни глупости, руски наративи”. Не пропускайте тази история на Диляна Теохарова.

Украйна отбеляза успехи на фронта

Украйна съобщи, че е освободила няколко села в югоизточната част на страната, които са били окупирани от руските сили. Това са първите успехи на дългоочакваното украинското настъпление, за което президентът Володимир Зеленски потвърди, че е започнало.

Украйна ще победи във войната до края на годината, “ако нещата се развиват по начина, по който се развиват в момента”, каза Христо Грозев от “Белингкат” в интервю. По думите му ключова за развоя на събитията е подкрепата на Запада за Киев.

Дания ще изпрати артилерийски снаряди за 36 милиона долара на Украйна. Парите идват от специален Фонда за Украйна, създаден от партиите в датския парламент.

Руското министерство нареди всички “доброволчески отряди” във войната да подпишат договор с него. Основателят на “Вагнер” Евгений Пригожин обаче отказа - нещо, което се приема като пореден знак за напрежение между него и Москва.

НАТО започна най-голямото си въздушно учение

НАТО започна най-голямото въздушно учение в историята си в небето над Германия. То се казва “Въздушен страж” и тренира отблъскването на атака на агресор от изток.

Проевропейското движение “Европа сега” печели най-голяма подкрепа на предсрочните избори в Черна гора. То ще трябва да търси коалиционни партньори, за да управлява.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст. Той беше милиардер, медиен магнат и партиен лидер, а репутацията му беше спорна.

Две истории

Може ли активист да бъде изпратен в психиатрия и принуден да взима лекарства като наказание, че е организирал протести? Точно това се случва с Игор Горланов в Русия. Вижте историята му в това видео.

През 1973 г. пред очите на над 250 000 зрители на Парижкия авиосалон катастрофира съветския Ту-144 - първият пътнически свръхзвуков самолет. Тази катастрофа обаче не слага край на полетите с него в Съветския съюз. Не пропускайте тази история.

Човек на деня

Без дори да се цели в това, кенийката Фейт Кипйегон счупи световния рекорд на 5000 метра - дисциплина в леката атлетика, в която не се е състезавала от години. По-рано тя подобри рекорда и на 1500 м. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG