Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тръмп е близо до номинацията за президент. Човек на ГЕРБ е в ЕСПЧ. Защо лидерите на ПП се отрекоха от сайта си


Бившата правосъдна министърка от ГЕРБ Диана Ковачева беше избрана за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)
Бившата правосъдна министърка от ГЕРБ Диана Ковачева беше избрана за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Диана Ковачева е съдия в ЕСПЧ
  • Петков и Василев се отрекоха от сайта на ПП
  • Жюстин Трие

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП) депутатите взеха решение да отнемат от „Възраждане“ председателството на комисията за контрол на специалните служби. Новината идва седмица след като „Възраждане“ пое ротационното председателство на комисията за службите.

Всичко се случи, след като миналия петък председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ, определи като скандал преминаването на ръководството в ръцете на проруската партия „Възраждане“. Пеевски каза, че това застрашава националната сигурност на страната.

В Страсбург, където заседава Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, бившата правосъдна министърка на ГЕРБ и омбудсман Диана Ковачева беше избрана за нов български съдия в Европейския съд по правата на човека. Това се случи, въпреки че професионалната общност в България имаше друг фаворит.

„Продължаваме промяната“, имотите и европейските избори

„Продължаваме промяната“ (ПП) номинира Никола Минчев за водач на листата за европейските избори и започва преговори с коалицията „Демократична България“ за общо явяване, каза съпредседателят на партията Кирил Петков.

Петков и Асен Василев са лидерите на ПП. Те казват, че нямат общо с твърдения за прикрити злоупотреби на ГЕРБ, публикувани на сайта на собствената им партия. Съдът не е съгласен. Сега те управляват с ГЕРБ и вече не правят такива твърдения, но вече бяха осъдени за клевета. Борис Митов разказва историята.

Бивша фирма на Василев и депутатът от ПП Даниел Лорер продават на бизнесдамата Станислава Арнаудова имотите си в сграда в София. В това видео можете да видите накратко защо тези сделки предизвикаха толкова въпроси.

Повече от две години той e натоварен да води оперативната битка за промяна. Само за няколко месеца в новия парламент човекът вече е чужд сред свои. За това, ареста на Борисов, Барселонагейт, Делян Пеевски, Васил Божков и още други теми говори бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков. Цялото му интервю с Генка Шикерова можете да гледате на канала ни в YouTube.

Тук можете да се абонирате за канала.

Убийство и съдебна битка заради прокуратурата

Млада жена ражда дете от приятеля си, с когото е разделена. Впоследствие има връзка с друг мъж, забременява отново, но се разделя и с него. Преди да роди за втори път, се омъжва за бащата на първото си дете. Накрая той е убит, а за убийството са обвинени съпругата му и нейната майка. Тук събрахме всичко, което до момента се знае за убийството на Пейо Пеев.

Криптокомпанията Нексо (Nexo) иска 3 млрд. долара обезщетение от България. Причината е разследване на българската прокуратура, което вече беше прекратено поради липса на доказателства.

НАТО, Русия и войната

Парламентът на Турция одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Единствената пречка сега остава одобрението на Стокхолм от Унгария. Премиерът ѝ Виктор Орбан каза, че това ще се случи в най-кратки срокове.

Самолет Ил-76 на Руската федерация се разби в руската Белгородска област. Москва твърди, че на борда му е имало 65 украински военнопленници, транспортирани за размяна с руски граждани. Украински медии, които се позовават на неназовани източници, твърдят, че падналият самолет е превозвал ракети за руските въоръжени сили.

Ситуацията на фронтовата линия в Украйна остава трудна поради липсата на доставки на боеприпаси, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба.

Няколко препоръки

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър. Това го доближи още една стъпка по-близо до номинацията на републиканците за президент на изборите през ноември.

От израелските удари в Газа всеки ден умират средно по 250 души. И това в продължение на повече от 100 дни. Източникът на тези данни обаче са самите власти в Газа, които са под контрола на Хамас. Доколко можем да им вярваме? Дамяна Велева дава отговорите.

Ако имаше издание на "Сървайвър" за незаконни постройки, шестте навеса на столичната автокъща "Капитолия" щяха да го спечелят с лекота. Оцеляването на това предприятие, окупирало общински терен в сърцето на Борисовата градина, може да предизвика възхищението и на най-закоравелите схемаджии, пише Красен Николов от Медиапул, който разказва цялата история.

В края на 2023 г. представители на националистически, популистки и проруски организации разпространиха слух, че се готви демонтаж на паметника на връх Шипка. Това предизвика бурни реакции и коментари в социалните мрежи. Василена Доткова от Factcheck.bg проследи цялата поредица от фалшиви новини и пропаганда.

Тук можете да видите и едно видео по темата.

Човек на деня

Истински пробив в голямото кино. Това направи една френска режисьорка и сценаристка, чийто филм вече обра куп престижни награди, а сега е сред фаворитите за поне един “Оскар”. Тя е Жюстин Трие и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG