Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европа вече не е център на COVID-19, а Китай започна да изнася и цензура


Русия е страната, където най-бързо нарастват случаите на коронавирус. Тази снимка е от погребение на починал с COVID-19 на гробище в Санкт Петербург, 6 май 2020 г.
Русия е страната, където най-бързо нарастват случаите на коронавирус. Тази снимка е от погребение на починал с COVID-19 на гробище в Санкт Петербург, 6 май 2020 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- Проверка за странен инцидент

- Истина и лъжи за 5G в България

- Как се танцува брифинг?

Полицаи от София са командировани в Силистра, за да проверят случая с местния журналист Димитър Пецов, който беше арестуван след като полицай откри наркотици в колата му. Този случай повдигна много въпросителни - като например, че инцидентът е станал точно след като Пецов е потърсил информация за даренията на местната полиция. Реакцията на МВР идва след като Свободна Европа разказа случая миналата седмица.

В това време десетки хиляди се обединяват, за да протестират срещу 5G мрежите. Каква е реалната ситуация с тази технология в България, какви са притесненията и имат ли те изобщо някакви основания - Нели Делчева обяснява.

Русия изрази „изключително възмущение“ от позиция на САЩ за победата над нацистка Германия през 1945 г. Според Москва американците са опитали, заедно с Великобритания, да си припишат заслуги за успеха във Втората световна война.

Няколко дни по-рано САЩ и 10 държави от Източна Европа, включително България, осъдиха „тъжния опит да се подправи историята“ около събитията, които „доведоха до Втората световна война”, визирайки Русия.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обвини Русия и Сирия във военни престъпления. Става дума за документирани 18 атаки над училища и медицински центрове, извършени от сили на Башар Асад и Русия.

Продължава войната на думи между България и Северна Македония - не пропускайте анализа на Димитър Бечев, според когото София няма да спечели от натиска си над Скопие и от заплахите за блокиране на пътя към ЕС.

Не пропускайте и анализа на Владислава Пеева в “Медиапул” за законовите промени, които целят да изсветлят повече дейността на руския петролен гигант “Лукойл” в България.

Коронавирусът и ние

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши на кина, театри и музеи отново да работят. Изискването е посетителите да не заемат повече от 30% от капацитета.

Правителството ще отпусне допълнителни 5 млн. лева за културния сектор. Решението идва на фона на вече разпределените 2.5 млн. лева и недоволство от страна на артистите. Припомням тази история за семейство актьори, които не се оказват подходящи за нито една от формите на подкрепа.

Братята Александър и Макс Пенев решиха да помогнат на малкия бизнес и създадоха сайт, на който крайните потребители да научат как да подкрепят любимото си заведение или квартален магазин, на които им се налагаше да останат затворени.

Разказваме ви и историята на обущаря Георги от Гоце Делчев. “При нас работата спадна, все едно с нож някой я отряза”.

В България броят на оздравелите от коронавируса се увеличава трета поредна седмица. Новите случаи обаче все още не намаляват трайно.

Общо заразените към вторник сутринта са 2004, новите случаи за последното денонощие са 14. Може да следите развитието на ситуацията в специалния ни блог.

По света оздравелите скоро ще са 1 милион и половина, а заразаните вече са над 4 милиона и 100 хиляди души, както показва в реално време интерактивната ни карта.

Съединените щати регистрираха най-нисък брой починали от COVID-19 от месец март насам. Най-бързо нарастване на заразените в момента има в Русия - общо вече са над 220 хиляди.

Вирусът тръгна от Китай, но властите в Пекин не обичат това да се казва. Йовка Димитрова разказва как Европейският съюз вече два пъти е бил цензуриран от Пекин по тази тема.

И две препоръки

Можете ли да изтанцувате брифинг? Отговорът е в това видео с балет "Арабеск", музикантите Милен Кукошаров и Веселин Веселинов-Еко и оператора Димитър Митов.

И Русия има своя "капитан Том" - това е 97-годишната ветеранка от Втората световна война Зинаида Корнева, която разказва истории в своя YouTube канал, а парите дарява на семействата на лекари от Санкт Петербург. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG