Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев не направи нови разкрития. Дойдоха сигнали по новия механизъм. Каква е ролята на Пеевски


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Гешев не направи разкрития в Страсбург
  • Дойдоха първите сигнали по новия механизъм
  • Виолета Иванова, която обиколи пет континента

Главният прокурор Иван Гешев беше изслушан на закрито заседание в комисия на Европейския парламент в Страсбург. Главният прокурор беше казал, че изслушването ще бъде “интересно”, но то продължи около 15 минути, а след края му той каза, че ще говори, когато се върне в България.

Това става ден след като Висшият съдебен съвет гласува за отстраняването на Гешев. Сега предложението за уволнението му е в президентството и “се разглежда”. Докато Румен Радев не подпише указ за освобождаването на Гешев, той остава на поста.

Сигналите срещу Гешев

Вече са получени първите сигнали срещу Гешев и заместника му Борислав Сарафов, които задействат новият механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Сега предстои случаен избор на съдия, който да провери сигналите.

В същото време Гешев поиска имунитета на още един депутат - Димитър Аврамов от ДПС. Той е разследван за търговия с влияние заради случай от 2012 г., но досега не е съден. Припомнете си кой е той и какво е влиянието му в Монтанско в това видео.

ПП-ДБ предложи създаване на временна комисия, която да разгледа исканията на Гешев за отнемане депутатските имунитети на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ). Идеята е тя да работи най-много месец - до 18 юли.

Ролята на Пеевски

Преди ден Гешев за пръв път каза, че зад отстраняването му стои Делян Пеевски. Какво значи това изказване? Вижте отговора на журналистите Сибина Григорова и Николай Стоянов в Студио България на Свободна Европа. Или ги чуйте в канала ни в Spotify.

Точно 10 години след като назначаването му за председател на ДАНС предизвика масови протести, Пеевски отново застана под прожекторите като член на конституционната комисия. Къде беше Пеевски през тези 10 години? Отговорът е в това видео.

Реформата в конституцията

Новото правителство търси мнозинство за промяна на конституцията, но още няма проект. Пеевски смята, че с реформата трябва да се премахне фигурата на главния прокурор. Във вторник Кирил Петков от ПП поиска същото.

Това е рискова идея за България, пише Стефан Попов. Той описва една възможност за реформа, при която фигурата на главния прокурор да остане, но да не е всесилна.

Атаките срещу хора и бизнеси

Малък магазин за бира в София осъмна с надпис Jude на витрината и шестоъгълна звезда. Малко по-рано “Възраждане” организира наказателна акция срещу магазина заради отказа му да обслужва привърженици на партията. Властите не са осъдили случая.

Председателят на българско сдружение в Струга, Северна Македония, Бекир Кадриески е бил нападнат. Той е в болница, а българското външно министерство е в контакт с македонската полиция, за да установи дали това е престъпление от омраза.

Наводненията в Украйна

Десет души са загинали и 41 са в неизвестност в резултат от наводненията, причинени от разрушаването на язовир “Нова Каховка”, съобщиха украинските власти.

Солеността на Черно море край Одеса е намаляла три пъти заради увеличения приток на сладка вода. Недалеч от пристанището се влива река Днепър, по чието течение е язовирът.

От персийския шах Кир, през Наполеон, световните войни, до днес в Украйна - през вековете опитите да се използва водата за оръжие не спират. Резултатите често са успех на фронта и почти винаги катастрофа за местното население. Не пропускайте тези истории.

Напрежение в управлението

Остава в сила бедственото положение в Берковица след поройните дъждове, които предизвикаха наводнения. Засегнати са и общините Монтана и Георги Дамяново. Премиерът Николай Денков поиска мерки от областните управители, които са в оставка.

Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене удължаването на бюджета за 2022 г. То е второто поред и ще важи до края на юли, когато се очаква да се приеме нов.

Няколко медии съобщиха, че съпругата на Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” Виолета Лорер е предложена за член на борда на Европейската инвестиционна банка. Досега няма официално потвърждение за новината, но тя предизвика реакция от ГЕРБ.

Човек на деня

Тя е първата жена в света, обиколила сама пет континента с мотор. Решена да вдъхнови дъщерите си и жените по цял свят като покаже, че сбъдването на мечтите е възможно, стига да имаш смелост. Виолета Иванова е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG