Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ДПС избраха избори. Денков е за продължаване на настоящия кабинет. На Путин Украйна му е виновна


Бойко Борисов и Мария Габриел
Бойко Борисов и Мария Габриел

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ, ДПС и Денков
  • Атентатът край Москва и обвиненията на Путин
  • Алек Попов и думите

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел ще оттегли кандидатурата си, а партията ѝ няма да участва в преговори с втория мандат на ПП-ДБ. Според досегашната вицепремиерка това означава нови предсрочни избори.

Като причина за окончателното прекратяване на преговорите Габриел посочи ново условие на ПП-ДБ – смяна на вътрешния министър Калин Стоянов. За него ГЕРБ твърдеше, че е кандидатура на ПП-ДБ, ПП-ДБ казваше, че е свързан с Бойко Борисов и Делян Пеевски, а Пеевски и Борисов постоянно го защитаваха.

Като по команда минути, след като Габриел заговори за предсрочни избори, с подобна позиция излезе и Пеевски.

Малко по-късно премиерът в оставка Николай Денков предложи продължаване с министрите от досегашния кабинет и смяна единствено между него и Мария Габриел на премиерския пост.

Путин обвини Украйна за атентата в „Крокус“

Най-малко 133 бяха убити, а 180 бяха ранени след като нападатели с камуфлажни дрехи откриха огън по време на концерт в зала „Крокус сити хол“ край Москва. Русия определи събитието като терористична атака, а Владимир Путин свърза Украйна с нападението, но без да посочи доказателства за подобна връзка.

Обвинението на руския президент дойде, въпреки че отговорност за нападението пое „Ислямска държава – Хорасан“. Володимир Зеленски отрече намеса на страната му в атентата.

Организацията, която пое отговорност за нападението, е клон на „Ислямска държава“. Известното за нея можете да откриете в този текст.

Защо атентaтът е грандиозен провал на руските служби? Какво е общото между подобни случаи в Русия и как експерти коментират последното нападение? Стив Гутерман дава няколко обяснения.

Нови проблеми за Черноморския флот на Русия

Един човек е загинал, а четирима са ранени при "масирана" украинска ракетна атака срещу пристанището в Севастопол на полуостров Крим. Украинските сили съобщиха, че по време на атаката са ударили нови два руски десантни кораба – „Ямал“ и „Азов“.

В петък Русия атакува почти всички региони на Украйна с дронове и крилати ракети, а за пръв път от много време цели на нападението бяха енергийни съоръжения. Руските сили проведоха и атака в неделя, след която Полша ги обвини, че тяхна ракета е нарушила въздушното ѝ пространство.

В същото време ЕС ще използва доходите от замразените на негова територия руски активи, за да подпомогне Украйна.

Реакторите в „Козлодуй“ и „Белене“

Парламентът окончателно ратифицира споразумението между България и Съединените щати за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Новите ядрени блокове трябва да се построят по технологията АР-1000 на американската компания "Уестингхаус".

Украйна се надява да подпише през юни сделка за купуването на два ядрени реактора от България. Това са двата реактора от проваления проект с Русия за изграждане на централата АЕЦ „Белене“.

МВР и „контактите“ с Нотариуса

Бившият ръководител на ГДБОП в МВР Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса. Това потвърди официално пресцентърът на МВР пред Свободна Европа с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод. Това става на фона на неофициалната информация, че бившият шеф на антимафиотите е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса.

В същото време вътрешното ведомство въвежда засилени мерки за сигурност в цялата страна, без обаче да посочи причина за това. В градските зони ще има полицейски патрули и жандармеристи, оборудвани с дългоцевно оръжие. Заповедта дойде часове след атентата край Москва.

Алек Попов и думите като „киселина“

На 58 години почина писателят Алек Попов. Попов, наричан "най-смешният сериозен български автор" и "майстор на сатирата", е автор на многократно преиздавани и превеждани на десетки езици романи, сценарист и драматург, носител на много литературни отличия, общественик.

„Неговите книги ще връщат детското удоволствие и радост от четенето не само за нас, но и в десетилетията напред“. Това пише Даниел Смилов в Дойче веле като част от прощалните думи за Алек Попов.

В парламента, а и не само, политиците използват други, цинични думи. „Паплач“, „боклуци“, „сган“ са само част от тях. Докъде води това? Диляна Теохарова разказва.

Две препоръки

„Има просторна зала с множество железобетонни колони, които подпират конструкцията. На доста места бетонът се е изронил и корозията по арматурата работи“. Така кметът на район „Средец“ в столицата Трайчо Трайков описа подземието под Паметника на Съветската армия в „Княжеската градина“. В профила си във Фейсбук той публикува интересни снимки.

Тя играе предимно в романтични комедии. Но не само. Ролите ѝ са на чаровни и позитивни жени, уверени в успешното си бъдеще. Но не само. В петък актрисата и продуцентка Рийз Уидърспун навършва 48 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG