Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ДПС искат контрол на пари от Европа. Кой държи ключа и кой командва в руската църква


В четвъртък депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че заедно с ГЕРБ ще предложат създаване на комисия, която да контролира разпределянето на евросредствата, която да следи за "неволни грешки".
В четвъртък депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че заедно с ГЕРБ ще предложат създаване на комисия, която да контролира разпределянето на евросредствата, която да следи за "неволни грешки".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Вносът на руски петрол остава за още година
  • Нови наводнения в Гърция
  • Кой е Ян Марсалек

Правителството ще прецизира част от текстовете на териториалните планове за въглищните райони, съобщи премиерът Николай Денков. В допълнение ГЕРБ и ДПС ще поискат парламентарна комисия да контролира средствата, които Европейският съюз ще отпусне съгласно плановете.

Това се случва, след като ден по-рано от ГЕРБ атакуваха кабинета с обвинения, че текстовете са написани по начин, който да облагодетелства конкретни фирми.

В последното десетилетие и ГЕРБ, и ДПС бяха критикувани за това как се разпределят пари от Европа, кой ги получава и какво прави с тях.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян определи управлението на града от настоящата кметица Йорданка Фандъкова като "успешно". Той каза още и че e журналистът, който е задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов.

Главният прокурор и руският петрол

Пълната забрана за внос на руски петрол в България ще влезе в сила от 1 октомври 2024 г. Това решиха окончателно на второ четене депутатите в четвъртък. Проектозаконът за това беше внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов и други депутати на партиите. Първоначалното предложение беше вносът на руски петрол да бъде прекратен месец след влизане в сила на промените.

Специален прокурор вече ще може да разследва и заместниците на главния прокурор. Това стана, след като депутатите приеха окончателно поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Промените са допълнение към приетия през май механизъм за разследване на главния прокурор.

Делото за убийството на Евгения

Евгения Владимирова, която в края на 2021 г. беше намерена убита и изхвърлена в куфар в безлюдна местност край Перник, е била умъртвена от своя съпруг Орлин Владимиров. Това призна самият той в четвъртък пред Софийския градски съд (СГС).

Основният подсъдим отрича да е планирал предварително престъплението, а твърди, че при скарване с жена си двамата са паднали и тя си е ударила фатално главата в ръба на шкаф.

Думите му обаче противоречат на съдебно-медицинска експертиза по делото, според чиито заключения жертвата е била удушена чрез омотаване на няколко слоя стреч фолио около главата.

СГС е отменил като "незаконосъобразни" заповедите за арест на двама от собствениците на криптокомпанията Нексо - Антони Тренчев и Коста Кънчев. Това съобщи сайтът Bird.bg.

Новината идва 9 месеца след като през януари прокуратурата влезе в офисите на Нексо в София и съобщи, че разследва “организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления”.

Войната и оръжията за Украйна

Украйна съобщи в четвъртък за масирани руски атаки с дронове през нощта и интензивен обстрел на Херсон. Един човек е загинал вследствие на руското нападение в южния украински град.

В сряда вечерта южният украински град Николаев (Миколаив) е бил ударен от руска ракета.

Армията на Украйна"постепенно набира сила" в контранастъплението си срещу руските сили. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък в Киев, където направи изненадващо посещение.

Производството им започва през 70-те години. Създадени са, за да пробиват бронята на танковете. С тях разполагат много държави, включително Русия. Сега се очаква Украйна да получи 120 мм снаряди с обеднен уран, които да изстрелва от американските танкове Abrams. Какво представляват тези оръжия? Отговорите са тук.

Гърция и Нагорни Карабах

Проливни дъждове връхлетяха Гърция и предизвикаха наводнения в четвъртък в пристанищния град Волос и на остров Евия. Само три седмици по-рано наводнения, причинени от опустошителната буря "Даниел", убиха 16 души в региона.

Непризнатата република Нагорни Карабах ще спре да съществува до края на годината. Това съобщи сепаратисткото правителство на региона в четвъртък, след като се саморазпусна. Междувременно над половината от местното население вече е в Армения.

Бежанската вълна и разпускането на непризнатата република са резултат от азербайджанската офанзива миналата седмица.

Няколко препоръки

В тази история има всичко: руски шпиони, бягство със самолет, финансова измама, след която липсват 2 млрд. евро. В центъра на историята стои един австрийски гражданин, чиято биография се оказа обвързана с тази на петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж. Кой е Ян Марсалек? Дамяна Велева дава отговорите.

Нови документи показват как представители на руската легация през 19 век са се самонастанили в парцела, в който днес се намира руската църква. Генка Шикерова и историкът проф. Момчил Методиев дават подробности около собствеността и работата на руската църква в София. Отделете си малко време, за да изгледате специалното издание на Студио България.

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Службите трябва да пазят политически неутралитет и това, че в региона има война, не пречи на опита да се правят промени в тях. Това каза в интервю за БНР бившият премиер Иван Костов.

Човек на деня

Тя е не просто икона в киното и модата, а икона на цяло едно десетилетие. Танцува, пее, бунтува се, прави скандални коментари и сменя мъжете един след друг. Винаги обаче търси страстта и се бори за животните. В сряда Бриджит Бардо навърши 89 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG