Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България на крачка от еврозоната. И един въпрос: контролира ли Борисов МВР?


Протестът в София на 12 юли 2020 г.
Протестът в София на 12 юли 2020 г.

Най-важното е тук:

- България беше приета в чакалнята за еврозоната

- Над 10 000 души протестираха “срещу мутрите”

- Плажът в “Росенец” беше отвоюван

България беше приета в чакалнята за еврозоната. В следващите две години страната ще се подготвя за въвеждането на единната европейска валута.

COVID-19

Заразените с COVID-19 през изтеклото денонощие са 77 души. Но и пробите са значително по-малко - 1200. Един човек е починал. В петък случаите бяха 330. През почивните дни - съответно 292 и 211.

На фона на растящия брой на заразените, правителството отвори отново нощните клубове и разреши събиранията на открито и сватбите.

Плажът в “Росенец”

В събота извънпарламентарната “Демократична България” (ДБ) успя да отвоюва обратно достъпа до държавен плаж, разположен близо до резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Проблемът с достъпа беше илюстриран миналата седмица от видео на съпредседателя на партията Христо Иванов, който се опита да стигне по море до плажа в парк “Росенец” до Бургас, но беше избутан обратно на брега от охрана на НСО.

В събота полицията разделяше хората, дошли за “масово ходене на плаж” от симпатизанти на ДПС и пропускаше до плажа само хора на ДПС. Активистите на “Демократична България” бяха повалени на земята и някои от тях закратко отведени.

Премиерът поиска оставката на регионалния шеф на МВР, но министърът заяви, че не я приема. Кметът на Бургас (ГЕРБ), който молеше МВР да пусне хората, не беше чут. ДБ поиска оставката на министъра.

По-рано премиерът представи случая в “Росенец” като сценарий срещу влизането на България в чакалнята на еврото.

Това 7-минутно видео обобщава всичко, което се случи около плажа от самото начало до този момент.

НСО

Покрай случая “Росенец” началникът на НСО подаде оставка, след като президентът му я поиска. Той беше на поста само 10 месеца. ГЕРБ и “Обединени патриоти” казаха, че подготвят изменения в спорния закон за НСО. С тях президентът ще си "върне" пълния контрол над службата.

След като ДБ и президентът поискаха да се свали охраната на двама представители на ДПС – Ахмед Доган и Делян Пеевски, премиерът също се присъедини към искането.

Протестите “срещу мутрите”

В неделя се проведе най-многолюдният протест от последните четири дни – в София, Бургас, Варна, Габрово, Пловдив и Благоевград. Хората искат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, като ги наричат мутри, мафия и създатели на олигархичен модел за управление на страната.

Президентът Румен Радев поиска оставките на главния прокурор Иван Гешев и правителството, като каза, че това е единствен изход от ситуацията и всяко тяхно забавяне тласка България към безизходица.

В петък ГЕРБ организира митинг в подкрепа на правителството, на което министри и депутати скандираха заедно със симпатизантите, че не са мутри. Техният митинг се проведе на стотина метра от другия протест. По-късно вечерта протестиращи от страната на президентството замеряха с предмети полицията, която употреби насилие. Видеозаписи в социалните мрежи показаха как полицаи влачат и удрят с палки младеж.

От МВР заявиха, че сред протестиращите има “издирвани лица” и платени провокатори. Поведението на полицията усили протестите и стана повод на следващия ден протестиращите да искат и оставката на министъра на вътрешните работи.

“Света София”. Сребреница

Храмът "Света София" в Истанбул беше превърнат в действаща джамия. Това стана с указ на турския президент Ердоган. По-рано Висшият административен съд анулира музейният статут на сградата. “Света София” е християнска катедрала на 1500 години. По-късно е превърната в джамия, а от 1934 е музей.

Навърши се четвърт век от геноцида в Сребреница. През 1995 г. там са убити около 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Останките на около 1000 от тях още не са открити или не са докрай идентифицирани.

Две големи загуби

Страната преживя две големи загуби в неделя.

Почина основателката и дългогодишна директорка на класическата гимназия в София Гергина Тончева. По времето на комунизма НГДЕК е от малкото свободни места, насърчаващо знанията и широкия хоризонт на учениците.

В неделя почина и голямата поетеса Миряна Башева. Някога тя беше казала:

А ако някой ден – помози бог! –

откаже медицината отсрочка,

не бързайте с цветя и некролог.

Предупреждавам: Няма смърт. И точка.

Нека й повярваме.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG