Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бомба до колата на Гешев. ГЕРБ, “Възраждане” и ИТН казаха, че е терористичен акт


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Бомбата и Иван Гешев
  • Още една убита жена
  • Пенелопе Крус на 49

Бомба избухна край пътя, по който е минавал главният прокурор Иван Гешев. Заместникът му Борислав Сарафов каза, че това е терористичен акт срещу самия Гешев. Никой не е пострадал. МВР беше по-сдържано и съобщи за “инцидент”.

Подробностите още са оскъдни. ГЕРБ, “Възраждане” и “Има такъв народ” осъдиха “терористичния акт” и го нарекоха атака “срещу държавността”. Атанас Атанасов от ПП-ДБ допусна инсценировка.

Медиите съобщават отделни детайли - според бТВ взривът е “управляван от военен дрон”, а според БНТ е открито второ взривно устройство по маршрута на Гешев. Няма потвърждение нито за едното, нито за другото.

“Капитал” отбелязва, че случаят идва в момент, когато Иван Гешев се обявява за жертва на заговор и когато в парламента има намерение за ограничаване на правомощията му.

Ще има ли правителство

Президентът все още не е връчил на ГЕРБ първия мандат за правителство. В това време представителите на ГЕРБ говорят за втория мандат на ПП-ДБ. Партията на Бойко Борисов първо декларира, че не би подкрепила кабинет с участието на Кирил Петков и Асен Василев. После каза, че ще предложи свой кандидат за премиер, ако преговорите с “Продължаваме промяната - Демократична България” зациклят. След това пък каза, че може и да подкрепи правителство с участието на Асен Василев. През цялото това време ПП-ДБ мълчат.

Служебното правителство одобри проекта за бюджет с дефицит от 6,4% и го внася в парламента. Депутатите трябва да решат какво да правят с него.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Какво става с панаира?

В почивните дни България и още 4 държави от ЕС договориха временна забрана за вноса на зърно от Украйна.

Ако се питате какъв е проблемът с украинското зърно, намерете още 5 минути днес, за да гледате това видео - всичко е обяснено.

В края на миналата седмица прокуратурата започна проверка след сигнала на ПП-ДБ за овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов с участието на ГЕРБ.

Намерете 20 минути тази седмица, за да гледате разследването на Генка Шикерова за панаира, Гергов и подаръците от политиците. Само така ще разберете за какво става дума.

В Перник беше убита още една жена. За убийството беше обвинен нейният съпруг. Преди това жертвата е подавала сигнали за насилие и е получила ограничителна заповед.

Пригожин срещу Кремъл

В последните пет месеца армията на Русия е изгубила 20 хиляди души само край Бахмут, твърди разузнаването на САЩ.

Основателят на руската паравоенна групировка Вагнер Евгений Пригожин заплаши да изтегли войските си от Бахмут, ако проблемите с доставките на боеприпаси не бъдат решени.

Русия смени най-високопоставения си генерал, отговарящ за логистиката, преди очакваното контранастъпление на украинските сили.

Украински военен нарече експлозията и пожара в петролно депо в Севастопол „божие наказание“ в отговор на вълната от ракетни удари по цивилни цели в Украйна, които убиха най-малко 25 души ден по-рано.

С нов закон руските власти ще изискват от жителите на окупираните територии в Украйна да се откажат да бъдат граждани на страната си.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

И три препоръки

Възрастен японец за пръв път посещава Украйна броени дни преди началото на руската инвазия. Въпреки опасностите той решава да остане в Харков, за да помага на местните.

Вчера беше 1 май - странен празник, както пише Красен Станчев. “Вместо усещане на радостта от труда, става дума за несъществуващи проблеми”. Не пропускайте този разказ.

Красива, чувствена и органична. И в живота, и на екрана. Тя е Пенелопе Крус - любимката на Педро Алмодовар и любимата на Хавиер Бардем. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG