Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Изборите за президент стават интересни. Убийството на бивш премиер и "Досиетата "Пандора"


Румен Радев вече не е сам на терена.
Румен Радев вече не е сам на терена.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Кандидатите за президент
  • Цената на хомофобията
  • Събличането на Арката

Точно 40 дни остават до изборите. Доскоро президентът Румен Радев изглеждаше сам. Това се промени само за два дни. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков беше издигнат от инициативен комитет, в който участват фигури от ГЕРБ, а партията на Бойко Борисов го подкрепя.

Кандидатът за вицепрезидент е полк. Невяна Митева. Целта на Герджиков е да върне “нормалността”, каза той при официалното представяне.

Гражданската “Инициатива Правосъдие за всеки” издигна председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за президент, като негов подгласник е писателката Мария Касимова. В инициативния комитет няма партийни фигури, но се очаква подкрепа от “Демократична България”, каза пред БНР Христо Иванов.

На 14 ноември няма само избори за президент, но и за парламент. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков каза пред бТВ, че очаква 121 депутати заедно с “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, с които ще подпишат коалиционно споразумение.

Може да сте пропуснали една годишнина - точно преди 25 години беше убит бивш български министър-председател. Отделете си поне 10 минути днес за историята на убийството, което шокира България.

Най-големият теч на документи за офшорни сметки е факт. Нарича се "Досиетата "Пандора" - разследването е координирано от Международния консорциум за разследваща журналистика. В съобщението пише, че има данни за двама български политици. В следващите дни ще научаваме повече от българския партньор, Bird.bg.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Корабът потъва, газът поскъпва

България не успя да овладее кризата с разбилия се в скалите на Камен бряг товарен кораб. На помощ идва Европейската агенция за морска безопасност. Целта е да се разтоварят торовете и да се източи горивото, за да няма замърсяване. А какво става с кораба ли? Той си потъва.

До средата на месеца служебното правителство ще изпрати в Брюксел плана за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев. България все още не е направила това и няма да получи авансовите средства тази година.

Вече четвърти ден природният газ е с 36% по-скъп. Почти всичките доставки идват от Русия, а по-евтиният газ от Азербайджан не може да дойде, защото връзката с Гърция не е готова. Припомням ви как България плати за “Турски поток”, от който ползите не се виждат още.

Преброяването по домовете продължава и тази седмица. Намерете още 3 минути, за да гледате видеото за един от хилядите преброители.

А коронавирусът още е тук. За последното денонощие се заразиха още 513 души, починаха още 43. Ваксинирани все още са само 1 337 228 души.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Извън страната

Барикадите по границата между Сърбия и Косово бяха премахнати и напрежението засега изглежда овладяно.

В Грузия имаше местни избори, които бяха спечелени от управляващата партия “Грузинска мечта”.

Ден по-рано бившият президент Михаил Саакашвили се върна в страната и веднага беше арестуван.

Колко струва хомофобията? Не пропускайте историята за три региона в Полша, които бързо се отказаха от натиска срещу различните, след като бяха заплашени да изгубят еврофондове.

Минаха 31 години от обединението на Германия. Припомнете си как стана това.

И две препоръки

Триумфалната арка отново “се съблича”. Запомнете как изглеждаше тя в последните две седмици. Срещнете се и с Владимир Явашев, човекът зад проекта по идея на покойния Кристо.

Той не обича да говори твърде много за себе си. Но пък е посветил живота си на това да прави другите видими. Добромир Иванов е многократно награждаван телевизионен оператор в бТВ. Сега му предстои да открие първата си изложба. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG