Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Защо България не иска маски? Европа затваря границите си


Заразените с коронавируса в България вече са 62
Заразените с коронавируса в България вече са 62

Добро утро. Най-важното днес:

- Още 10 заразени с коронавирус

- Европа е с почти напълно затворени граници

- Как се работи от вкъщи

България не е проявила интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Европейския съюз. Засега знаем, че това е факт. Днес очакваме и обяснение, и развитие по случая.

Потвърдените случаи на коронавирус в България вече са общо 62, след като в понеделник бяха установени още 10 души с COVID-19. Сред заразените е 9-годишно дете от Великобритания, което е било със семейството си на ски в Банско.

След искане от началника на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в понеделник затвориха курортите в Банско, Боровец и Пампорово.

Здравният министър Кирил Ананиев забрани влизането в България на граждани на 16 рискови държави. Сред тях са Италия, Германия, Великобритания, Иран, Китай и т.н.

В парламента вече е внесен законопроектът за мерките по време на извънредното положение. Очаквайте днес подробна информация за това какво на практика се променя.

Правителството предлага да увеличи с 500 млн. лв. капитала на Българската банка за развитие, които да се ползват за помощ на малки и средни фирми, чиято дейност ще бъде затруднена от извънредното положение.

В Пловдив е арестуван студент по медицина от Бангладеш, който е всявал паника с фалшива информация - че властите крият много заразени от коронавирус.

Съдилищата в България няма да разглеждат повечето дела до края на извънредното положение заради коронавируса. Борис Митов намери отговорите на най-често задаваните въпроси - кои дела ще бъдат гледани и кои ще бъдат отлагани.

Създадохме Блог на живо, в който да може да следите най-важните факти в дати и числа за развитието на заразата в България. Запазете си този линк, ще ви трябва често в близките дни и седмици, за да не се объркате.

Европа и САЩ

Европейският съюз предлага затваряне на границите си за 30 дни в опит да ограничи разпространението на коронавируса COVID-19. Очаква се днес предложението да бъде обсъдено на извънредна среща на върха на ЕС, която ще се проведе по телефона.

Извънредно е положението и в САЩ, където темата стана и политическа. “Златно правило в политиката гласи, че ако нещата тръгнат на зле, вината се прехвърля другиму. Тръмп е нагледен пример”, обяснява ситуацията Димитър Бечев.

Кой как се справя

Много хора вече работят от вкъщи. Други пазаруват така, все едно скоро няма да има магазини. Защо едни реагират на случващото се с паника, а други - по-хладнокръвно? Ивайло Везенков потърси отговорите от специалисти.

Следващата история е конкретна - тя е на Галя от 12 клас от едно училище в София. Общо 50 хиляди абитуриенти питат какво ще стане с учебната година, ще получат ли дипломите си навреме, за да могат да кандидатстват в университети в различни държави? Елица Симеонова потърси отговорите.

Има още хиляди истории и ние, в Свободна Европа, сме готови да ги разкажем. Ще отговорим на вашите въпроси и ще ви свържем с хората, които имат нужда от помощ, и с хората, които са готови да помогнат. Тук са подробностите.

И две препоръки

Знаете ли как звучи звукът на благодарността? Лекарите в Италия имаха шанса да го чуят. Вижте как хиляди италианци изразяват своята почит към лекарите и сестрите, които се борят с най-тежката ситуация с коронавирус в Европа.

Светът не е само COVID-19. Руските власти обявиха журналистката Светлана Прокопиева за терористка, само и само да млъкне. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Стойте вкъщи, опитвайте се да работите и четете проверени новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG