Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Положението стана обстановка, джирото обърка всички, а Нова уволни още журналисти


Часовите ограничения за разходки в градските паркове отпадат
Часовите ограничения за разходки в градските паркове отпадат

Добро утро. Най-важното днес:

- Кой е собственик на “Левски”

- Ще има ли изобщо туризъм

- И една история от зъби и нокти

Васил Божков прехвърли мажоритарния пакет от футболен клуб “Левски” на премиера Бойко Борисов. Т.е. представителят на Божков - Георги Попов, е джиросал акциите на името на Борисов. Спортният журналист Сашо Диков влезе в ролята на куриер и отиде да занесе документите в Министерския съвет, където обаче премиерът отказа да приеме “подаръка”.

Кой сега е собственик на “Левски” ли? Различни мнения бяха изказани, затова попитахме юристи. Полина Паунова обяснява с помощта на експерти какво точно се случи.

Днес е първият ден от два месеца насам, в който България не е в извънредно положение. Вече обаче сме в извънредна епидемична обстановка, а президентът Румен Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд за част от новите текстове в Закона за здравето, но предстои да разберем точно за кои.

Общият брой заразени с коронавирус в България вече е 2100, като нарастването за денонощието е 31. В блога ни може да следите развитието с факти и дати.

Ситуацията изглежда се успокоява. Според секретаря на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов се запазва “огнищният характер на разпространение”.

За такова огнище беше обявено село Осина в община Сатовча, където има 23 случая на COVID-19. Засега никой не знае как точно вирусът е влязъл в родопското село, но животът там е променен. Не пропускайте репортажа на Николай Лавчиев от Осина.

Европейската банка за възстановяване и развитие публикува прогнозата си, според която туризмът ще има основен принос за рецесията в Югоизточна Европа. Прогнозата за България е спад на БВП с 5 на сто.

Европейската комисия препоръча летните почивки това лято да се планират в родната страна или у съседите, за да се ограничи епидемията от коронавирус, а свалянето на ограниченията да започне на регионално ниво.

Така се появиха “туристическите балони” - групи съседни държави, които облекчават движението помежду си, за да подкрепят туризма. Засега това са Германия, Франция, Швейцария и Австрия като един “балон”, и Литва, Латвия и Естония като друг.

Интерактивната карта за разпространението на коронавируса по света в реално време показва, че скоро жертвите ще станат 300 хиляди. Заразените до дни ще станат 4,5 милиона.

Новините извън вируса

Знаковите журналисти от Нова телевизия Мирослава Иванова, Галя Щърбева и Мария Йотова са съкратени от телевизията. Съобщихме, че това се готви, още преди две седмици. За съжаление нещата се развиха точно така. И понеже много хора започнаха да наричат докладите за свободата на медиите в България “фалшиви новини”, припомням ви лицата и имената на колегите, които бяха отстранени от ефир в последните две години.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отхвърли твърдението на Боян Магдалинчев от ВСС, че САЩ са изпратили поверителна информация за съдия Андон Миталов, който беше посочен като корумпиран от държавния секретар Помпео. Магдалинчев съобщи това в интервю за Свободна Европа, което може да гледате тук.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров изненадващо подаде оставка.

Не пропускайте разследването на Елица Симеонова за поредната беда, която сполетя хората в Перник - наводнението. Оказва се, че всички институции са знаели за проблемите, нищо не се е променило и така инцидентът е бил само въпрос на време.

И две препоръки

Новият сингъл на пънк групата Пуси Райът е посветен на жените, жертви на домашно насилие. Миниалбумът съдържа песните “Нож” и “Тя”, а авторът Наталия Толоконникова е Човек на деня на Свободна Европа.

И за финал една история от зъби и нокти. Теодора Бързакова разказва какво точно беше открито в пещерата “Бачо Киро” край Дряново и защо откритието е световна новина. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG