Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България праща нов план в Брюксел. Чакаме имена на политици и магистрати със сметки в чужбина


Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов
Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • НАП проверява бивши министри
  • Бойко Рашков обещава разкрития
  • Какво представляват Делта и Делта+

Остават само две седмици до изборите на 11 юли. В Благоевград гласуваха за кмет - ще има балотаж между кандидата на “Има такъв народ” Илко Стоянов и следващия го Румен Томов, който е с подкрепата на БСП.

НАП проверява доходите на бивши министри и депутати от ГЕРБ. Сред тях са Владислав Горанов и Лъчезар Борисов. Горанов наскоро купи два офиса в София за 750 хиляди лева.

Помните ли Яне Янев, който щеше да бори корупцията? Той е главен герой в третата част на разследването на Антикорупционния фонд за връзки между прокурори и съдии. Интересно е.

“Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция”. С тези думи регионалната министърка Виолета Комитова обяснява пред БНР защо в България се отделят много пари за пътища, а те все са некачествени.

Министърът на икономиката Кирил Петков атакува Софийския градски съд, който отказа да впише новото ръководство на ББР. Той направи връзка между лошата репутация на българския съд и притесненията на инвеститорите. Съдът му отговори, че това е безпрецедентно вмешателство. Припомням откъде тръгна конфликтът - отново става дума за Пеевски, Гайтански и Домусчиев.

Вътрешният министър Бойко Рашков заплаши, че преди изборите ще съобщи имената на политици и магистрати, които имат недекларирани сметки в чужбина. Рашков каза, че ще направи това, ако преди това не го стори прокуратурата.

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева коментира, че това е “хибридна пропаганда чрез разпространяване на фалшиви новини”.

И за да не останете с впечатлението, че само в България е толкова интересно, препоръчвам ви една история от Узбекистан - Как Кока-Кола помогна на държавните власти да отнемат успешния бизнес на американски граждани.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Защо лидерите на ЕС са ядосани на Орбан

Тази седмица се очаква правителството да представи на Европейската комисия “калибриран” план за възстановяване и устойчивост. Става дума за онези “12 млрд. евро”. Препоръчвам ви интервюто на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов за Медиапул, в което той обяснява защо не трябва повечето пари да отиват в София.

В края на миналата седмица страните от ЕС, които граничат с Русия, успяха да блокират предложението на Франция и Германия за подновяване на срещите на върха с Русия. На Европейския съвет в Брюксел някои лидери остро са атакували премиера на Унгария Виктор Орбан. “Уважавайте ЛГБТ общността или напуснете съюза”, са казали някои от тях.

В Съединените щати бившият полицай Дерек Шовин беше осъден на 22 години затвор за убийството на Джордж Флойд. Този случай провокира масови бунтове срещу расизма и полицейското насилие.

Какво е Делта+

За последното денонощие нито един човек не е починал с коронавирус в България. Новите заразени са само 16.

На някои места по света случаите отново започнаха да се увеличават. Това се дължи на новите щамове Делта и Делта+, популярни и като индийски. Николай Лавчиев обяснява какви са тези нови варианти и как да се ориентираме в непознатите имена.

В Русия започна задължителна ваксинация на част от работещите в държавния сектор. Това доведе до протест в Москва, на който бяха арестувани 8 души.

И три препоръки

Делят ни няколко седмици от годишнината от убийството на Стефан Стамболов. Стефан Дечев припомня забравени случаи от неговото управление, когато той се противопоставя на русофили, антисемити и крайни националисти.

Украинка заминава да се бие за Ислямска държава в Сирия. Седем години по-късно тя е върната в Украйна заедно със седемте си деца. Можете да изгледате видеото само за 4 минути.

Италия, Дания, Белгия и Чехия вече се класираха за четвъртфинали на Европейското по футбол. Зад успеха на италианците стои Роберто Манчини, чиято история решихме да разкажем. Той е Човек на деня на Свободна Европа. Не пропускайте интересните снимки от мачовете на профила ни в Инстаграм.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG