Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Дискотеките работят от днес, пътят към гръцкото море е отворен


16 май 2020 г. Първият ден от падането на забраната да се ходи на плаж в Гърция.
16 май 2020 г. Първият ден от падането на забраната да се ходи на плаж в Гърция.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Ръст на случаите на COVID-19

- Държавата придоби близо 20 % от ПИБ

- Нови протести в САЩ и Европа след ново убийство

93-105-75-24 Това е броят на новите случаи на коронавирус от петък до понеделник включително, както се вижда от блога, в който публикуваме тази информация без никакви странични подробности. Пикът е в събота със 105 заразени. От началото на пандемията досега не е имало повече случаи на ден.

След молба на премиера Борисов здравният министър Кирил Ананиев отвори достъпа до дискотеките още от понеделник, 15 юни. Това стана по-малко от ден след предишната заповед на министъра, в която пишеше, че дискотеките ще се отворят едва на 30 юни.

След като за ден издаде и две други заповеди с противополжно съдържание, министърът засега се е спрял на следното решение: под карантина ще се поставят пътниците, идващи от следните страни членки на ЕС: Швеция, Великобритания, Белгия, Португалия.

Гърция. Ваксините

Считано от днес, ако пресечете българо-гръцката граница, вече няма да сте поставени под задължителна карантина. Ограниченията, наложени заради пандемията от коронавирус, не спират да отпадат в повечето части на Европа, въпреки че заразата очевидно не е напуснала контитента, както се вижда и на тази карта. На 21 юни Испания ще отвори границата си за туристи. Северна Македония, която бележи ръст в случаите на коронавирус и беше върнала по-драстичните мерки, сега разрешава транзитното преминаване на туристи – при положение, че те останат на територията й не повече от 5 часа. В момента САЩ и Бразилия са най-засегнатите от коронавируса страни.

Междувременно стана ясно, че ЕС ще закупи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса. Ваксината се очаква до края на календарната година. Договорът е за ваксина, разработена от оксфордския университет.

САЩ. Хонконг

Отново съмнителна смърт на чернокож по време на арест, отново протести срещу расизма в полицията, проведени в САЩ, Лондон, Париж и Берлин. Този път става дума за 27-годишния афроамериканец Рейшард Брукс, който умира три седмици след убийството на Джордж Флойд по време на арест.

Хонконг прекара цяла година в протести, но рискът остава – Пекин се готви на отнеме свободния му статут. Тук можете да видите с какви инструменти може да стане това.

ПИБ

Правителството разреши на Българската банка за развитие (ББР) да купи почти 20% от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Увеличаването на капитала на “една банка”, както се изразиха от Брюксел, беше последното условие, за да може България да влезе в т. нар. чакалня за еврото. Решението, обявено в петък, означава, че чрез ББР, която е единствената държавна банка, държавата придобива 70 % от увеличения капитал на ПИБ и става акционер в банката с малко под 19%. Кратката история на ПИБ можете да прочетете тук.

Премиер и партии

Премиерът Борисов отрече автентичността на звуков запис, изтекъл в YouTube, в който глас като неговия изрича множество груби думи, ругае председателката на парламента Цвета Караянчева и обсъжда предварителна информация за обвинение в корупция.

Къщата в Барселона, която се свързва с името на премиера Борисов, е обявена за продан. По-рано местното издание “Периодико” беше съобщило за разследване на каталунската полиция и антикорупционната прокуратура на Испания, които проверяват как е придобита къщата.

Бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай, обяви, че политическият му проект ще се нарича “Българско лято”. Божков обяви чрез Фейсбук, че влиза в политиката, след като гласуване в социалната мрежа показа подкрепа за идеята.

БСП ще избира новия си лидер на 12 септември. За първи път в историята това ще стане не от делегати на конгрес, а пряко от всички членове на партията.

И цели пет препоръки

Преди 97 години, през нощта срещу 9 юни 1923 г., Военният съюз извършва държавен преврат, насочен срещу земеделското правителство на Александър Стамболийски. Какво точно става тогава разказва Стефан Дечев.

Ако сте български емигрант в Лондон, и ако имате деца, значи ги познавате. Мери и Марк Роуланд преподават математика и природни науки в едно католическо училище в северен Лондон. Много български деца учат там.Алфонс Лемполс е пенсиониран лекар от Белгия. Той е на 103 години. Всеки ден прави по 10 обиколки на градината си, за да привлече вниманието на хората и да ги накара да дарят средства за научно изследване на коронавируса.

Стефан и Максим Иванови потеглиха с двуместна лодка през Атлантическия океан. Поставили са си за цел да изминат без спиране 6 000 километра – до Бразилия. Тук можете да следите движението им в реално време. А тук – да научите повече за тях. Бащата и синът искат повече популярност за донорството на органи и се надяват да привлекат интерес към тази тема.

От наградата на Ангел Игов за романа “Кротките” до автомонтьора в Русе, който в свободното си време прави инвалидни колички за животни. Това и повече ще откриете в “Новини като хората”, представени от Ивайло Везенков.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG