Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия атакува все повече цивилни в Украйна. И все повече се отдалечава от света


Така изглежда Мариупол тези дни
Така изглежда Мариупол тези дни

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • САЩ пращат ракети и дронове на Украйна
  • ООН нареди на Русия да спре инвазията
  • Той кара влаковете да се движат

Руските атаки срещу цивилни в Украйна зачестяват. В сряда вечерта беше бомбардиран театърът в Мариупол, където са се криели стотици души. Броят на жертвите все още е неизвестен. Украинският външен министър нарече това “поредното ужасяващо военно престъпление”.

Тази сутрин започна с паднала ракета по жилищен блок в Киев, един човек загина.

Сутринта в сряда руска атака срещу северния град Чернигов е убила 10 души, които са били на опашка пред магазин за хляб.

Руските части напредват към Киев. Те контролират северозападния подстъп към града, както може да видите на тази карта.

Близо 90% от украинците са застрашени от това да изпаднат в крайна бедност, ако войната се проточи през следващата година, показва анализ на Програмата за развитие на ООН.

Файненшъл таймс цитира свои източници, според които Украйна и Русия обсъждат план за примирие от 15 точки, който включва изтегляне на руските войски, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения за армията си.

По-рано съветникът на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк коментира, че Украйна ще настоява за международни гаранции за своята сигурност по време на преговорите за примирие с Русия. Войната обаче продължава.

Ако имате коментар по тази тема, изпратете ни го на svobodnaevropa@rferl.org.

Около Русия се издига висока стена

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за установяване на забранена за полети зона над страната. Това се случи по време на реч пред Конгреса на САЩ. Той сравни руската инвазия с 11 септември 2001 г. и нападението над Пърл Харбър през 1941 г.

Малко по-късно президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин “военнопрестъпник”. САЩ ще изпратят на Украйна ракети, дронове и амуниции за 1 млрд. долара.

Международният съд на ООН нареди на Русия да прекрати военните си действия в Украйна.

Съветът на Европа изключи Русия. Това означава, че руснаците вече няма да могат да търсят защита пред Европейския съд по правата на човека.

Русия продължава да използва Z като символ на войната. Z като заплаха, зверове или половин свастика? Елица Симеонова разказва как тази буква заживя собствен живот и какво означава днес.

В това време Русия се опитва да изтъргува наложените ѝ санкции срещу ядрената сделка с Иран. Тук обясняваме за какво става дума в тази история, в която има много петрол и газ.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

В това време в България

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби с европейски средства от България, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с българския премиер Кирил Петков.

МВР предаде на прокуратурата последните двама здравни министри на ГЕРБ заради детската болница в София. Става дума за Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.

Първото знаково пропукване в управляващата коалиция вече е факт, след като партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се съюзи с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" и успя да наложи нова процедура за избор на управител на БНБ, пишат колегите в “Медиапул”.

Войната в Украйна доведе до спад в подкрепата към българското правителство, показва последното проучване на “Тренд”.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И три препоръки

“Макдоналдс” си тръгва от Русия. Дали ще им липсва? Попитахме хората в Москва. Намерете още 3 минути за това видео.

Руснаците искат да го убият. В това е сигурен. Затова не прекарва повече от няколко часа на едно място. Олександър Камишин от три седмици почти не е спал, за да могат влаковете в Украйна да продължат да се движат. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

За финал ви предлагам история, която няма нищо общо с войната. За големия талант и левичарските ексцесии. Не пропускайте разказа за Жан-Люк Годар от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG