Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата обяви Божков за поръчков убиец. Борисов отстъпи за детската болница


Бойко Борисов по време дистанционно заседание на Министерския съвет в сряда
Бойко Борисов по време дистанционно заседание на Министерския съвет в сряда

Добро утро. Най-важното днес:

- Детската болница

- Обвиненията срещу Божков

- И много кокаин

Спорът за Националната детска болница приключи. Правителството реши да я дострои върху скеле от 70-те години, а много хора настояваха за нова сграда. “Решихме да я съборим”, каза изненадващо премиерът Бойко Борисов на среща с представители на протестиращите.

България може да получи 11.7 млрд. евро помощ от ЕС през следващите две години, за да се справи с икономическите поражения заради пандемията. Това предлага Европейската комисия. Общият фонд е 750 млрд. евро.

Прокуратурата повдигна нови 7 обвинения срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков - за ръководене на организирана престъпна група, опит за изнасилване и подбудителство към убийство на четирима човека. Това са Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.

По-рано Божков обяви, че НАП е запорирала притежаваната от него Телефонна палата в София заради невнесен ДДС „от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети” от все още несъществуващия музей. НАП потвърди, но отказа подробности.

Ден по-рано Божков обяви, че иззет от неговия частен музей сребърен ритон отново се е появил на пазара. Иван Бакалов тръгна по следите на тази история и търси отговор на въпроса - наистина ли липсва ритон от колекцията?

Председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до “Репортери без граници” по повод реакция на организацията, която осъди “натиска над бизнесмена и издател Иво Прокопиев”. Цацаров определя тезата на Прокопиев като “спекула”.

Всичко това се случва на отшумяваща епидемия от COVID-19. За последното денонощие новите заразени са 17, а общият брой стана 2477. В блога ни може да следите развитието на ситуацията.

По света САЩ остават най-засегнати - броят на жертвите достига 100 хиляди, както показва интерактивната ни карта в реално време.

Южна Америка е новият епицентър на пандемията, а полицията в Рио де Жанейро разследва незаконно присвояване от 150 млн. долара, предвидени за построяването на полеви болници.

В Япония епидемията също преминава, но остават разказите за болница “Последна надежда”, която е лекувала повече пациенти с COVID-19 в тежко състояние от всяка друга болница и е приемала хора, които другите са отклонявали.

Престъпност по време на епидемия

Осем жени са убити от партньорите си от началото на извънредното положение заради пандемията, обявено на 13 март и изтекло на 13 май, съобщи Българският фонд за жените.

Полицията в София откри 40 кг кокаин в колата на мъж, а ден по-късно в апартамента му намери още 327 килограма. Задържаният е заподозрян за трафик.

На автобусна спирка във Варна пък е открит мъртъв делфин от защитен вид. Няма следи от насилие.

Спас Спасов описва в “Дневник” безотговорността на местната администрация по повод замърсяването на морето - “Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко”.

“Някой е подвел българските депутати”. Защо Народното събрание реагира остро срещу подготвяната административна реформа в Украйна и за какво всъщност става дума в Болградския район.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации или да закрие компаниите, притежаващи социални медии. Това става след като Туитър го санкционира за разпространяване на неверни твърдения.

И две препоръки

“Когато навърши 80, Умберто Еко отказа цигарите и напълня, но духът и мисълта му останаха подвижни - вижте как продължава историята в рубриката на Пламен Асенов Малки истории за велики европейци ХХ век.

Всичко започва на десетия й рожден ден. Тогава тя моли гостите си, вместо да ѝ купуват подаръци, да донесат бои, моливи, скицници, тетрадки. Продължението е в разказа за Челси Феър, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG