Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идват избори за президент на 14 ноември и трети избори за парламент. Колко плаща Гешев за държавната си вила


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Изборите за президент са на 14 ноември
  • Третите избори за парламент са сигурни
  • Какво предвиждат новите мерки

Главният прокурор Иван Гешев живее в правителствената резиденция “Бояна”, която беше ремонтирана и обзаведена точно преди нанасянето му. Той казва, че с наема си е изплатил почти всички подобрения. Полина Паунова провери вярно ли е това.

Изборите за президент и за парламент

Народното събрание реши изборите за президент и вицепрезидент да се проведат на 14 ноември. Решението беше внесено от “Има такъв народ” и беше одобрено без дебати.

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Така приключват опитите за съставяне на кабинет в това Народно събрание и президентът трябва да го разпусне и да насрочи нови избори.

Епидемията, ваксините, новите мерки

От 7 септември в България влизат в сила нови противоепидемични мерки. Забраняват се музикалните фестивали и събори, затварят детските клубове, театрите и фитнесите ще работят с половината си капацитет, а заведенията ще затварят в 23 часа.

Учебната година ще започне присъствено, казаха здравните власти.

Новите случаи на COVID-19 в България са 1564. В болници се лекуват 3985 българи.

Ваксинираните хора, които се заразят с коронавирус, е наполовина по-малко вероятно да развият симптоми, показва ново изследване. То потвърждава също, че ако все пак се заразят, ваксинираните е много малко вероятно да стигнат до болница.

В България ваксинирани са около 20% от пълнолетните граждани. Въпреки това милиони ваксини стоят неизползвани и страната ги подарява или продава на други държави, за да не отидат на боклука. “Въпросът е защо ние не използваме тези ваксини”, казват лекари.

По-опасен ли е вариантът “Делта”? Работят ли срещу него ваксините? Ще има ли трета доза? А пета вълна? Надежда Цекулова събра отговорите на най-задаваните въпроси.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Афганистан, “Айда”, Румъния

Първата афганистанка участник в параолимпийски игри от 2004 г. насам можеше и да не стигне до Япония, след като страната ѝ беше превзета от талибаните. Състезателката по таекуондо Закия Худадади обаче стигна в Токио след секретна евакуация от родината си.

САЩ обявиха планове за изграждане на съоръжение за гранична охрана на границата между Афганистан и двете централноазиатски държави Узбекистан и Таджикистан.

Губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси обявиха извънредно положение заради дъждовете, предизвикани от тропическата буря “Айда”. Съобщава се за поне 9 жертви.

Президентът Джо Байдън увери украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ подкрепят Киев срещу “руската агресия”. Двамата се срещнаха в Белия дом в сряда.

Премиерът на Румъния Флорин Къцу уволни министъра на правосъдието в собственото си правителство и така постави под въпрос бъдещето на управляващата коалиция.

И три препоръки

Гръцкият композитор Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст. Той е един от най-обичаните гръцки композитори, който с музиката си и с политическата си непримиримост си спечели признание по света и вдъхнови милиони гърци.

Юношеския национален отбор по волейбол на България спечели сребро на световното първенство. Запознайте се с волейболистите и техния път към успеха в рубриката Човек на деня.

40 години след разпадането си АББА се завръщат с нов албум - ABBA Voyage. Една от първите песни от него - I Still Have Faith In You - вече е в канала на групата в YouTube.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG