Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия е най-голямата заплаха, но газът и петролът ѝ са най-важни. Защо пациенти в психиатрия умират вързани


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборната кампания за местния вот. От партията обявиха, че ще предложат парламентът да приема забрана за преработка на руски петрол за "Ликойл Нефтохим" Бургас.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборната кампания за местния вот. От партията обявиха, че ще предложат парламентът да приема забрана за преработка на руски петрол за "Ликойл Нефтохим" Бургас.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Доживотен затвор за убийците на Евгения Владимирова
  • Русия е основна заплаха
  • Смъртта в психиатрията в Ловеч

Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров са планирали умишленото убийство на съпругата на сина Евгения Владимирова и изхвърлянето на тялото ѝ в куфар в хвостохранилище край Перник. Това прие в петък Софийският градски съд (СГС) и осъди двамата на доживотен затвор при първоначален специален режим.

Младата жена беше убита на 13 октомври 2021 г. в дома си в столичния кв. „Лагера“, а съпругът и свекърът ѝ бяха задържани месец по-късно. През това време Орлин Владимиров публично поддържаше версията, че жена му е изчезнала безследно, отивайки на фитнес, като дори даваше медийни интервюта.

Руските газ и петрол

ГЕРБ смята да внесе следващата седмица в Народното събрание решение за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас". От парламентарната група на ДПС ще го подкрепят.

От партията казаха, че искат дерогацията да бъде прекратена до месец. Намерението на двете политически сили идва, след като в края на септември парламентът прие забраната за внос на руски петрол да влезе в сила от октомври 2024 г.

В петък стана ясно, че Европейската комисия проверява две от решенията на България, свързани с преноса на газ. Под мониторинг е сделката за доставки на газ и използване на инфраструктура с Турция, която беше сключена от служебното правителство на Гълъб Донев.

В Брюксел е започнато и обсъждане на въведената от София такса за пренос на руски газ по продълженението на „Турски поток“ през българска територия. Таксата от 20 лв. за мегаватчас за транзит предизвика остри реакции от страна на Унгария и Сърбия, но също и от българския президент Румен Радев. Тук е описана цялата история.

Заплахата Русия

За България няма пряка заплаха от конфликта в Близкия Изток, а действията на Русия срещу Украйна остават най-сериозен риск за българската сигурност. Това каза военният министър Тодор Тагарев.

Той съобщи също и че България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море.

По данни на разузнаването на САЩ между 2020 и 2022 г. координирани руски операции са били насочени към „подкопаване на общественото доверие в най-малко 11 избори в девет демократични страни, включително Съединените щати“.

Отряд 29 155 на руското военно разузнаване ГРУ стои зад взрива в оръжейния склад на фирма ЕМКО на Емилиян Гебрев в Ловнидол през 2011 г. Това твърди разследващият сайт Белингкат.

Нападението е описано като „най-старото известно“ от действията на групата. ГРУ и нейни агенти са свързани с редица взривове в оръжейни складове в България и други страни членки на НАТО, както и с отряването на Гебрев и руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Както Свободна Европа показа в свой документален филм, прокуратурата продължава да игнорира всички въпроси за хода на разследванията ѝ за експлозиите във военни обекти в България. Досега нито един от тези случаи не е разкрит с влязла в сила присъда срещу някого.

В Украйна шестима души бяха убити и 16 бяха ранени от руска ракета, която удари пощенски терминал в Харков в нощта срещу неделя.

Израел и Хамас

Първи камиони с хуманитарна помощ за Ивицата Газа влязоха през пункта Рафах на границата с Египет. Отварянето на границата за пръв път от началото на конфликта между Израел и Хамас ще позволи на чужденци да напуснат блокираната палестинска територия.

В същото време Тел Авив предупреди палестинци, които живеят в северната част на Ивицата Газа, да се преместят на юг. В противен случай израелската армия може да ги идентифицира като „симпатизанти на терористична организация“. Армията на Израел твърди, че е нанесла удари на повече от 100 цели, свързани с Хамас.

Хамас освободи две американски заложнички, които бяха отвлечени по време на смъртоносната атака на ислямистката палестинска групировка срещу Израел на 7 октомври.

Как се казва информация, която обръща света наопаки, а всъщност не е потвърдена? Става дума за взрива в Ивицата Газа, който доведе до много жертви. Той беше представен като удар, който Израел е нанесъл по болница с хиляди хора вътре. Но засега няма данни да е точно така. Татяна Ваксберг обобщава какво точно е известно до момента.

Местните избори

99 души в апартамент в Люлин, 652-ма в къща в Стамболийски, 138 в поле в Горна Оряховица. Това са само част от данните за адресните регистрации на избиратели преди местния вот след седмица. Те бяха оповестени от регионалното министерство, което за втори път предупреди за опасност подобни обстоятелства да повлияят на резултатите най-вече в по-малките населени места.

Кандидат за кмет на село Зидарово, община Созопол, е бил нападнат в неделя сутринта. Христо Бардуков е със счупено ребро и още редица наранявания. Той е издигнат за кмет на Зидарово от местната коалицията "БСП за България".

Ако има пробиви на местните избори, те ще са на ДПС. Това казва в интервю за Дневник социологът Живко Георгиев.

Няколко препоръки

Пациент в държавна психиатрия загива при пожар. Прокуратурата започва разследване, което все още не дава отговори. Омбудсманът обаче извършва проверка, която установява, че в момента на пожара загиналият е бил вързан и изолиран в "мека стая" в нарушение на редица правила. Какво се случи в Ловеч? Борис Митов разказва.

Знаете ли колко голяма е Ивицата Газа? И от кое на запад е Западният бряг? А къде са Голанските възвишения? В това кратко видео можете да се ориентирате в новините за конфликта в историческата област Палестина.

Американската посланичка в НАТО Джулиан Смит каза в интервю за Свободна Европа, че алиансът работи за подобряване на отбраната в държавите в Източна Европа, за да се предотврати нараняването на всеки един гражданин. Тя каза още, че САЩ има капацитета да помага и на Израел, и на Украйна.

Миш-маш от полуистини, небивалици и откровени лъжи, а българското общество с голям апетит поглъща конспиративни теории и пропаганда. Опасността е, че България може да загуби всяка връзка с реалността. Това пише в свой анализ за Дойчев Веле Даниел Смилов.

Човек на деня

Те събраха кандидатите за кмет на София и ги попитаха какво ще направят за младите хора. С това успяха да образоват и публиката, и самите кандидати по проблемите на младежката политика в България. Това са хората зад Лигата на младите гласоподаватели, които влизат в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG