Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна печели Г-7. ГЕРБ взима БНБ. Сбогом на Милан Кундера


Лидерите на страните, членуващи в НАТО и украинският президент Володимир Зеленски. Колаж.
Лидерите на страните, членуващи в НАТО и украинският президент Володимир Зеленски. Колаж.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Киев и Г-7
  • ГЕРБ и регулаторите
  • Любомир Спасов и СУ

В сряда почина писателят Милан Кундера, автор на вече легендарния роман „Непосилната лекота на битието“. Роден в Чехия, Кундера емигрира във Франция през 1975 г. и по-късно започва да пише на френски и да се определя като френски писател. Напомняме ви тази история за него.

Украйна и НАТО

Украйна ще получи гаранции за своята сигурност от страните в Г-7, вместо покана за НАТО, както очакваше. Зеленски благодари, но каза, че едното не може да замести другото.

Срещата на върха във Вилнюс завърши в сряда. НАТО не даде на Украйна „пътна карта“ за членство в алианса, нито отправи покана към Киев, а само повтори, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Зеленски остро критикува този подход във вторник, а в сряда смени тона, като запази критичността.

Българската армия

Българската армия ще има допълнително въоръжение, а многонационалната бойна група на НАТО в страната ще се разшири. Това е един от изводите за България сред срещата на алианса във Вилнюс. Вижте повече в това видео.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

БНБ. Сметната палата

ПП-ДБ ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за управител на БНБ – Димитър Радев. В момента Радев е гуверньор на институцията.

ГЕРБ издигна свой кандидат за шеф на Сметната палата. Това е бившият председател на парламента Димитър Главчев. ПП-ДБ досега нямат свое предложение, а срокът за представяне на кандидатурите изтича в 18 ч. днес.

Кадровите решения, които предстоят, са част от крехкото примирие на управляващите партии, но формациите ще продължат общата си работа на куц крак, пише „Дневник“.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Бюджетът. Шенген

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2023 г. Досега се удължаваше действието на закона за бюджета за 2022 г. В новия текст е заложен дефицит от 3%.

Европейският парламент (ЕП) призова страните от ЕС да приемат в шенгенската зона България и Румъния. Резолюцията беше приета с голямо мнозинство. Тя съдържа и призив за финансови компенсации за двете държави заради загубите им от отложеното членство. ЕП няколко пъти е приемал такива резолюции, но за реалния прием на страните е нужно единодушие сред държавите членки.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Сърбия. „Северен поток“. Борис Немцов

Единственият сръбски министър, който е искал да се наложат санкции на Русия, беше уволнен от парламента. Става дума за министъра на икономиката Раде Баста. Сърбия е от малкото европейски страни, които не са наложили санкции на Русия заради агресията й в Украйна.

Следователи са открили следи от подводни експлозиви на яхта, свързана с взривяването на „Северен поток“. Те допускат, че яхтата може да е доставила експлозивите, с които е бил взривен газопроводът, прокаран по дъното на морето. „Северен поток“ беше взривен през септември. Украйна и Русия отричат да са причастни към унищожението му.

Русия не е разследвала адекватно убийството на опозиционния руски политик Борис Немцов, реши Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Немцов беше застрелян близо до Кремъл през февруари 2017 г. През септември 2022 г. Русия каза, че няма да изпълнява решенията на ЕСПЧ.

И три препоръки

Йоана Георгиева спечели два медала в Световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Жители на Северна и Западна България забелязаха силна светлина в небето в нощта на вторник срещу сряда. Експерти допускат, че става дума за метеор. Напомняме разликата между метеор и метеорит.

Крал Ищван, известен и като Свети Стефан Първи, който покръства и обединява Унгария, е един от великите европейци. За него пише Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Как става така, че човек, уличен в източване на здравната каса и незаконни трансплантации, става декан в Софийския университет? Става дума за проф. Любомир Спасов. Елица Симеонова повдига завесата.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG