Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов лично ще договаря с ПП-ДБ назначения и ротация. Гешев го подозира за взрива


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (в средата) посети Търговище във вторник.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (в средата) посети Търговище във вторник.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Тодор Тагарев отиде в САЩ
  • Какво е да си дете бежанец в България
  • Конфликтът в Близкия изток ескалира

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично ще договаря с колегите си от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) условията по бъдещата ротация на премиерския пост в правителството, както и предстоящите държавни назначения.

Това каза самият той по време на посещението си в Търговище във вторник с уточнението, че чака завръщането на съпредседателя на ПП Кирил Петков. Преговорите трябва да започнат в четвъртък сутринта, когато е и първото заседание на парламента за новия сезон.

"Защото е коректно лидерът Кирил Петков на ПП-ДБ да си дойде и започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията", каза Борисов, цитиран от "Медиапул".

Колегите от "Сега" наричат този начин на управление и разпределяне на постове сглобяване на "дълбока държава". Борисов пък го нарича "скачване в орбитална станция".

В същото време бившият главен прокурор Иван Гешев, който беше избран и освободен от поста с гласовете на номинираните от ГЕРБ, ДПС и БСП в съдебния съвет, подозира Борисов за взрива до колата му на 1 май 2023 г.

Гледайте Студио България с Генка Шикерова, която разговаря с Гешев. Абонирайте се за канала ни в YouTube за още важни разговори по актуални теми. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Васил Терзиев сезира прокуратурата

Друг отявлен противник на управляващите - президентът Румен Радев, атакува пред Конституционния съд прокараните от тях промени в основния закон. В този текст Стефан Попов разсъждава каква е целта на това упражнение.

Столичният кмет Васил Терзиев поиска прокуратурата да влезе в завода за преработка на отпадъци. Причината е, че според назначен от него одит от 2015 г. досега за резервни части са похарчени 113 млн. лв., а части в склада няма и основни машини се нуждаят от сериозен ремонт.

Колегите от "Капитал" пък обръщат внимание на факта, че втори месец местната власт в София не успява да разчисти клоните, паднали при снеговалежа в края на ноември. Новата общинска администрация твърди, че причината е в многото замесени звена, между които липсва координация.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Германия осъди съучастници на Ружа Игнатова

Една от най-издирваните личности от ФБР в света - Ружа Игнатова, все още е в неизвестност, но двама нейни съучастници са осъдени в Германия за продажба на фалшивата криптовалута OneCoin, съобщава "Сега".

Връщаме се обратно в България, където и последният старозагорски съдия отказа да гледа делото за нападението над Дебора Михайлова срещу посочения от нея като извършител Георги Георгиев. Сега предстои Върховният касационен съд да определи къде ще се гледа процесът, уточнява БНР.

Министерството на културата пък търси нов директор на класическата гимназия в София, в която последните години избухнаха серия от скандали.

Междувременно министърът на отбраната Тодор Тагарев започна петдневното си посещение в САЩ, в навечерието на което за пореден път беше нападнат от управляващи и опозиция. Тук можете да прочетете какво предвижда програмата му на американска земя.

Сърби в руската армия се оплакват от тормоз

Напрежение има и в руската армия, където сръбски доброволци се оплакаха от тормоз и лоши условия на живот.

Украинската прокуратура пък показа снимки на части от балистични ракети, за които твърдят, че Русия е получила от Северна Корея. Същата информация беше споделена официално и от САЩ. В тази галерия можете да разгледате част от тези снимки.

Киев твърди също, че от началото на инвазията на Москва руските сили са отвлекли близо 20 000 украински деца. Подробности за хода на войната можете да намерите в този блог.

Какво е да си дете бежанец, което бяга от родината си без своите родители? Препоръчвам ви тази история от Иран, разказана от Катерина Василева.

Оставаме в Иран, където певецът, призовал жените да свалят забрадките си в знак на протест, получи присъда от 8 месеца затвор и 74 удара с камшик.

Израел нанесе удари в Сирия и Ливан

Ситуацията в Близкия изток продължава да провокира притеснения от ескалация на конфликта, след като Израел продължава ударите си по съседните Ливан и Сирия.

Френският президент Еманюел Макрон пък смени министър-председателката на страната Елизабет Борн с досегашния образователен министър Габриел Атал. 34-годишният мъж стана най-младият французин и първият открит гей, заемал този пост.

И още две препоръки

На финала ви препоръчвам историята на Мери Елизабет Доналдсън, която ще стане първата австралийка в историята, окичила се с титлата кралица - текст на Десислава Димитрова.

Отделете още няколко минути и за рубриката ни Човек на деня, в която този път ви представяме актрисата с български корени Нина Добрев, която навърши 35 години.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG