Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски в първи пряк сблъсък с новото правителство. Предупреждения срещу Путин и в Русия


В петък Делян Пеевски влезе в пряк словесен сблъсък с премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев в Народното събрание. Пеевски обаче не излезе на трибуната. Снимка Юлия Лазарова, Дневник.бг
В петък Делян Пеевски влезе в пряк словесен сблъсък с премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев в Народното събрание. Пеевски обаче не излезе на трибуната. Снимка Юлия Лазарова, Дневник.бг

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Ето най-важното:

  • Ще нападне ли Русия
  • Какво става с “Булгаргаз”
  • Семейна чест и олимпиада

Русия вече е събрала 70% от военния капацитет, който е необходим за пълномащабно нахлуване в Украйна, твърдят данни на американското разузнаване. В момента по границата се намират над 120 хиляди руски войници и тежко въоръжение. Може да видите как изглежда това от въздуха - кадрите са от последната седмица.

Малко преди откриването на зимните Олимпийски игри в Пекин, китайската столица стана домакин на среща между президентите Си Дзинпин и Владимир Путин. Двамата заедно се обявиха срещу разширяване на НАТО.

Първите допълнителни американски войници в Европа пристигнаха в Полша. Вашингтон ще засили позициите на НАТО в Германия, Полша и Румъния.

Пенсионираният генерал-лейтенант Леонид Ивашов, който е председател на „Общоруските офицерски събрания“, се обяви против евентуална война на Русия срещу Украйна. Той обвини Путин в подготовка на военни действия и му поиска оставката.

В самата Русия нещата напомнят на минали времена. Регулаторът Роскомнадзор заплаши да затвори осем сайта на Радио Свободна Европа с искане всички материали за разследванията на Алексей Навални да бъдат свалени.

Столицата на Канада Отава обяви извънредно положение заради продължаващата 10 дни блокада от камиони. Тя започна като протест срещу ваксините, но се превърна в бунт срещу властта.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Войната за “Булгаргаз”

Министърът на енергетиката Александър Николов обвини бивши управляващи от ГЕРБ и БСП в “координирана атака срещу националния интерес”. Става дума за твърдения на Бойко Борисов, Делян Добрев, Румен Петков и Румен Овчаров, че държавният газов доставчик “Булгаргаз” е продал големи количества газ.

В края на миналата седмица в компанията влезе ново ръководство, което обаче е заварило “дружество без съдържание”. Бившето ръководство е уволнило целия мениджърски екип, каза новият директор Иван Топчийски.

Бившият шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов днес е призован на разпит, съобщи самият той пред медиите. Още преди седмица премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков казаха, че очакват той да получи обвинение. Как започна тази история - може да си припомните в анализа на Николай Лавчиев.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Идва български закон “Магнитски”

Вицепремиерът Асен Василев подготвя закон, който ще регулира прилагането на международни санкции, наложени на български граждани и фирми. Повод за това е решението на съда, което отмени т.нар. черен списък на българското правителство, изготвен след като САЩ санкционираха по закона “Магнитски” Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Председателят на ДПС и лично Пеевски атакуваха правителството по темата.

В момента прокуратурата на Гешев проверява Цацаров, антикорупционната комисия на Цацаров проверява Гешев, а двете заедно проверяват Пеевски. Ако не разбирате какво се случва - Борис Митов обяснява всичко.

Бившият служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова може да бъде издигната за кмет на София следващата година, потвърди самата тя пред БНТ.

В събота ДСБ, част от “Демократична България”, ще има национално събрание. Атанас Атанасов няма да е единствен кандидат за председател, след като бившата депутатка Цецка Бачкова обяви кандидатурата си.

Думата “фашизъм”

Съпредседателят от македонска страна на историческата комисия проф. Драги Георгиев коментира пред македонската служба на Радио Свободна Европа, че през Втората световна война може да се говори за окупация или инвазия в Скопие, но не и за “българска фашистка окупация”. Може да си припомните тази история на Елица Симеонова - защо думата "фашистки" винаги предизвиква спорове в София и Скопие.

Не пропускайте и разказа на историка Стефан Дечев за това как през годините се промени българската памет за Холокоста.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Намерете още няколко минути днес за историята “Как китайската цензура обезвреди няколко бомби в "Боен клуб".

Човек на деня е Саба Кумариташвили, който ще се спуска с шейна на олимпиадата в Пекин. Тук обаче е замесена и семейна чест. Няма да съжалявате за тази история.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG