Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН обяви кандидата си за премиер, но още не казва министрите. Въпросът е кой ще ги подкрепи


Представителите на "Има такъв народ", сред които кандидатът за премиер Пламен Николов (в средата), бяха съпроводени от полицаи от сградата на президентството до сградата на Народното събрание в петък
Представителите на "Има такъв народ", сред които кандидатът за премиер Пламен Николов (в средата), бяха съпроводени от полицаи от сградата на президентството до сградата на Народното събрание в петък

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • ИТН предложи Пламен Николов за премиер
  • ГЕРБ може да улесни ИТН да направи кабинет
  • Успехът на Йосиф Миладинов в Токио

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на “Има такъв народ” (ИТН). Партията на Слави Трифонов има една седмица да направи кабинет.

ИТН предложи за премиер Пламен Николов. Той описа част от приоритетите си пред БНТ. “Страната не е имала премиер като мен досега”, каза той.

Преди обявяването на номинацията на Николов се твърдеше, че друг човек ще бъде кандидат на ИТН за премиер - Петър Илиев. Номинацията обаче е била сменена.

Кой ще подкрепи кабинета на ИТН

Още не се знае дали някоя от другите партии ще гласува за кабинет на ИТН.

Христо Иванов от “Демократична България“ (ДБ) каза, че партиите, от които ИТН очаква подкрепа, са изключени от взимането на решенията. По думите му кандидатът на ИТН за премиер не отговаря на очакванията.

Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че иска да му казва кои да са министрите в кабинета. Той каза, ДБ трябва сама да реши дали да гласува за правителство на ИТН и да “носи своите последствия”.

От “Изправи се.БГ! Ние идваме!” казаха, че научават за решенията на ИТН от медиите, и поискаха повече яснота за състава на проектокабинета. От БСП посочиха, че е вероятно да има редовно правителство, но също обвързаха подкрепата си с имената на министрите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че депутатите от партията му няма да се регистрират за гласуването на кабинета на ИТН. Това ще позволи той да бъде избран с подкрепата само на една от другите партии - БСП, ДБ или ДПС.

Преговорите между ИТН и другите две нови партии в парламента - ДБ и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” - се спънаха още преди връчването на мандата. А в центъра на всичко е ДПС. Полина Паунова обяснява откъде тръгнаха съмненията.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Как са изчезнали милиони от хазарт

Близо 700 млн. лв. такси от хазарт така и не са влезли в държавния бюджет, каза служебният министър на финансите Асен Василев. Той добави, че комисията по хазарта изобщо не си е търсила парите.

Служебният военен министър Георги Панайотов съобщи, че 80% от поръчките за военна инфраструктура през 2020 г. са възложени без конкурс. Голяма част от парите са дадени в аванс.

Новите случаи на COVID-19 в България са 94. В болници са 810 души. Със завършена ваксинация са малко над 1 милион българи.

Как с ваксини се купува мълчание

Украйна подкрепи декларация срещу нарушаването на правата на уйгурите в Китай и само два дни по-късно оттегли подкрепата си. Оказа се, че това е станало след натиск от Пекин, който е заплашил да блокира пратка китайски ваксини срещу COVID-19 за Украйна.

В Афганистан талибаните завзеха три ключови града. Конфликтът между тях и правителството се разгоря отново след началото на изтеглянето на войските на САЩ.

Европейската комисия призова страните от ЕС да подкрепят Литва на фона на мигрантския натиск по границата Беларус. Смята се, че той е нарочно предизвикан от Минск.

И три препоръки

Първо е само тихо. Никакъв звук. Водата залива всичко тихомълком. Така започва разказа си от първо лице за наводненията в Германия Диана Иванова. Не го пропускайте.

Село Мътен континент няма асфалт и канализация. Името му е признато за най-забавното в Русия, но жителите му се сблъскват със сериозни проблеми. Вижте какви в това видео.

Едва навършил пълнолетие, той вече може да се похвали с един от най-големите успехи за България в плуването. Йосиф Миладинов се класира на финала на 100 м бътерфлай на Олимпийските игри в Токио. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG