Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Брюксел напомни, че България все пак е в ЕС. И прогноза “яко да измрат”


Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски
Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

Добро утро. Най-важното днес:

- Йордан Цонев

- Костадин Костадинов срещу Бил Гейтс

- Експертният съвет на Иван Гешев

По предложение на БСП парламентът създаде анкетна комисия която да наблюдава разходите на правителството заради епидемията от COVID-19. Социалистите предложиха за председател Румен Гечев, но ГЕРБ и ДПС избраха Йордан Цонев.

Президентът Румен Радев изпрати в Конституционния съд промените в Закона за здравето. Според държавния глава не може в закона да няма максимален срок, за който Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка. В момента сме в такава до 14 юни.

Европейската комисия изпрати писмо до България, с което предупреди, че задължението към търговските вериги да предлагат български продукти противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз.

Извънпарламентарната партия “Възраждане” организира антиправителствен протест в София. Имаше арести, а според МВР протестът е “грубо нарушаване на противоепидемичните мерки”. Имаше и лозунги срещу Бил Гейтс и ваксините.

Докладчици на ООН по въпросите на расизма и малцинствата призоваха правителството “да спре да използва реч на омразата и да провежда полицейски операции с цел да ограничава придвижването на жители на ромски квартали”.

В България общият брой на заразени с COVID-19 стана 2138 души, като новите за последното денонощие са 38. В нашия блог следим ситуацията по дати и с числа.

“Очаквам да измрат много хора. Яко да измрат”. Така началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговаря на въпроса на Миролюба Бенатова какво очаква да се случи, след което става и си тръгва. Вижте това интервю, излъчено в предаването на Генка Шикерова “Алтернативата” по ТВ1.

ООН предупреди, че пандемията от коронавирус може да провокира глобална криза на психичното здраве.

По света заразените вече са почти 4,5 милиона души, на първо място са САЩ с 1,4 милиона, а Русия зае второто място с над 250 хиляди, както показва интерактивната ни карта в реално време.

Италия пострада първа в Европа и “провали” плановете на милиони туристи. И понеже страната е “място за лайкове и сърчица” в социалните врежи, в София беше открита изложба “Копнеж по Италия” - Теодора Бързакова ви я показва.

Всичко тръгна от Китай, където обаче последиците не бяха само медицински. Елица Сименова разказва за хората, които информираха в интернет за развитието на заразата, а после просто изчезнаха и властите не дават обяснения.

В същото време китайски фирми, с подкрепата на правителството в Пекин, се опитват да придобият някои стратегически европейски технологични компании. Тук е обяснено какво може да направи Европа по въпроса.

Новини без вирус

Главният прокурор Иван Гешев сформира експертен съвет, който да го съветва. В него влизат и последният главен прокурор на комунистическия режим Васил Мръчков, както и предшественикът му Никола Филчев, за когото оценките също са противоречиви.

Съдебните зали отново отвориха, но само за страните по делото, свидетелите и вещите лица. Граждани и медии няма да се допускат. Борис Митов обяснява защо това е проблем.

Ивайло Везенков пък разказва за екипа от “Софийска платформа” и “Уча се”, който се е заел със задачата да развенчае някои от най-популярните митове за Европейския съюз.

Не пропускайте най-новия разказ от поредицата на Пламен Асенов “Малки истории за велики европейци ХХ век” - “Мария Калас, Божествената”.

И две препоръки

Той е бащата на “Междузвездни войни”. Това май изчерпва всичко. Но освен като създател на приказната история за далечна галактика, има и поне три други роли в живота. Джордж Лукас е Човек на деня на Свободна Европа.

Сега намерете само още 2 минути, за да надникнете с помощта на това видео в пещерата “Бачо Киро”, която преди дни влезе в световните новини. Тук може да си припомните тази “история от зъби и кости”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG