Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България ще помага на Украйна. Радев се обяви против новата линия на Денков


Премиерът Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел
Премиерът Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Тагарев ще обяви помощ за Украйна
  • Любена Павлова пазарува в ИКЕА
  • Лайънъл Ричи

Българското правителство много скоро ще обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който да съдържа и боеприпаси, и въоръжение. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Свободна Европа. Очаква се помощта да бъде обявена още преди срещата на НАТО във Вилнюс, която започва след 3 седмици, каза по-късно външната министърка Мария Габриел. Намерете време да гледате цялото интервю и да се абонирате за нашия канал в YouTube.

Досега президентът Румен Радев не разрешаваше на неговото служебно правителство да подпомага Украйна и България дори не се включи в общото усилиe на ЕС за изпращане на 1 млн. снаряда на Киев. Новият премиер Николай Денков каза, че София сега ще се включи, а Радев нарече това “грешка”.

Президентът провокира и нова размяна на реплики между България и Северна Македония. Радев каза, че Скопие “трябва да си научи урока”. В отговор премиерът Димитър Ковачевски каза на Радев да се занимава с реформите в България.

Бившият премиер Кирил Петков каза, че коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” предлага Даниел Лорер за еврокомисар. Очаква се ГЕРБ също да имат кандидат, а Еврокомисията да си избере. В някои публикации се споменава името на Екатерина Захариева.

Как се ходи на пазар в ИКЕА

Бившата жена на издирвания Петьо Еврото се появи на снимки от паркинга на ИКЕА, а полицаи ѝ товарят покупките. Наложи се МВР да обясни - оказа се, че Любена Павлова е охранява от полиция. Наскоро тя даде интервю, в което обвини новия главен прокурор Борислав Сарафов в участие в схемите на бившия ѝ съпруг.

Президентът Радев се усъмни, че зад избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев стои опит на управляващите партии да поставят "свой човек".

Самият Гешев пък става политик. Припомнете си какви са неговите политически убеждения - “християн-социалист патриот”, както казва самият той.

Докато всичко това се случва, в България има лечебни заведения, които се грижат за облекчаване на страданието на тежко болни деца с лоша прогноза. Те обаче нито са достатъчно на брой, нито имат необходимия ресурс. Надежда Цекулова разказва за тази реалност от живота ни.

Какво съобщават колегите

Финансовият министър Асен Василев представи проекта за бюджет, който предстои да бъде внесен в парламента. БТА съобщава, че се предвижда увеличаване на приходите с 3,5 млрд. лева от подобрена работа на НАП и митници, както и орязване с 1,5 млрд. лева на издръжката на администрацията.

ГЕРБ дадоха заден за предложенията си, с които се опитаха да минират Закона за достъп до обществена информация, пишат колегите от “Сега”. От партията излязоха с позиция, че няма да допуснат ограничаване на правото на достъп до информация.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Войната и корупцията

Киев преговаря със западни производители за откриване на тяхно оръжейно производството в Украйна, включително на дронове, съобщи украинският зам.-министър за стратегическите индустрии Сергей Бойев пред Ройтерс.

Русия отказа на ООН да позволи достъп до засегнатите от наводнения части на Южна Украйна, за да бъде оказана помощ. Кремъл се позова на "много въпроси" за сигурността и много "други нюанси".

Британският парламент одобри доклада, който констатира, че бившият британски премиер Борис Джонсън умишлено е подвел депутатите за партитата, организирани в правителствената резиденция в нарушение на ограниченията по време на COVID-19.

Френската полиция започна обиски в централата на организаторите на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Става дума за разследвания за корупция при подписването на договори за строителни проекти.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Човек на деня

Когато разбират, че иска да се занимава с музика, родителите му почти получават нервен срив. Повече от 50 години по-късно Лайънъл Ричи не слиза от сцената. Той навърши 74 и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG