Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Имало ли е риск за манипулиране на машинния вот


Мъж гласува с машина. Снимката е архивна.
Мъж гласува с машина. Снимката е архивна.

Ако ви обвинят, че снимате светофар, а после заради това заменят светофара с пешеходна пътека, какво ще искате да изясните най-напред? Може би това – каква опасност може да има в снимането на нещо, което всички и без това виждат. Ама толкова голяма опасност, че кварталът да си остане без светофар.

Един човек беше обвинен в това, че е снимал „кода“ на машините за гласуване. В отговор ЦИК отмени гласуването с машини. В неделя страната гласува само с хартиени бюлетини. Всички събития протекоха в няколко часа в петък, два дни преди местните избори.

Проверка на Свободна Европа показа четири сигурни извода от тази ситуация:

  • Обвинението към снимащия е непропорционално на решението да се отмени машинното гласуване;
  • Обвинението към снимащия е несъстоятелно само по себе си;
  • Събитията поставят въпроси за професионалния капацитет на Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС), която е направила първоначалните заключения за опасност;
  • Има синхрон в действията на 5 парламентарни партии - (всички без ПП-ДБ), ДАНС и ЦИК, които успяха за часове в последния момент да сложат точка на един политически спор за машините, продължил над 10 години.

Как ДАНС обвини зам.-министър в нещо, което или е невъзможно, или е без значение
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Ето как достигнахме до тези изводи.

Какво твърди ДАНС

В справка от 2 страници и 2 реда, представена пред председателския съвет на Народното събрание, ДАНС пише, че зам.-министърът на електронното управление (МЕУ) Михаил Стойнов е извършил следните две неправомерни действия:

1. „заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване“;

2. „качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество“.

Справката е получена също и в ЦИК.

Заснемането е било извършено в стая с около 30 души, каза за Свободна Европа източник, свързан с процеса на подготовка на машините. То е било заснето от камери за видеонаблюдение, пише в справката на ДАНС.

Какво е изходен код. Тайна ли е той?

Изходният код е поредица от инструкции, които описват поведението на софтуера, твърди Божидар Божанов, бившият министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков. По закон този код се представя в цялост на партиите и коалициите, и то „пред представители на ДАНС“.

Член 312б от Изборния кодекс посочва изрично: „ЦИК, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код (...) на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над 4% от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори“.

Изходният код е бил предоставен на партиите във вторник, 24 октомври. Това е станало в Министерството на електронното управление, съобщи преди дни говорителката на ЦИК Росица Матева.

Оттук следват два извода. Първо, че каквото и да означава „изходен код“, неговото виждане и притежание е достъпно за много хора, включително и за зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, който е отговарял за подготвянето на машините в институцията си.

И втори извод: ДАНС знае всичко това – че зам.-министърът има кода отдавна, тоест няма защо да го снима пред много хора, ако е имал задни мисли.

Може ли да се снима един изходен код

Да. Само че за това са нужни много дни. Изходният код се състои от около 500 хил. реда, казаха пред Свободна Европа няколко айти специалисти.

Това означава близо 18 000 страници. Което, на свой ред, е 12 пъти повече от едно от най-обемните произведения в света – трите тома на „Война и мир“ на Лев Толстой.

Изводът е следният – заснемането на изходния код на машините е било невъзможно в неговата цялост в рамките на онези минути, в които зам.-министърът се е намирал в залата.

Може ли да си качиш видеото от телефона на флаш памет

Да. За това или трябва да притежаваш преходник, или видеото трябва да стане достъпно през компютър, в който да включиш флашката.

Въпросът с прехвърлянето на флашка е по-скоро не в това дали е възможно технически, а дали е нужно. Видео, записано на телефон, все пак също се побира в джоба и е с теб навсякъде.

Нарушил ли е правилата зам.-министърът

Да, но не тези, които бяха използвани за отмяна на машинния вот. Нарушил е устната договорка между присъстващите на събитието, според която никой няма да снима в залата. За устното споразумение съобщиха участници в договарянето, които помолиха да не бъдат цитирани.

Друг неясен момент в историята е защо зам.-министърът е решил да организира повторение на вече извършена процедура по изграждане на изходен код. Според айти експерта Константин Спиров, цитиран от вестник „24 часа“, такова повторение обикновено се прави за допълнителна проверка на сигурността на системата.

Какъв извод прави ДАНС

ДАНС казва, че действията на зам.-министър Стойнов са:

  • „потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване“;
  • "риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори“.

Министър-председателят Николай Денков каза, че ДАНС е направила "манипулативни внушения", след като е изброила фактите.

Да обобщим

Единствените факти, довели до отмяна на машинното гласуване, представляват обвинение в действие, което или е невъзможно, или е без значение.

Синхрон между ДАНС, ЦИК и пет от шестте водещи партии

Действията на тези институции и организации пораждат въпроси заради четири фактора наведнъж:

  • синхронът между тях;
  • бързината на действие;
  • радикалността на призивите и крайния резултат;
  • избирането на конкретния повод за отмяна на машинния вот. Текстът на ДАНС е бил предаден в писмен вид, подлежал е на препрочитане и анализиране, но въпреки това е бил сметнат за алармиращ.

От момента, в който справката на ДАНС е прочетена от участниците в Прeдседателския съвет в парламента, до момента, в който ЦИК отменя гласуването с машини, минават броени часове.

Тошко Йорданов от ИТН интерпретира това, което е направил зам.-министърът, като престъпление. И призовава за ареста му, както и за отмяна на машинното гласуване, тъй като то вече е опорочено.

Делян Пеевски от ДПС призовава "или за отмяна на машините, или за отмяна на изборите".

Сходни призиви отправят ГЕРБ-СДС и "Възраждане". БСП реагира последна, с възмущение.

ЦИК отмени машинния вот първо с един аргумент, после се позова на друг. Първо каза, че Министерството на електронното управление не е изпратило документ, в който да пише, че машините отговарят на изискванията в закона. Когато се оказа, че за предаването на такъв документ остава срок от още едно денонощие, председателката на ЦИК Камелия Нейкова призна, че отмяната на машинния вот се дължи на справката на ДАНС.

Авторът на справката на ДАНС е зам.-председателят на агенцията Деньо Денев. По думите на премиера Николай Денков правителството ще гласува оставката на Денев веднага щом освобождаването му бъде предложено от председателя на службата Пламен Тончев.

ДАНС и правителството са в напрегнати отношения от месеци заради намерението на кабинета да извърши реформи в службите, като включително смени ръководството.

ДАНС е контраразузнавателна агенция, подчинена на Министерския съвет. Тя има право да извършва дейности, включително и свързани с "деструктивно въздействие върху комуникационни и информационни системи".

Това, което премиерът Денков поставя под въпрос, е качеството на анализа, представен от ДАНС. Той каза, че още в предстоящата седмица кабинетът ще се върне към темата с реформата на службите и ще очаква оставката на Деньо Денев, която да му бъде предложена от шефа на ДАНС.

Правителството е институцията, която би следвало да оцени аналитичния капацитет на агенцията му.

P.S.: Защо се объркаха хората

Справката на ДАНС съдържа много думи от компютърните технологии и имена на рядко срещани институции и документи.

Човек, незапознат с материията, се сблъсква с думи като „хеш“ или „криптографски идентификатор“. Но повечето сложни думи са без значение за конкретното обвинение към зам.-министър Стойнов, тъй като основното твърдение за нередност е, че той е снимал изходния код – тоест нещо, което и без това е имал отдавна, а освен това и технически не би могъл да го заснеме.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG