Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Заведенията са отворени, а “зелените коридори” са върнати, нищо че няма ваксини за всички


В неделя премиерът Бойко Борисов обиколи няколко манастира, на които държавата е отпуснала пари за ремонти.
В неделя премиерът Бойко Борисов обиколи няколко манастира, на които държавата е отпуснала пари за ремонти.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • България отваря
  • Бързане в края на мандата
  • Готвачът на Путин

От днес работят ресторанти, казина и езикови центрове. Обещаното вече е факт след заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от петък.

От днес трябва пак да заработят и т.нар. “зелени коридори” за ваксиниране на всички желаещи. Националният ваксинационен щаб е изпратил такова указание до Регионалните здравни инспекции.

Това не означава обаче, че коридорите работят навсякъде, защото няма достатъчно ваксини. Ето как и кога продължава ваксинирането.

Председателката на БСП Корнелия Нинова поиска правителството да договори внос на руската ваксина Спутник V. ГЕРБ отговори, че България няма сама да одобрява даден препарат и ще внася само допуснати от ЕС ваксини. Русия обаче изобщо не е подала данни от изследвания, за да получи такова разрешение.

За последното денонощие са поставени още 2685 дози. Новите случаи на COVID-19 са 332 при направени 2531 теста.

Ваксинационните “паспорти” идват

Израел съобщи, че повече от половината население вече е получило поне по една доза ваксина срещу коронавирус.

САЩ одобриха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Компанията кандидаства и за разрешение в ЕС. Справката на Министерството на здреопазването показва, че България е поръчала 2 милиона дози от препарата.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан избра китайската ваксина Синофарм, за да се имунизира.

Лидерите на страните от ЕС се съгласиха да работят за създаване на ваксинационни сертификати, които някои наричат и “паспорти”, които да позволяват на имунизираните да пътуват.

Вече е окей да не си окей. Това е добрата новина след тежката година на пандемия. Мартин Илиев разказва за изоставеното от държавата психично здраве.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Бързане в 12 без 5

Огромно мнозинство от избирателите на Обзор и 6 села поискаха на референдум да се отделят в самостоятелна община от Несебър. Сега топката е в правителството.

ГЕРБ и ДПС запазиха възможността за продажба на българско гражданство срещу инвестиция. Те решиха паспорт да се получава след внасяне на не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българска компания.

В последните дни на този парламент управляващите искат да променят и закона за радиото и телевизията. Полина Паунова обяснява какво точно са подготвили за БНТ и БНР.

Политиците спряха да говорят за смъртта на 16-годишния Людмил, но ние открихме още факти за незаконния павилион, чието захранване уби детето.

Търси се “готвач”

ФБР предлага награда от 250 хиляди долара за информация за задържането на Евгений Пригожин, известен като “готвача на Путин”.

Алексей Навални е изпратен в колония на 100 км източно от Москва, където да излежи присъдата си.

Много хора бяха шокирани от решението на Амнести да отнеме на Навални статута на “затворник на съвестта”. Тук обясняваме какво точно означава “затворник на съвестта”.

Смазването на протестите в Мианмар доведе до най-малко 18 жертви. Хората протестират срещу извършения на 1 февруари военен преврат.

Доклад на САЩ твърди, че саудитският принц Мохамед бин Салман е одобрил и вероятно наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги.

И три препоръки

Розамунд Пайк спечели Златен глобус за най-добра актриса в комедия или мюзикъл. В тази категория беше номинирана и българката Мария Бакалова.

Истории от космоса и полицаи на ролери. Не пропускайте най-новото издание на емисията Новини като хората, представена от Ивайло Везенков.

Научава нотите, когато е само на шест. Шестнайсет години по-късно ще се качи на сцената в Ла Скала за първи път. Емануил Иванов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG