Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ченгеджийницата заработи с 200. Проруски президент и в Словакия


Председателят на ДАНС Пламен Тончев и главният секретар на МВР Живко Коцев. Снимката е архивна.
Председателят на ДАНС Пламен Тончев и главният секретар на МВР Живко Коцев. Снимката е архивна.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво става с митниците
  • Кой е Вълка
  • Йоанна Елми и “Направени от вина”

Очакваме президентът Румен Радев да назначи служебното правителство на Димитър Главчев и да насрочи парламентарни избори за 9 юни. Вижте кой кой е в кабинета, в който правят впечатление доста имена - вътре са и последният шеф на комсомола, и най-активният участник в “Турски поток”, и досегашният вътрешен министър Калин Стоянов.

Очакваме и повече яснота по разследването в митниците, което започна миналата седмица с ареста на шефката Петя Банкова и още трима души. Обвинението е за организирана престъпна група за контрабанда.

По същото време изчезна главният секретар на МВР Живко Коцев, който е бил проверяван по същото разследване. След срещи с главния прокурор и вътрешния министър, Коцев подаде оставка, но ден по-късно я оттегли и каза, че това е било извършено под натиск.

По-късно съдът остави в ареста Банкова и още един от обвиняемите. Тази акция е извършена от ДАНС, антикорупционната комисия и прокуратурата, но без знанието нито на премиера, нито на финансовия министър. По същото време в някои медии изтекоха снимки, които са били споменати и в съдебната зала - на тях се вижда главният секретар на МВР Живко Коцев с някои от обвиняемите.

Премиерът Николай Денков определи цялата история като комична. Политици от ПП-ДБ нарекоха акцията политическа атака. Денков каза, че ще сезира прокуратурата за оказания натиск върху Коцев.

Вълка и партиите

Вероятно вече сте научили за събарянето на незаконния строеж до язовир “Искър”, който е собственост на Румен Гайтански - Вълка. Това име не е често в новините и за него винаги се говори тихо. Намерете малко време днес, за да прочетете кой е Румен Гайтански - Вълка.

В София общински съветник предизвика катастрофа, после избяга и накрая отказа проба за алкохол. Оставката му беше поискана от “Продължаваме промяната” - партията, която го е излъчила.

“Капитал” съобщава, че партия ГЕРБ е платила от държавната субсидия хонорар на своята депутатка Рая Назарян, която да води дело като адвокат от името на Делян Добрев срещу негови критици.

Израел се изтегля от южна Газа

Израел обяви, че изтегля армията си от южната част на Газа, а премиерът Нетаняху каза, че е "на крачка от победата" във война срещу Хамас.

Мина точно половин година от тази война. Тук може да видите каква е равносметката в числа.

Русия продължава с масирания обстрел на жилищни райони в Украйна, основно с дронове “Шахед” и ракети.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната му може да остане без ракети за противовъздушна отбрана, ако Русия продължи да бомбардира така.

Новият президент на Словакия ще бъде Петер Пелегрини, който е съюзник на проруския премиер Роберт Фицо.

В Будапеща десетки хиляди отново излязоха на протест срещу премиера Виктор Орбан, който също често изказва позиции, близки до тези на Кремъл.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Три специални препоръки

Тя казва, че писането е нещото, от което има нужда, за да съществува. Сега дебютната книга на Йоанна Елми “Направени от вина” е напът да излезе в превод на над 10 езика. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

"То просто светеше" - не пропускайте историята на Росица, Юри и Анна, които създават две училища в село Голяма Желязна. Така тримата вдъхват нов живот на цяло село.

С една водка от СССР - тази история започва точно преди 100 години, когато американски пилоти обикалят света в епично 175-дневно приключение. Те планират един маршрут, но скоро се оказват на съветски остров.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG