Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Започваме да научаваме как е управлявал Радев, а доверието в него спада


Румен Радев по време на отчета на служебното правителство, 6 юни
Румен Радев по време на отчета на служебното правителство, 6 юни

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Каква е ролята на Румен Радев
  • Кой ще стане кмет на София
  • Кристиано Роналдо ли е пример за футболно дълголетие

Служебното правителство на Румен Радев е притискало държавни фирми да даряват пари за изграждането на пилона на Рожен, разкри Свободна Европа. Става дума за писмо, изпратено до всички министри, с призив да се подкрепи “инициативата на държавата”.

Посолството на Украйна излезе с осъдителна позиция относно изказване на председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, също назначена от президента Радев. Става въпрос за нейни думи по повод убийствата, извършени от руската армия в украинския град Буча, което тя нарича пропаганда.

Подкрепата за президента Румен Радев намалява, показва проучване на „Тренд“. Според изследването правителството на Николай Денков започва мандата си с подкрепа от около една трета от анкетираните. ГЕРБ има по-малък спад в подкрепата си, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ – по-голям.

Две важни истории

МВР и още две комисии проверяват случая “Наталия”. Става дума за телефонния бот, който продължава да звъни на хиляди българи и да ги пита дали са от София. Какво се крие зад “Наталия” - версиите са от “много банална история” до “разузнавателна операция”.

Българският футбол е разделян между подкрепящи президента на БФС Борислав Михайлов и привърженици на опонента му Димитър Бербатов. Този раздор се прояви и на трибуните по време на евроквалификацията между България и Сърбия, когато един плакат стана причина за намеса на полицията. Борис Митов разказва тази история.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

Кой ще стане еврокомисар

България се присъедини към Разширеното частично споразумение на Съвета на Европа за Регистър на щетите, причинени от Руската федерация срещу Украйна. Това реши Министерският съвет в сряда.

Снощи правителствата на Европейския съюз се споразумяха за 11-и пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщава “Дневник”. Фокусът на санкциите този път е върху спирането на трети страни и компании, които заобикалят съществуващите санкции.

ГЕРБ номинира бившата евродепутатка Илияна Иванова за нов български еврокомисар. Ден по-рано ПП-ДБ номинира за този пост Даниел Лорер. Европейската комисия ще направи избора. Постът е празен, след като Мария Габриел подаде оставка и стана вицепремиер.

Кой ще стане кмет на София

Колегите от “Медиапул” съобщават, че предстои до дни “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София” да обявят общ кандидат за кмет на София и това да е предприемачът Васил Терзиев.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков вече е без депутатски имунитет, след като сам се отказа от своя. Причината е искане на бившия главен прокурор Иван Гешев да започне разследване срещу Петков заради проблема с двойното му гражданство.

Гешев поиска имунитета и на Бойко Борисов, но той не се отказва сам и предстои парламентарна комисия да разгледа въпроса.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предложи на Пленума на съвета още днес да открие процедура за избор на нов главен прокурор на мястото на отстранения Гешев.

Депутати от ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС провалиха изслушване на правосъдния министър Атанас Славов. Той беше поканен, за да разкаже какви действия смята да предприеме срещу избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор.

Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ призова управляващото мнозинство да отхвърли законови промени, които биха ограничили достъпа до обществена информация. Предложенията бяха внесени от деветима депутати от ГЕРБ.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Две препоръки

Кристиано Роналдо е на 38 години и продължава да поставя рекорди, докато е основната движеща сила на националния отбор на Португалия. Дали той определя дефиницията "футболно дълголетие"? Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Как човек с няколко отделения в селско училище, става енциклопедична личност, блестящ поет, дълбок философ, учен, алхимик, тънък познавач на човешката природа и брилянтен режисьор на човешките отношения - този въпрос задава Пламен Асенов по адрес на Уилям Шекспир в поредицата за великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG