Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия предизвика най-голямата бежанска криза. Защо НАТО не затваря небето над Украйна


Училищна сграда в Житомир, Украйна
Училищна сграда в Житомир, Украйна

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Войната тази сутрин
  • Оля от Киев
  • Митрофанова в София

Войната, ден 12. От рано сутринта има обстрел в пристанищния град Николаев, който руските войски опитват да превземат. Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че очаква пълномащабна атака срещу Киев. В неделя беше обстрелван близкия град Ирпин, където бяха убити четирима цивилни.

Над 400 хиляди души са блокирани в пристанищния град Мариупол, обсаден от руски войски. Те обявиха два пъти прекратяване на огъня - и в събота, и в неделя, за да могат хората да се евакуират. Това обаче не се случи. Украйна твърди, че руснаците са продължили да стрелят.

“Спирането на огъня беше лъжа”, казва жител на Мариупол. През уикенда въздушните удари се засилиха, южната граница на Украйна продължи да се скъсява, а евакуацията става все по-трудна.

Какво иска Путин, да ни убие всички?”, пита жена от Харков. Това е вторият по големина град в Украйна, с милион и половина население. Той е жертва на сменената тактика на Москва - все повече ракети, артилерия и въздушни атаки срещу градове.

Броят на бежанците от войната в Украйна надвиши 1,5 милиона души. Това е най-бързо растящата бежанска криза в Европа след Втората световна война, по данни на ООН.

Най-много отиват в Полша, вече почти милион. В България до събота бяха влезли 25 хиляди украинци.

Свързахме се с Оля от Киев. Тя има добра диплома, приятел и кариера в международна компания. Оля ни описа в подробно писмо срутването на целия ѝ свят. Прочетете го.

Защо небето над Украйна остава отворено

Компаниите за картови разплащания Visa и Mastercard обявиха, че спират работа с Русия. Това означава, че всички издадени в Русия карти няма да работят в останалите държави, а пък всички издадени по света карти няма да работят в Русия.

Президентът на Украйна очаква пряка военна помощ, не само санкции. Володимир Зеленски призова НАТО да затвори за полети небето над Украйна, но Алиансът отказа. Елица Симеонова и Борис Митов обясняват какво означава това и защо Киев получи отказ.

Украйна започна да набира чуждестранни доброволци в подкрепа на украинската армия. Зеленски нарече това "Международен легион за териториална защита на Украйна".

САЩ обсъждат сделка с Полша, която да изпрати на Украйна съветски изтребители, а в замяна да получи F-16. Украинските пилоти искат съветски машини, защото са обучени да управляват такива.

Каква е позицията на България

Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и адмирации към украинския президент Зеленски в телефонен разговор. Редица европейски страни вече изпратиха свои оръжия. България предлага хуманитарна помощ.

Петков е получил извинение от посланичката на Русия Елеонора Митрофанова заради поста във Фейсбук, който съдържаше думата “подлоги”. Българският превод е премахнат, защото руското посолство прави "филоложко-философска експертиза".

Елеонора Митрофанова се отличава от останалите посланици в София. Тя и ръководеното от нея посолство често говорят остро, а много българи приемат думите ѝ за обидни. Затова много хора искат тя да бъде изгонена.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Какво следва от войната на Путин

Радио Свободна Европа преустановява дейността си в Русия, а Путин подписа закон, който предвижда присъда от 15 години затвор за журналисти, които не следват позицията на Кремъл, т.е. наричат войната война.

В момента има две международни институции, които разследват действията на Русия в Украйна. Предприетото в края на миналата седмица може да доведе до изправянето на Путин пред международен съд.

Висш представител на иранските власти критикува Кремъл за това, че обвързва санкциите срещу Москва с одобрението на ревизирана ядрена сделка с Техеран.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

“Това е моята история. Част от мен е украинска, друга част руска, най-много българска. Когато обаче пътувах до местата, които днес са в новините, всичко беше различно” - не пропускайте разказа на Никола Кръстев.

Те купуват десетина спални чували, термо бельо за около 40 души, 9000 бинта, радиостанции, челници и други превързочни материали. После Николай и Деян пътуват 17 часа, за да закарат всичко това на украинските парамедици. Двамата са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG