Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Никой не разследва полицейското насилие над журналист. Как прокурори избират председател на върховен съд


Новият председател на Върховния касационен съд ще бъде избран от ВСС в началото на следващата година
Новият председател на Върховния касационен съд ще бъде избран от ВСС в началото на следващата година

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Корабът край Камен бряг
  • Изборът на председател на ВКС
  • Подкрепата за Петков и Василев

Опитът да бъде изтеглен заседналия кораб Vera Su се провали и вече 10 дни той стои в край Камен бряг с товар от 3300 тона азотен тор. Част от него вече попадна в морето и го замърси. Не пропускайте това видео, в което е проследена хронологията.

Транспортният министър Христо Алексиев уволни шефа на “Морска администрация” Живко Петров заради провала на операцията за изтегляне и разтоварване на кораба.

Как се избира председател на върховен съд

Не би трябвало да е така, но е факт: съдебната система позволява на прокурорите да излъчват председатели на върховните съдилища. Вече се е случвало и скоро може да се повтори при избора на председател на ВКС. Борис Митов обяснява какъв е проблемът.

Прокуратурата потвърди отказа си да разследва полицейско насилие срещу журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит по време на протест през 2020 г.

Бизнесменът Пламен Бобоков беше признат за невинен по обвинението, че е държал нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство.

МВР да провери дали е имало “саботаж” на разследването за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. За това призова бившият военен министър Бойко Ноев, който е и свидетел по случая.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Подкрепата за Петков и Василев расте

Ново проучване показва покачване на подкрепата за “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев. То поставя партията на второ място с над 15% подкрепа.

Служебното правителство предлага на президента да освободи шефа на агенцията, отговорна за подслушването и проследяването. Мотивът за предложението за уволнение на Цветан Китов като шеф на ДАТО е накърняване на престижа на агенцията.

Преброителите ще могат да обикалят домовете на хората с една седмица повече и така крайният срок вече е 10 октомври. До сряда сутринта бяха преброени над 4 млн. души.

Новите случаи на COVID-19 в България са 2142. В болници са влезли още 548 пациенти.

Защо се скараха Украйна и Унгария

Един договор за доставка на руски газ предизвика скандал между Украйна и Унгария. Причината е, че доставките за Будапеща ще заобикалят Киев и ще го лишат от приходи.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха за пръв път от година и половина. Сред темите бяха увеличаването на руския износ на газ за Турция и възможността Анкара да купи противоракетна система С-400.

Германия и Франция обмислят връщане на визовия режим за гражданите на страните от Западните Балкани, както и на Украйна, Грузия и Молдова. Причините са зачестили случаи на злоупотреби.

Болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да отстраняват от работа здравни работници, които не спазват заповедта за задължителна ваксинация срещу COVID-19.

И три препоръки

Журналистът Спас Спасов и Българският хелзинкски комитет са тазгодишните носители на награда “Златен ключ” за принос в областта на свободата на информация. Отличен беше и активистът Николай Неделчев, който допринесе за осветяване на случая “ЦУМ-гейт”.

Колко велик е човекът, за когото е еднакво лесно да направи от въздуха както хляб, така и смърт? Този въпрос стои за Фриц Хабер - фантастичен химик със странен живот и противоречиви научни постижения. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за него.

Пусти стаи, в които човешки крак не е стъпвал от десетилетия, комини на заводи, от които от години не е излизал пушек - за много хора тези гледки навяват тъга, страх, понякога може би предизвикват гняв. За фотографа Ивайло Дончев те са просто красиви.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG