Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната е близо, мигрантите тръгнаха, вирусът още е извън България


Хора от различни държави от Азия и Африка чакат на брега на река Марица между Турция и Гърция
Хора от различни държави от Азия и Африка чакат на брега на река Марица между Турция и Гърция

Добро утро. Най-важното днес:

- Турция срещу Асад

- Тотото зад “Левски”

- Промяна в Словакия

Турция започна военна операция срещу режима на Башар Асад в Сирия. Два самолета са свалени, унищожени са повече от 100 танка. Анкара казва, че не иска да се конфронтира с Русия. Операцията обаче е в отговор на подкрепяните от Москва въздушни нападения на сирийската армия, при които бяха убити 33 турски войници.

Турция обяви, че не може повече да спира бежанците към Европейския съюз. На границите с Гърция и България има хиляди хора от различни страни. “Няма реална опасност за България”, обяви премиерът Бойко Борисов след като разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган. Тази вечер предстои среща между двамата в Анкара.

Фоторепортерът на “Дневник” Георги Кожухаров посети района на Пазаркуле на границата между Турция и Гърция и показва как изглежда ситуацията.

НАТО призова Русия и Сирия да се въздържат и обяви подкрепа за съюзника си Турция.

В това време САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение за прекратяване на 18-годишната война в Афганистан. Церемонията се състоя в Катар. При спазване на условията, това трябва да доведе до изтегляне на американските войници от най-дългата война, в която някога са участвали.

Без паника за вируса

В България все още няма коронавирус. Специалистите казват, че е само въпрос на време. Светът се подготвя за сезон без китайски туристи. Очакваните загуби са десетки милиарди долари.

Най-тежко засегнатата страна в Европа продължава да е Италия. Хората в Милано обаче се опитват да продължат да живеят нормално. Това видео показва как може да се живее без паника.

Отново припомням всичко най-важно за COVID-19 - къде да не пътуваме и как да се пазим.

Доган, “Левски” и протести

Българският спортен тотализатор ще сключи спонсорски договор с футболен клуб „Левски“, съобщиха няколко издания. В същото време бе сменено цялото ръководство на тотализатора. В управителния съвет влизат двама бивши футболисти - Гошо Гинчев и Христо Йовов, който беше в ръководството на “Левски”.

“Капитал” съобщи “как Доган разшири сараите си”. Чрез ТЕЦ "Варна" почетният лидер на ДПС е купил от Фуат Гювен още имоти до именията си в Бояна и на морето и три яхти. Гювен отдавна е считан за част от обръчите от фирми на ДПС, припомнят колегите.

Точно една година след първия им протест медицински сестри отново излязоха на протестно шествие с искане за по-достойни заплати и условия на труд.

Словакия, САЩ и Швейцария

В Словакия опозиционната партия „Обикновени хора и независими личности“ спечели парламентарните избори. Антикорупционното движение събра 25% от гласовете. На второ място остана доминиращата в последните повече от десет години социалдемократическа партия „Смер“.

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън отбеляза първата си победа в изборите за кандидат за президентската номинация на Демократическата партия. Той спечели първичния вот в Южна Каролина, което го връща като основен конкурент на сенатор Бърни Сандърс.

Не пропускайте тази история - как цяло село може да бъде евакуирано за 10 г. заради бомби от Втората световна война.

И две препоръки

Бил ли е ген. Луков антисемит? Каква е организацията, на която той е бил начело преди да бъде убит? Каква е връзката му с Хитлерова Германия? Историкът Стефан Дечев предлага отговори на тези въпроси.

Доскоро тя е живяла на улицата. Буквално. Днес е преподавател в Университета в Калифорния. Колко дълъг е този път и може ли човек да започне отначало - отговорите от Кристен Браунел, която е Човек на деня на Свободна Европа. Мийте си ръцете редовно и хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG