Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кулеба поиска военна помощ, а коалицията му отказа. БСП пое курс срещу Украйна


Председателката на БСП Корнелия Нинова
Председателката на БСП Корнелия Нинова

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Помощта за Украйна
  • Обсадата на Мариупол
  • Гулиелмо Маркони

Парламентарната външна комисия отхвърли снощи предложенията на “Демократична България” и ГЕРБ за предоставяне на военна помощ на Украйна. Приет беше проект на “Продължаваме промяната”, който предвижда хуманитарна, финансова и техническа помощ.

Това стана на фона на посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който три дни е в София и иска военна помощ. Той каза само, че тези, “които са колебливи” и са против военната помощ, “подкрепят руската агресия и убийствата".

Кулеба се срещна и с президента Румен Радев, който каза, че войната на Русия в Украйна е “между два братски славянски народа”. Кулеба го поправи, че след извършените убийства "малко хора ще могат да си преобърнат езика, за да нарекат украинския и руския народ братски".

3 месеца хуманност стигат

България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не изпращат амуниции или оръжия на Украйна. „Те трябва да разберат някои много прости неща - ако не подкрепят Украйна, войната ще стигне до Унгария и България”, казва в интервю за Клуб Z кметът на превзетия от Русия град Мелитопол Иван Фьодоров.

Съединените щати, Великобритания и Канада обещаха да изпратят на Украйна още артилерийски оръдия, както и оръжия за противотанкова и въздушна отбрана, а Чехия ще помага с ремонта на украинска военна техника.

В България министърът на туризма Христо Проданов, излъчен от БСП, каза, че 3 месеца хуманност стигат и призова за край на плащането на хотелите, които настаняват украински бежанци.

Изпратете ни вашето мнение по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Заповядайте в Мариупол

Киев покани Москва на “специален кръг” преговори в обсадения Мариупол. Руската атака срещу Източна Украйна продължава.

Русия постави пореден ултиматум на защитниците на Мариупол да се предадат, а те за пореден го отхвърлиха.

Последната отбранителна линия в града е металургичният комплекс “Азовстал”. Един фотограф, който е заснел комбината преди години, разказва как изглежда мястото, в което се провежда решителното сражение.

Украинските власти ексхумират десетки тела от масови гробове в Буча. Екип от криминалисти събира доказателства срещу руската армия. Това видео не е за всеки.

"Както в Буча и в твърде много други градове в Украйна, историята няма да забрави военните престъпления", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който пристигна изненадващо в Киев.

След потъването на крайцера "Москва", на борда на който е имало 500 души, Кремъл отрича да има жертви. Няколко родители на моряци от екипажа обаче казват, че Русия крие смъртта на децата им. “И как цинично лъжат”, казва един от тях.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Как върви управлението в България

Международният валутен фонд препоръча на България промяна на данъчната система и подобряване на публичните разходи, за да се намалят неравенствата в доходите. Красен Станчев обяснява какво означава това и има ли смисъл от него.

Парламентът реши държавата да изплати половината от задълженията на Агенция "Пътна инфраструктура" към пътностроителните фирми. Другата половина ще им бъде изплатена след решение от парламента.

Основните грешки на "Продължаваме промяната" са свързани с комуникацията с хората, медиите и другите политически партньори. Това каза в интервю за Свободна Европа Росен Костурков, член на Изпълнителния съвет на партията. Ако сте в движение, може да слушате интервюто в Spotify.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Той изговаря една от най-известните реплики в света на фентъзи киното: "My prescious!" Тя е на хобита Ам-гъл от световете на "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Анди Съркис в сряда навърши 58 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Когато „Титаник” се блъска в айсберг, оцеляват само 700 души. По най-неочакван начин заслугата за спасяването им е до голяма степен негова. Тази седмица в рубриката Малки истории за велики европейци от 20 век Пламен Асенов разказва за изобретателя на радиото Гулиелмо Маркони.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG