Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Григорова не признава загуба. Радев не дава шефа на ДАНС. Сбогом на Ивайло Дичев


Тежък смог, който се задържа дни наред в индийската столица Ню Делхи, принуди местните власти да удължат извънредното затваряне на училищата с една седмица, 6 ноември 2023 г.
Тежък смог, който се задържа дни наред в индийската столица Ню Делхи, принуди местните власти да удължат извънредното затваряне на училищата с една седмица, 6 ноември 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Изненадите на изборите
  • Страхът на БФС
  • "Неизбежната случайност" на Ланджев

Местните избори свършиха и окончателните резултати вече са ясни. Васил Терзиев спечели в София с под 5000 гласа разлика пред Ваня Григорова.

Коалицията зад кандидатурата му на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" доста по-категорично спечели изборите за районни кметове в столицата и следващите четири години ще управлява общо 19 района.

Ако искате да видите как промениха предпочитанията си между първия тур и балотажа в София, прочетете този текст.

В първата си пресконференция след края на местния вот победителят Терзиев отново декларира, че в Столичната община няма да има сглобка с ГЕРБ, каквато е ситуацията на национално ниво.

Опонентката му Григорова пък не призна загубата и от щаба ѝ заявиха, че ще обжалват резултатите с искане за повторно броене на бюлетините.

Следващите два най-големи града в страната - Пловдив и Варна, бяха спечелени съответно от ГЕРБ и ПП-ДБ. Кои бяха три от най-големите изненади на втория тур в неделя, можете да прочетете тук.

ДАНС и световния престъпен ред

Другата основна тема в страната - напрежението между управляващите и ръководството на ДАНС, получи своето ново развитие. Президентът Румен Радев отхвърли призива на премиера Николай Денков да освободи председателя на агенцията Пламен Тончев заради ролята, която службата изигра за отмяната на машинното гласуване на първия тур.

България е една от общо 23 държави в Латинска Америка, Европа и Северна Америка, които са представени със свои журналисти в новото международно разследване "Наркофайлове: Новият световен престъпен ред", пишат колегите от BIRD.

Това е международно разследване за съвременната организирана престъпност, провокирано от изтичане на имейли от колумбийската прокуратура, споделени с над 40 медии.

Друга българска новина с международен оттенък е свързана с футбола. БФС е успял да убеди европейската централа УЕФА, че предстоящият на 16 ноември мач между България и Унгария трябва да се премести от София в Пловдив и да бъде игран при закрити врата. Причината - тогава се планираше масов протест на футболни агитки срещу ръководството на БФС, съобщава "Сега".

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Български заложници в Газа

Премиерът Денков направи официално посещение в Израел, при което декларира, че Тел Авив има "пълно право да се бори срещу терористите".

Той се срещна и с роднини на част от отвлечените над 200 израелци, които ислямистката палестинска групировка Хамас държи за заложници след нападението си срещу Израел от 7 октомври.

"Има двама заложници с български произход. Това е информацията, която може да споделим. Правим всичко необходимо, за да се стигне до освобождаване на заложниците", каза вицепремиерът Мария Габриел, цитирана от "Дневник" след кацането на правителствената делегация обратно в София.

Една тъжна вест

На 68-годишна възраст почина културният антрополог и преподавател в Софийския университет проф. Ивайло Дичев.

Той беше писател и активен есеист. Носител на наградите за есеистика "Паница" (1999), "Черноризец Храбър" (2002) и "Димитър Пешев" (2005).

Проф. Дичев беше редовен участник в публичния дебат на страната. в В един от коментарите си за Дойче веле по-рано тази година пише за отдръпването на българина от политиката като "патологията на България".

И една препоръка

За финал ви препоръчвам да отделите няколко минути, за да прочетете историята на друг талантлив есеист.

В новата си книга "За неизбежната случайност" писателят Иван Ланджев сякаш събира всичко - есета, публицистика, проза, хумор. На 6 ноември той я представи в София заедно с писателя и редактор на книгата - Георги Господинов. Ланджев е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG