Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Отравянето на Гебрев стигна до Русия. В България се разгаря война за хазарта


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Добро утро. Най-важното днес:

- България издирва трима руснаци

- Натискът срещу Васил Божков се засилва

- Водата в “Студена” изчезва

България обвини трима руснаци за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и директора на “Емко”. Все още не е доказано дали става дума за новичок. Прокуратурата говори за "интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер". Имената на тримата не са обявени, т.е. още не знаем дали това са същите агенти на руското военно разузнаване, засечени в близост до отровените. Преди дни бяха разпространени и кадри на един от обвинените.

Войната за хазарта е в разгара си. Мнозинството одобри на първо четене в комисия промените в Закона за хазарта, които ще забранят частните лотарии. Министърът на финансите Владислав Горанов предложи досегашната “вратичка в закона” за спестяване на такси да стане единствено валидната.

Премиерът Бойко Борисов заплаши Комисията за хазарта с последици, че е допуснала фирмите на Васил Божков да платят с 210 млн. лева по-малко. Заплаши и самия Божков с отнемане на лиценза.

В същото време притежаваният от Божков футболен клуб “Левски” също е притиснат. Ръководството очаква срещу клуба да бъдат заведени дела за много милиони. Колегите от “Дневник” разказват по-подробно за какви задължения на “Левски” става дума.

В обща позиция най-големите хазартни фирми, контролирани от Божков, обявиха обсъжданите промени за “противоконституционно отнемане”. Те поискаха среща с премиера Борисов. Днес обаче той вече има насрочена среща с феновете на “Левски”.

Втори ден всички, които се интересуват от тази тема, цитират интервюто на Полина Паунова с Васил Божков, което засега остава единствено.

Корупция, бонуси, Мальовица и суша

“Трансперънси интернешънъл” публикува годишния си индекс за възприятието на корупцията. България продължава да е последна в ЕС, макар и издигнала се с две места нагоре. Участвалите в проучването експерти обясняват пред Йовка Димитрова защо страната ни не отбелязва прогрес.

Парламентът окончателно прие промените в Закона за съдебната власт, които дават кариерен и финансов бонус за членове на ВСС. Тук е подробно обяснено за какво точно става въпрос и защо промяната е противоречива.

Ски сезонът в България тази година започна с един курорт по-малко. Месец след откриването му в Пампорово, Банско и Боровец, влековете на "Мальовица" останаха неподвижни. Теодора Бързакова обяснява защо, а има и една новина за вас.

Хората в Перник се борят с времето - язовир “Студена” е почти пресъхнал, а спасителната вода от София ще дойде след повече от месец. Никога няма да забравите тези кадри - вижте как изглежда липсата на надежда днес.

Светът накратко

Заради мистериозния коронавирус в Китай властите оставиха без градски транспорт милиони хора.

Камарата на лордовете на британския парламент одобри споразумението за раздялата между ЕС и Обединеното кралство.

В Сената на САЩ все още четат встъпителните аргументи за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, който отговаря в Туитър.

Държавната дума в Русия одобри предложените от Владимир Путин промени в конституцията, които отслабват властта на неговия бъдещ наследник.

И две препоръки

Световни лидери, сред които и Румен Радев, отбелязаха в Израел 75 г. от освобождаването на “Аушвиц”. Тук може да прочетете защо това събитие се оказа изключително важно, защо някои не отидоха и как се води битка за наследството на “Аушвиц”.

“България под комунизъм” - така се казва издадената наскоро на английски език книга, подготвена от Института за изследване на близкото минало. В основата на тази организация е проф. Ивайло Знеполски, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG