Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пропагандата заведе синьо-жълта блуза на "Школо". А къде са руските имоти в България


Табела на бул. "Българо-съветска дружба", която се намира до имот на яз. "Искър" край София. Имотът е преграден от посолството на Русия.
Табела на бул. "Българо-съветска дружба", която се намира до имот на яз. "Искър" край София. Имотът е преграден от посолството на Русия.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Руските имоти в България
  • Общото между дезинформацията за "Аз съм българче" и "Школо"
  • Ще бъде ли забранена "Алтернатива за Германия"

Завладяване, прогонване или подаряване. Така са придобити имотите на Русия в България.

Най-изгодните за Москва схеми се осъществяват в комунистическия режим, но далеч не само тогава. Москва притежава повече имоти в София от Франция, Германия, САЩ и Китай, взети заедно.

Как се e случило това? Гледайте разследването на Генка Шикерова и оператора Мирослав Михайлов.

Не забравяйте и да се абонирате за канала ни в YouTube, на който можете да видите още разследвания, интервюта и истории.

Един от имотите, контролирани от руските власти в България, е комплекс „Камчия“. В понеделник депутатите от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова казаха, че внасят проектозакон, с който да върнат базата, както и да замразят руски имоти, собственост на санкционирани лица.

През август 2023 г. Генка Шикерова и Мирослав Михайлов публикуваха разследване, в което разказва как земята под комплекс „Камчия“ - част от територията на България, е продадена на Русия на безценица.

България

Иранецът Мехран (Стефан) Давари, който беше задържан в миграционния център „Бусманци“ по-рано този месец, е пуснат на свобода. Новината идва седмица след като Свободна Европа разказа историята на Давари, който живее и работи в България още от 2010 г. , но въпреки това беше задържан заради заповед от 2014 г.

Жената до бизнесмена Васил Божков - Елена Динева, беше разпитана от Главна дирекция „Национална полиция“ по дело за данъчни измами. Това се случи, след като преди дни служители на столичната и националната полиция претърсиха офиси на Божков в София във връзка с разследването за убийството на Алексей Петров.

ГЕРБ се опитва да наложи, свързаната с партията бивша правосъдна министърка и настоящ омбудсман Диана Ковачева за нов представител на България в ЕСПЧ. Това се случва, въпреки че най-голяма подкрепа от професионалната общност получи съдията от Софийския градски съд (СГС) Галя Вълкова, пише Полина Паунова от Капитал.

Украйна и Русия

Полският премиер Доналд Туск и президентът на Украйна Володимир Зеленски поеха ангажимент да преодолеят острите политически спорове между двете страни. Новината идва на фона на продължително напрежение между Варшава и Киев през последните месеци заради протести на зърнопроизводители и шофьори на камиони.

Най-големият руски производител на втечнен природен газ „Новатек“ е преустановил част от дейностите в терминала си на Балтийско море. Това се случва заради пожар в комплекса на около 170 км от Санкт Петербург след атака с дронове на Украйна.

Израел и Тайван

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) настояха Израел да потърси изход от военния конфликт в Ивицата Газа на основата на две държави - Израел и Палестина. Ще има ли палестинска държава и какво става в региона?

6 китайски балона са прелетели във въздушното пространство около Тайван. Увеличава ли Китай военното си присъствие край острова?

Няколко препоръки

Едни и същи сайтове първо твърдяха, че стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" може да бъде забранено, а след това внушаваха, че данните на хиляди български ученици могат да бъдат откраднати. Тези внушения бяха опровергани, но това не спря дезинформацията. Борис Митов събра общото между двете.

Илюстрация на „Аз съм българче“ от 2002 г., на която се вижда дете, облечено с блуза в жълто и синьо, стана повод за нова доза лъжлива пропаганда по темата.

Неонацисти, германска крайнодясна партия и планове за масова насилствена депортация. Една тайна среща в Потсдам предизвика многохилядни протести в Германия. Сега германците искат забрана за партията "Алтернатива за Германия". Не пропускайте тази история.

От края на 1997 г. досега България е в най-дългия си период на икономически възход в своята история. Това е резултат на множество събития преди и след 1997 г., а през 2024 г. има няколко годишнини, свързани с тях. Красен Станчев разказва.

Човек на деня

През целия си живот тя се бори да бъде видяна като личност, а не като човек с увреждане. Влиза в политиката, за да продължи тази борба. Днес вече е първата членка на местен парламент в Испания със синдром на Даун. Тя е Мар Галсеран и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG