Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Марица с отровени риби. Сбогом на Кобе Брайънт


Кобе Брайънт. Снимката е от 2016 г.
Кобе Брайънт. Снимката е от 2016 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Легендата на Лейкърс Кобе Брайънт загина в катастрофа

- Коронавирусът е вече в Европа

Легендарният баскетболист на Лос Анджелис Лейкърс Кобе Брайънт загина в катастрофа с хеликоптер в Калифорния, заедно с най-голямата от четирите си дъщери - Джана Мария. На борда е имало общо петима души, всички са загинали. Кобе Брайънт е петкратен шампион на НБА с Лос Анджелис Лейкърс и заема четвъртата позиция във вечната класация по отбелязани точки в лигата. Часове преди да загине той беше изпреварен в тази класация от друг играч на Лейкърс, когото поздрави с успеха. По ирония на съдбата това беше и последната му публична проява.​

Марица

Тежко отравяне на река Марица е причина за стотици мъртви риби, изплували между Стамболийски и Пазарджик. Малко по-късно Районната здравна инспекция влезе на проверка в предприятието за преработка на пластмаси "Екоинвест". Пробите показаха, че замърсяването е било 16 пъти над нормата и е било извършено с пластмасови мленки - продукт от преработка на полиетиленови отпадъци.

Коронавирусът

Коронавирусът се разраства, в неделя САЩ съобщиха за пет случая на коронавирус на територията си.

В края на седмицата Франция и Русия съобщиха за общо десетима души, заразени от новия коронавирус, който тръгна от китайския град Ухан в края на декември. Трима са болните във Франция. В Москва се лекуват седем китайци.

До неделя вечерта починалите от този вирус в Китай бяха 56 човека, заболелите са над 2700 души.

Водната криза в Перник

Водопроводът, по който трябва да тръгне вода от Рила за Перник все още не се строи. Преди 8 дни Министерският съвет реши, че с подобен строеж ще отреагира на водната криза в Перник. Очаква се мъртвият обем на язовир "Студена" да бъде достигнат след седмица. Водата от язовира ще достигне само за още един месец.

Ако отидете до язовир "Студена", ще трябва да вървите 30 минути, докато видите вода в далечината. Хората в Перник разказват пред Елица Симеонова, че режимът вече не се спазва и водата идва час или два по-късно от обявеното.

Кризата с водата, както и мръсният въздух са двете причини опозицията да иска оставката на правителството. В петък се проведоха дебати по вота на недоверие, внесен от социалистите, а в сряда предстои гласуването.Междувременно стотици перничани дойдоха в София, за да протестират пред Министерския съвет срещу горенето на боклука и водната криза. Сред тях имаше и жители на Бобов дол.

Шпионажът. Русия и България

България изгони двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж. Имената им не се споменават. Събитията се развиха много бързо в петък – първо прокуратурата обяви, че има данни за такива действия, после външно министерство изпрати нота до посолството, а накрая посолството потвърди, че ще спази сроковете, посочени от България и двамата заподозрени ще напуснат страната. Единият от тях има ранга на първи секретар, а другият е служител в Търговското представителство на Русия в България.

Русия обяви експулсирането като неприятелска и провокационна стъпка и предупреди, че си запазва правото на ответни мерки. Руската страна твърди, че не са й били представени никакви ясни и убедителни доказателства за действията на двамата изгонени служители.

Оръжието. Отровите. И бизнесът на Емилиян Гебрев

Бизнесменът Емилиян Гебрев, който през 2015 г. беше тровен с неизвестно вещество, хем печели, хем губи битката за русенския оръжеен завод "Дунарит". "Печели", защото е спечелил съдебно дело, признало, че заводът е негов. "Губи", защото Агенцията по вписванията отказва да изпълни съдебното решение.

Междувременно разследващият сайт Белингкат посочи нова връзка между отравянето на Гебрев през 2015 г. и отравянето на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия, през 2018 г. Тази връзка е в едно видео на охранителните камери от деня на отравянето на Гебрев в София. Там е заснет същият човек, който ръководи екипа, отровил по-късно Скрипал в Англия.

Лотариите. "Левски". И бизнесът на Васил Божков

Премиерът Борисов отиде на среща с феновете на "Левски" и им предложи да станат собственици на клуба. В момента собственик е бизнесменът Васил Божков. Неговият бизнес с лотариите беше застрашен миналата седмица от проект, подкрепен от ГЕРБ и "Обединени патриоти", който предвижда, че лотариите могат да бъдат само държавни. Първоначалнофинансовият министър Горанов беше предложил и по-ниски данъци за лотариите, но ден по-късно се отказа от тази идея.​

Ако сте следили тези и други новини внимателно, бихте се представили блестящо наредовния ни седмичен изпит.

И няколко препоръки

20 години след войната помежду им, Сърбия и Косово може да имат самолетна връзка помежду си. За бъдещия полет между Прищина и Белград вече има подписано споразумение.

Милиардерът Джордж Сорос ще финансира с 1 млрд. долара университет, който да се бори с двете най-големи заплахи в света: авторитарните режими и климатичните промени.

Днес се навършват 75 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер в Аушвиц. До този момент все още не могат да се идентифицират всичките жертви на газовите камери там, става ясно от това видео.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG